Rok s výrobou domácích pochutin

3549
2.5.13 14:44

Rok s výrobou domácích pochutin

Ahojky potřebuji radu :lol: Zamilovala jsem se do výroby domácích jídel (ve smyslu, chleba, lučina, jogurty, apod.) a mám chuť svoji výrobnu rozšířit, ale jaksi mi chybí ty správné nápady, které vy určitě máte :mrgreen: Ráda bych tipy, co který měsíc děláte z ovoce, zeleniny, bylinek (mastě, kosmetika, čaje),volně přístupných rostlin (napadá mě jen bez),apod.

Chci zavařovat, dělat vína, sirupy, medy apod. Kdyby bylo léto v plném proudu, člověk si něco najde, ale co teď na jaře? V dubnu?

Díky moc všem za rady :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24392
2.5.13 14:47

Teď kvetou pampelišky, můžeš dělat med

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24155
2.5.13 14:51

Tak z jarních květin ti moc neporadím, ale pamatuji si, že mamka sbírala květy pampelišek a dělala z toho med. Pak ten bez jak jsi psala.

Z letních věcí jsem dělala marmelády, čatní, přesnídávky či mrazila pyré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
2.5.13 14:53

Kopřivy, děvče, kopřivy :pankac:. U nás je jich plno. Budu dělat kopřivové pivo, kopřivový sirup a magi z libečku a kopřiv (libeček už zase roste jako vzteklý, takže no problemo). A minulý rok se mi osvědčil meduňkovo-mátový sirup (meduňku mám vždycky strašně rozrostlou a už nevím kam s ní, sirup vydrží až rok).
http://diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?…
 http://mojedilo.ireceptar.cz/…ivo-z-kopriv

Jinak ještě dělám své máslo ze smetany, celokváskový chleba bez droždí, pečené čaje (postupně zamražuju ovoce a na podzim dělám směsi), a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549

Tak med z pampelišek vyzkouším :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071

Kromě pampeliškového medu (návody určitě najdeš) se můžeš pustit do šťávy a sirupu z květu černého bezu, taky bys z mladých lístků mohla připravit jitrocelový sirup proti kašli. A brzy pokvetou bylinky - takže něco z tymiánu třeba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
2.5.13 14:55

Teď je čas sbírat a konzumovat čerstvé věci. Kopřivy na špenát a do nádivky (velikonoční u nás byla s kupovanou petrželkou), sedmikrásky do salátu a nasušit květy podbělu (odvar super na vykašlávání). A pažitku na chleba s máslem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
2.5.13 14:56

@Paradise pampelišky - med, a sbírání např podbělu - na čaj, potom jsme jako malí sbírali mladé kopřivy - babi dělala polévku, tak kontryhel - listy i květy na čaje a pod.. dá se toho hodně, navíc sezóna teprva začne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
2.5.13 14:58
@Apaji píše:
Kopřivy, děvče, kopřivy :pankac:. U nás je jich plno. Budu dělat kopřivové pivo, kopřivový sirup a magi z libečku a kopřiv (libeček už zase roste jako vzteklý, takže no problemo). A minulý rok se mi osvědčil meduňkovo-mátový sirup (meduňku mám vždycky strašně rozrostlou a už nevím kam s ní, sirup vydrží až rok).
http://mojedilo.ireceptar.cz/…ivo-z-koprivJinak ještě dělám své máslo ze smetany, celokváskový chleba bez droždí, pečené čaje (postupně zamražuju ovoce a na podzim dělám směsi), a tak.

Super vyrazíme s mládětem na výlet :lol: Přesně něco takového jsem chtěla. Máslo dělám taky je 100× lepší jak kupované, kváskový chléb občas taky peču a pečené čaje mi moc nechutnají jak jsou sladké, pálí mě potom žáha. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
2.5.13 15:01

Jo holky recepty si na netu pohledám jen čerpám tu inspiraci.Je mi jasné, že teprve všechno začíná, ale já chci už tééď :mrgreen: Ne, ale nerada bych prospásla něco o čem netuším viz.ty kopřivy (do nádivky je znám, ale to je tak vše - pak přes rok kupuji nasušené na čaj, ale letos chci sušit sama).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
2.5.13 15:01

Babička dělala med z takových těch zelených konců z nějakýho stromu (teď nevim jestli smrk nebo borovice 8o ), to by taky mělo být někdy na jaře :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
2.5.13 15:02
@Apaji píše:
http://mojedilo.ireceptar.cz/…ivo-z-koprivJinak ještě dělám své máslo ze smetany, celokváskový chleba bez droždí, pečené čaje (postupně zamražuju ovoce a na podzim dělám směsi), a tak.

Ty jo, kopřivové pivo 8o :palec: Už se balím a jdu na kopřivy. A mohla bych poprosit o recept na to magi? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28446
2.5.13 15:02

Ze sedmikrásek sirup, který je hodně dobrý na kašel. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
2.5.13 15:03

Katko86 je to v tom druhém odkaze, co jsem to narychlo prolítla, jdu pro mládě do školky a zítra odpoledne nic nemáme, tak se půjde sbírat :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
2.5.13 15:04

Nebo je teď fajn ráno si udělat bylinkový čaj, co příroda dá. Ráno vyběhnu se džbánkem z varného skla a natrhám tam trochu kopřivy, trochu meduňky, máty, malinový list, třešňový květ, (potom i jablečný), sedmikrásku, pampelišku…co mě napadne. Doma opláchnu, zaliju vařící vodou, jemně osladím medem. Skvělé. U toho másla právě mě donutilo dělat ho to, že jsem četla, že už dlouho je problém koupit kostku másla, s nápisem „čerstvé máslo“, místo jen „máslo“. To prý znamená, že se často jedná o máslo zmražené a před prodejem rozmražené. A kdo ví jak dlouho to někde bylo u ledu, že? Překvapilo mě, že udělat máslo ze smetany není vůbec pracné a máš pravdu, že je 100× lepší než kupované. K tomu domácí chléb, tvarůžky a pivko :jazyk: Mňam, delikatesa a nepotřebuju víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí