Rok s výrobou domácích pochutin

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3549
2.5.13 18:05

Holky jste poklady. Díky za tipy, pokud samozřejmě máte osvědčené recepty sem s nimi, když ne nic se neděje, díky bohu za informační technologie dnešní doby :mrgreen:

Co se týče másla dělám nejraději tak, že zaběhnu pro čerstvě nadojené mlíčko, nechám dva až tři dny v chladu, sesbírám smetanku z té udělám máslo a mlíčko převařím a naleju do petek a to potom používám na vše. A taky dělám z másla jen takový bobek, ale moc dlouho se u nás neohřeje :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
2.5.13 19:24
@Klare píše:
http://www.home-made.cz/ já se teď vzhlédla tady v tom, už se těším, až budem bydlet, abych mohla začít :-)

tý jo tady ta stránka vypadá našlapaně :potlesk: díky za ní, zítra mám volno tak jí celou prostuduji. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
2.5.13 19:25

Holky díky za tuhle diskuzi a informace co vše děláte samy doma :andel: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
2.5.13 19:32

K tomu máslu - já jsem zatím u tetrapakový smetany, ale je to výborná vychytávka, dělat si to doma sám. Čtvrtku másla sama nikdy spotřebovat nemůžu, pak je to už trochu žluklý, takhle mám kdykoli čerstvé a v ideálním množství (naopak, pokud se stane, tak v lednici celkem dlouho vydrží a nic divného se s ním neděje). Otázka: přidáváte do něj něco? Co se vám osvědčilo?
Zkoušela jsem zatím jen pažitku, moc jsem se neodvázala. :mrgreen:
Máte nějaké tipy? :think: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
2.5.13 19:37

Obr Koloděj já se začala inspirovat tady na té diskuzi: https://www.emimino.cz/…-sam-146080/ a pak už se to se mnou vezlo :mrgreen:

Litta my milujeme čerstvé máslo k čerstvým rohlíkům :jazyk:,ale klidně můžeš přidat jakoukoliv bylinku dle chuti, čerstvý pepř, sůl, smíchat v pomazánku s tuňákem, vajíčkem prostě co tě zrovna napadne, samozřjmě podle toho, kdo má co rád. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2652
2.5.13 20:07

Super téma :dance:
já se v přírodě, bylinkách atd. taky trošku vzhlídla…o lučině už tady byla řeč. Pak si na podzim suším celé šípky a v zimě při nachlazení z nich dělám pravý šípkový čajík :palec: sušení různých bylinek atd. to tady asi ani zmiňovat ani nemusím.
K tomu máslu? jaká smetana to teda musí být, bez těch stabilizátorů? určitě bych domácí máslo ráda zkusila :palec:
Já jsem jinak ještě dělala šípkový, bezový a jitrocelový sirup…jenže mi vždy nejdřív zkvasili a pak se nahoře udělala jakoby plíseň :( nevím jestli se tam musí přidat nějaký konzervant, nevíte náhodou? jsem se s tím dělala a pak z toho bylo houby :,(…ale jinak byli výborný, hlavně ten šípkovej sirup a jitrocelák se taky povedl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
3.5.13 08:40

@Litta Dělávám máslo s medem a nebo máslo s česnekem a solí a na rozpečenou bagetku - mňam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
5.5.13 08:54

Holky jak jste psaly, že děláte sirupy z máty a meduňky, tak to myslíte jako medicínu nebo šťávu na pití? Včera jsem byla na chalupě a je tam toho dost, bych mohla udělat, tak moc prosím o recept…díky

Jinak k těm čajům z volně rostoucích bylin, dobrá je fermentace hlavně z maliníku a jahodníku. To nasbíráte tyhle byliny a zavinou se do vlhké utěrky, plátna apod. pak se zatíží, na 2-3dny a pak se rychle usuší. Má to krásný aroma a výbornou chuť. Ta vlhká utěrka se mění, aby neplesnivěla.

• Citovat
  • Upravit
6094
6.5.13 08:42

Brusinková paštika-omlouvám se za foto ale jsem nějaká líná to přepisovat :D kdyby s tim byl probléém vynadejte mi do lenochu a ja to přepíšu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24392
6.5.13 12:12
@stazinka09 píše:
to je dobrá poznámka o té utěrce
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
6.5.13 12:17

Tak jsem dodělala pampeliškový med a je výborný, jdu na další várku pampelišek :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24392
6.5.13 14:37

@Paradise jsi šikulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2652
6.5.13 17:31

@Paradise …zhoustl ti a za jak dlouho? já už ho vařím hoďku a půl a zatím nic moc…na 2 litry výluhu z pampelišek jsem dala 2 kg cukru. Jinak chuťově super, taky zítra ještě zajdu pro dálší várku :)
Jinak už jsem zjistila proč mi vykvasily ty sirupy ze šípku a jitrocele, nedala jsem je do šroubovacích sklenic a neotočila dnem vzhůru :think: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
6.5.13 18:59

Baldurko taky jsem vařila 1,5hodiny a poměr stejný jak ty a zhoustl. Když jsem zkusila lžíci na talířek, tak po zchladnutí se krásně táhl jako čerstvý med.Jako když otočím sklenici tak ještě teče, ale ono to ještě zcukernatí časem a musí to pořádně zchladnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5799
7.5.13 12:45

Výborný je i domácí tvaroh, pokud máte možnost čerstvě nadojeného mléka ;) super na pomazánky i na sladko ;) sýr z jogurtu a smetany a bylinkové oleje a octy :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí