Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všichni,
byla bych ráda, kdybyste mi doporučili nějaké knihy (nebo třeba i weby), které se soustředí na problematiku role ženy v (moderní) společnosti, emancipace, feminismu,…
Našla jsem akorát knihu od Hartmuta Karstena: Ženy - muži. Hned zítra si ji jdu vypůjčit. Podobného ražení, co hledám, je například i web ženyženám. cz.
Proč to hledám… Jednak o tom chci psát práci do školy (nic rozsáhlého, +- 15 stran) a jednak jsem se o to začala zajímat i v soukromém životě (nějak mi došlo, že jsem spíš chlap v ženském těle, a přestalo mi to vyhovovat) ![]()
Všem předem děkuji ![]()
Populární:
Clarissa Pinkol Estés: Ženy co běhaly s vlky
Lenderová, M.: K hříchu i k modlitbě
Horská, Pavla. Naše prababičky feministky
Robert Bly: Železný Jan
Eislerová, Riane: Číše a meč
Fromm, Erich: Umění milovat
Gilliganová, Carol: Jiným hlasem:
odborná
RENZETTI, C. M., CURRAN, D. J.: Ženy, muži a společnost.
HAVELKOVÁ H., OATES-INDRUCHOVÁ, L. (eds.): Vyvlastněný hlas
OUKLEY, A. Pohlaví, gender a společnost,
BIDDULPH Steve: Mužství,
Abramsová, Lynn: Zrození moderní ženy: Evropa 1789 – 1918.
@Ou Pane jo, těch je
Při brouzdání na netu jsem narazila ještě na Ženy, muži a společnost od Renzettiho, tak mám radost, že se objevila i tady. Moc děkuju ![]()
@Taka ještě je dobrej Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu od Pavla Tigrida. Není to až tak o ukotvení v roli ženy, ale o ukotvení v dějinách naší republiky
Jinak taková klasika je také Susan Bordó (Nesnesitelná tíha) nebo Naomi Wolf (Mýtus krásy). Obojí se dotýká problematiky anorexie a vnímání ženského těla ve společnosti.
Všem díky
Dnes jsem si v knihovně půjčila vše, co z těch vámi doporučených měli, tak jdu na to ![]()
@Taka Paráda, tak si užij čtení. ![]()
Pokud bys měla v dosahu Prahu, tak případně navštiv specializovanou knihovnu Gender Studies na Praze 2, kde Ti určitě doporučí další díla, případně se u nich poptej třeba i emailem. Plus máš vysokou šanci, že tam seženeš výše zmíněné tituly (projdi si jejich katalog).
@entropy perfektní, příští týden jedu do Prahy kvůli doktorům, tak se tam rovnou stavím
To bude chtít kufr s sebou
děkuji
@danyk Děkuji za optání ![]()
Bohužel jsem začala teprve před pár dny, vlezlo mi do toho úmrtí rodinného přítele, takže ta nálada na to zkrátka nebyla. A není ani teď, ale už jsem začít musela. Pustila jsem se do Žen, které běhaly s vlky. A zatím jsem mile překvapena. Sice je to na mě místy složitější, nepíše zrovna jednoduchým jazykem, je to plné obrazných pojmenování. Ale jinak super ![]()
Našla jsem hodně materiálů i na internetu, něco mi sehnala kamarádka. Tak snad to už půjde rychle ![]()