Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám 7 týdenní holčičku, která měla v plence nakakáno při každém přebalení. V pátek dostala malá očkování - Rotarix. Sestra, říkala, že po něm může mít pár dní průjem. První den měla opravdu průjem a další dny už v noci nekakala vůbec a přes den tak 1×-2×. Ale dnes opět celou noc nic a ráno jen trošku kakala a od té doby nic
Zdá se mi to divné, že po té vakcíně najednou kaká takhle málo. Četla jsem, že vedlejší účinek může být intususcepce střeva nevíte co to je a jak se to projevuje? Zítra raději zavolám doktorce ![]()
Kojis? Maly mi pri plnem kojeni kakal jen jednou tydne. Zacalo to az po sestinedeli. Do te doby denne.
@Billi píše:
Kojis? Maly mi pri plnem kojeni kakal jen jednou tydne. Zacalo to az po sestinedeli. Do te doby denne.
Jj, kojím
Je mi jen divné, že to začalo ze dne na den, hned druhý den po tom očkování, ale možná je to náhoda, kéž by…
Ahoj, intususcepce je zauzlení střev - a řekla bych, že to nebude žádná prča
Kvůli tomuhle málo známému riziku nám doktorka Rotarix nedoporučila. Tak radši ráno doktorce zavolej a jdi holčičku nechat zkontrolovat.
Tohle říká strejda Google:
Projevuje se kolikovitými a stupňujícími se bolestmi břicha, střevní neprůchodností, „akutní“ zácpou, mírně zvýšenou teplotou. Břicho je vzedmuté, jsou přítomny známky peritoneálního dráždění (břicho je tvrdé).
ráno jen trošku.. takže kakala.. asi byla dobře vyprázdněná po tom průjmu, problém je pokud to trvá monohem déle, ne vše bych sváděla na očkování, zatím bych v tom problém neviděla ![]()
Já nevím, ale u takhle malýho miminka nemusí být žádná pravidelnost v kakání ne? Co si pamatuju u malé, jednou kakala třeba pětkrát za den, jindy jednou a furt byla ok. Měla různý období kakavosti:-)
pokud vím, tak v šestinedělí mimčka ještě kakají ostošest, ale pak právě přechází na to méně časté kakání, alespoň já to tak u obou dětí měla, bylo to taky ráz naráz (rekord bez kakání 9 dní)
Intususcepci neboli vchlípení či invaginaci bys poznala, měli jsme to teď u obou starších dětí (po viróze, Rotarix jsme nedávali) a je to opravdu silná bolest v návalech, dítě to zabolí, pak 10 minut nic, pak zas a tak dokola. V pokročilejší fázi je stolice vzhledu rybízového želé, tak daleko to naštěstí u našich nezašlo.
Spíš bych to viděla na to, že se prostě „vykadila do zásoby“ tím průjmem nebo prostě jen přešla na méně časté kakání a je to jen shoda náhod. Mě např. Jula cca od konce 6nedělí kadí cca 1× týdně.
@ivuska.h píše:
Intususcepci neboli vchlípení či invaginaci bys poznala, měli jsme to teď u obou starších dětí (po viróze, Rotarix jsme nedávali) a je to opravdu silná bolest v návalech, dítě to zabolí, pak 10 minut nic, pak zas a tak dokola. V pokročilejší fázi je stolice vzhledu rybízového želé, tak daleko to naštěstí u našich nezašlo.Spíš bych to viděla na to, že se prostě „vykadila do zásoby“ tím průjmem nebo prostě jen přešla na méně časté kakání a je to jen shoda náhod. Mě např. Jula cca od konce 6nedělí kadí cca 1× týdně.
Ahoj Ivuško, mohu se zeptat, jak to u dětí řešili? Protože (omlouvám se za paralelu) - mám dvě kočky, a obě intususcepci před časem prodělaly a byla to v obou případech akutní velká operace, žádná sranda. Tak mě zatrnulo, že to mohou mít i děti, navíc obě. To musela být docela síla… ![]()
@emari píše:
Ahoj Ivuško, mohu se zeptat, jak to u dětí řešili? Protože (omlouvám se za paralelu) - mám dvě kočky, a obě intususcepci před časem prodělaly a byla to v obou případech akutní velká operace, žádná sranda. Tak mě zatrnulo, že to mohou mít i děti, navíc obě. To musela být docela síla…
Klárce to nechali být, jen ji sledovali, upravilo se to samo. Prý díky tomu, že už je celkem velká a v břiše „víc místa“ či jak to laicky říct. Ondra tam měl vcuclé i břišní uzliny, takže tam čekat nechtěli a napravili mu to pod narkózou vpodstatě klystýrem pdo kontrolou UTZ. To prý většinou zabere, když ne, řeší se to chirurgicky. Ale taky záleží, kde přesně to vchlípení je, děcka měly ten nejčastější typ – na přechodu tlustého a tenkého střeva.