Skloňování jména Roxana

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1
2.3.12 14:58

Roxana

Dobrý den, mám dceru Roxanu a vznikl takový problém. Jak by jste napsali ROXY nebo ROXI co je správně, máme kvůli tomu velkou diskuzi. Dle skloňování je správně ROXY, ale existuje to i s měkkým i. Může mi to prosím někdo potvrdit nebo vyvrátit, v materiálu na netu jsme vůbec nic nenešla.
Díky Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8698
2.3.12 15:45

Ja si myslím že by se to mnelo psát ROXY, podle sklonování,ale zas ked nekdo bude chtit tak stejne bude psát I NEŽ Y :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
2.3.12 16:00

Já myslím, že u domácí spotvořeniny jména je to vcelku jedno, ne? Psala bych, jak se mi to víc líbí. Možná bys odpověď našla v knize o jménech od Knappové, tam myslím bývaly uváděné i domácké podoby… ale je to už dvanáct let, co jsem měla knihu v ruce, takže se mi to moc nevybavuje. Jinak jestli hledáš oporu na netu, tak tady je uvedena domácká podoba „Roxanka, Xanka, Roxina“ - pokud by se mělo vycházet z té poslední zdrobněliny, tak Roxi by bylo správně. Myslím ale, že ani Roxy není špatně ;)
 http://www.rodina.cz/jmeno.asp?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1832
2.3.12 16:04

Ja mam kamaradku a jsmenuje se Roxy..lae myslim si ze v dnesni dobe su muzete dat jmeno jake chcete vy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
2.3.12 16:14

Tak už jsem odpověď našla na stránkách Ústavu pro jazyk český :lol: Vyjímám z článku:

„Psaní s -i tedy považujeme za základní, a to bez ohledu na způsob tvoření a v některých případech i navzdory tomu, že koncovému -i předchází pravopisně tvrdá souhláska… Předchází-li koncovému -i tvrdá souhláska, nemůžeme označit za chybné ani podoby s -y…“

No a můj názor, že vzhledem k tomu, že X se neuvádí ani mezi měkkými, ani mezi tvrdými, ani mezi obojetnými souhláskami, jelikož se vyskytuje pouze v cizích slovech, jejichž pravopis se řídí tím jazykem, z jakého pochází, tak myslím, že podoba „Roxy“ chybná nebude, protože minimálně jeden pražský klub se tak jmenuje. Takže správně by mělo být Roxi i Roxy.

Celý článek tady:
http://prirucka.ujc.cas.cz/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13747
2.3.12 19:22

Já myslím, že si to můžete psát jak chcete, to je asi stejné jako třeba Kiki (Kristýna) - někdo může psát Kiky, někdo Kiki… Záleží na vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
4.3.12 01:01

Já myslím, že je to jedno, protože Knappová uvádí ve zdrobnělinách: Roxy, Roxanka, Roxin(k)a.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí