Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
mám 8 letého syna kterýmu bylo stanoveno že má lehkou mentalní dysfázii.Chodí do normální třídy.Má sice problémy s řeči ale to je dano v rodině.jinak dělá krásnou keramiku.chodil rád do fotbalu a ted ho z něj vyrazily s tím že mají nadstav a že musí jít 3 kluci pryč.můj syn to hrozně nesl prokřičel ze spaní musela jsem ze spaní chytat.v psychologické poradně nám řekli at dělá co ho baví.To ho baví keramika a fotbal.S učením je to trochu těžké.něco si zafisuje a něco ne.jaké máte zkušenosti vy.
![]()
Učím kluka s dysfázií. Manuálně ani sportovně nadanej neni…má rád zvířata, tak chovatelskej kroužek a má zvířata doma. Jinak nevim, co je za otázku.
jak se chová ke spolužákům jaké má sklony.Ubližuje spolužákum.přitom mu neustále říkám at se k ním chová pěkně.neubližuje.možná je to tím že ve školce ho nedávaly do kontaktu s dětmi neví jak navázat kontakt. bouchne spolužáka ne schválně jen proto aby upozornil že tam je a že at sním taky počítají.není dne aby nedonesl výtku.jinak je v klidu doma pomáhá.stará se o dva mladší sourozence.neubližuje jím.když jdu nakoupit tak pohlídá.kluci jsou vpořádku.my totiž mu musíme říct že se to nesmí jinak ve škole musí mít neustále pomůcky.poblíž sebe ty co jsou po třídě neužívá.do školy se připravuje zodpovědně.
V jaké je třídě? Já jsem poslala toho svýho do poradny ve 3.třídě a zjistili mu tohle. Docela vážnej stav. Já na něm nic nepozoruju, co se týče chování, zcela v pohodě. Od tý doby, co má individuální plán a věnuju se mu „jinak“, tak je soustředěnější, chodí do školy rád a všechno ho baví. K dětem se chová bez jakýhokoli problému. Spolupráce s maminkou je skvělá, hrozně se mu věnuje.
Jediný, co je na 1.„pohled“ patrný je, že strašně špatně vyslovuje.
malej je v první třídě.do školy a ze školy přijde spokojený.venku k dětem se chová pěkně asi ve třídě se nepohodne tak prudce zareaguje .čtení jako písmeno v je u něj vlasy,k koš tak si zapamatovavá písmena takové má pomůcky.Také se mu věnují nebot mám i 20měsíčního a 11týdení mimi
No my máme teda taky jednoho s dysfázií v první třídě…tvrdilo se, jak je na tom zle, ale když ho porovnám s tím od sebe ze třídy…no tenhle pěkně mluví a i něco ví. ten můj mluví strašně a má to v hlavě maličko jinak.
Nemyslim si, že chování k dětem je důsledkem poruchy.