Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky potřebujeme vědět trošku více úkolu z Čj
1)antonymum ke slovu vždy 2)homonyma ke slovu pole
dále slova příbuzná ke slovu vesnice,práce,oční,snažit 3)slovotvorbu ke slovu zoraná,vesničanům,práci,přivyknout,hospoda,tma 4)synonymum ke slovu vesničan
Děkuje za rady,dcera už nic taky neví a já taky ne,ach jo snaží se snaží,ale už nic nemůže vymyslet ![]()
1)antonma jsou slova protikladná, takže - vždy - nikdy
2)Homonyma jsou slova, která stejně znějí, ale mají různý význam. (ucho - lidské, hrnec má ucho), takže pole fotbalové a pole jako úrodná půda
4)Synonyma jsou slova souznačná tzn. taková, která různě znějí, základní smysl je však stejný a liší se pouze posunutím významu, slohovým zbarvením, citovým zbarvením.
Vesničan - mě teda teď nic nenapadá, možná maloměšťan, ale fakt nevím. Hlavně se nechci nikoho dotknout, sama pocházím z vesnice ![]()
slova příbuzná:
vesnice - vesnicky, náves, vesničan, vesničanka
práce - přepracovaný, vypracovat, vypracovaný, pracovník
oční - oko, obočí
snažit - snaha, snažení
3)slovobvorbu nevím.
ahoj, já bych řekla toto:
slova příbuzná: vesničan (vesnický…), pracovník (pracovitý…), očnice, snaživý
u té trojky po ní chtějí přesně co? rozlišit, co je to za slovotvorbu?
ale tedy u té trojky si nejsem jistá, zda všechna slova vznikla odvozením
.
S tím „polem“ bych nesouhlasila, není to homonymie, maximálně polysémie. Ovšem dovedu si představit, že je to pod rozlišovacími schopnostmi učitelky češtiny (případně učebnice) a je to „správně“.
Viking - myslím, že podle dotazu se jedná o dítě na základní škole, ne na střední nebo vysoké, na ZŠ se učí jen homonymie ![]()
LadyTommy: Já to samozřejmě chápu:) Chci jen říct, že je to prostě do úkolu blbě zvolené slovo, homonymie by se měla ukazovat na čistých homonymech, tohle je matoucí, ty významy „polí“ jsou podobné, příbuzné. Proč děti mást.
(a sorry za mírné OT, navíc je i možné, že věda pokročila a dnes se to tak prostě na ZŠ učí)
Viking píše:
LadyTommy: Já to samozřejmě chápu:) Chci jen říct, že je to prostě do úkolu blbě zvolené slovo, homonymie by se měla ukazovat na čistých homonymech, tohle je matoucí, ty významy „polí“ jsou podobné, příbuzné. Proč děti mást.
No ale vem si výuku, kdy se učitelka dětí ptá na homonyma a někdo nadhodí „pole“, přece mu nezačne v tu chvíli vysvětlovat něco o polysémii… tak se to prostě neřeší a označuje se to všechno za homonyma
stejně v normálním životě už jsou tyhle věci dost nepodstatné…
otázkou je, jestli ale učitelky mají poněti o polysémii ![]()
Slovotvorba je podle mě tvoření slov, takže u slov rozlišit předponu, základ, příponu a koncovku.
Zoraná - z (předpona), ora (kořen), n (přípona), á (koncovna)
Vesničani - ves (kořen), ničan (přípona), i (koncovka)
Práce - prác (kořen), e (koncovka)
Přivyknout - při (předpona), vyknout (kořen)
Hospoda - hospod (kořen), a (koncovka)
Tma - tma (kořen)
LadyTommy: No třeba já se to dozvěděla právě od učitelky na ZŠ, když jsem (jako mnozí další) do úkolu napsala jako příklad „oko“. Neudělila nám samozřejmě výklad o polysémii, ale vysvětlila, že homonymní slova spolu významově nijak nesouvisí, načež jsme to řešili celou hodinu a bylo to bezva. (zvlášť vypečený mi připadal „kohoutek“)
Pro život je důležité máloco ze školních vědomostí:) Ale pokud si člověk ze školy odnese schopnost myslet, je to výhra.
LadyTommy píše:?Viking píše:
LadyTommy: Já to samozřejmě chápu:) Chci jen říct, že je to prostě do úkolu blbě zvolené slovo, homonymie by se měla ukazovat na čistých homonymech, tohle je matoucí, ty významy „polí“ jsou podobné, příbuzné. Proč děti mást.No ale vem si výuku, kdy se učitelka dětí ptá na homonyma a někdo nadhodí „pole“, přece mu nezačne v tu chvíli vysvětlovat něco o polysémii… tak se to prostě neřeší a označuje se to všechno za homonyma
otázkou je, jestli ale učitelky mají poněti o polysémiistejně v normálním životě už jsou tyhle věci dost nepodstatné…