Prosím o radu ČJ

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
6945
12.2.12 11:14

prosím o radu ČJ

Ahojky holky potřebujeme vědět trošku více úkolu z Čj :D 1)antonymum ke slovu vždy 2)homonyma ke slovu pole
dále slova příbuzná ke slovu vesnice,práce,oční,snažit 3)slovotvorbu ke slovu zoraná,vesničanům,práci,přivyknout,hospoda,tma 4)synonymum ke slovu vesničan

Děkuje za rady,dcera už nic taky neví a já taky ne,ach jo snaží se snaží,ale už nic nemůže vymyslet :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6868
12.2.12 11:28

1)antonma jsou slova protikladná, takže - vždy - nikdy

2)Homonyma jsou slova, která stejně znějí, ale mají různý význam. (ucho - lidské, hrnec má ucho), takže pole fotbalové a pole jako úrodná půda

4)Synonyma jsou slova souznačná tzn. taková, která různě znějí, základní smysl je však stejný a liší se pouze posunutím významu, slohovým zbarvením, citovým zbarvením.
Vesničan - mě teda teď nic nenapadá, možná maloměšťan, ale fakt nevím. Hlavně se nechci nikoho dotknout, sama pocházím z vesnice :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14973
12.2.12 11:34
  1. vždy/nikdy
  2. zorné pole, pole - jako zemědělská půda, hrací pole

slova příbuzná:
vesnice - vesnicky, náves, vesničan, vesničanka
práce - přepracovaný, vypracovat, vypracovaný, pracovník
oční - oko, obočí
snažit - snaha, snažení

1. nevím
  2. venkovan
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6624
12.2.12 11:34
  1. antonymum je slovo opačné - takže „nikdy“
  2. homonymum je slovo stejně vypadající, ale mající jiný význam - takže „pole zemědělské“, „pole na šachovnici“

slovo příbuzné k
„vesnice“ - náves, vesnický
„práce“ - pracný, pracovitý
„oční“ - očnice
„snažit“ -??

3)slovobvorbu nevím.

1. synonymum k „vesničan“ - buran, vidlák (ale to bych tam raději nepsala:o))
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
784
12.2.12 11:35

ahoj, já bych řekla toto:

1. nikdy
  2. magnetické pole, pole působnosti, obilné pole…

slova příbuzná: vesničan (vesnický…), pracovník (pracovitý…), očnice, snaživý

1. je to myšleno, jak ta slova vznikla? pokud jo, tak slova vznikla odvozením
  2. venkovan
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14973
12.2.12 11:35

u té trojky po ní chtějí přesně co? rozlišit, co je to za slovotvorbu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
784
12.2.12 11:38

ale tedy u té trojky si nejsem jistá, zda všechna slova vznikla odvozením :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
12.2.12 11:40

S tím „polem“ bych nesouhlasila, není to homonymie, maximálně polysémie. Ovšem dovedu si představit, že je to pod rozlišovacími schopnostmi učitelky češtiny (případně učebnice) a je to „správně“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14973
12.2.12 11:43

Viking - myslím, že podle dotazu se jedná o dítě na základní škole, ne na střední nebo vysoké, na ZŠ se učí jen homonymie :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
12.2.12 11:49

LadyTommy: Já to samozřejmě chápu:) Chci jen říct, že je to prostě do úkolu blbě zvolené slovo, homonymie by se měla ukazovat na čistých homonymech, tohle je matoucí, ty významy „polí“ jsou podobné, příbuzné. Proč děti mást.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
12.2.12 11:50

(a sorry za mírné OT, navíc je i možné, že věda pokročila a dnes se to tak prostě na ZŠ učí)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14973
12.2.12 11:56
Viking píše:
LadyTommy: Já to samozřejmě chápu:) Chci jen říct, že je to prostě do úkolu blbě zvolené slovo, homonymie by se měla ukazovat na čistých homonymech, tohle je matoucí, ty významy „polí“ jsou podobné, příbuzné. Proč děti mást.

No ale vem si výuku, kdy se učitelka dětí ptá na homonyma a někdo nadhodí „pole“, přece mu nezačne v tu chvíli vysvětlovat něco o polysémii… tak se to prostě neřeší a označuje se to všechno za homonyma 8) stejně v normálním životě už jsou tyhle věci dost nepodstatné…

otázkou je, jestli ale učitelky mají poněti o polysémii :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
12.2.12 12:00

Slovotvorba je podle mě tvoření slov, takže u slov rozlišit předponu, základ, příponu a koncovku.

Zoraná - z (předpona), ora (kořen), n (přípona), á (koncovna)
Vesničani - ves (kořen), ničan (přípona), i (koncovka)
Práce - prác (kořen), e (koncovka)
Přivyknout - při (předpona), vyknout (kořen)
Hospoda - hospod (kořen), a (koncovka)
Tma - tma (kořen)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
12.2.12 12:01

LadyTommy: No třeba já se to dozvěděla právě od učitelky na ZŠ, když jsem (jako mnozí další) do úkolu napsala jako příklad „oko“. Neudělila nám samozřejmě výklad o polysémii, ale vysvětlila, že homonymní slova spolu významově nijak nesouvisí, načež jsme to řešili celou hodinu a bylo to bezva. (zvlášť vypečený mi připadal „kohoutek“)

Pro život je důležité máloco ze školních vědomostí:) Ale pokud si člověk ze školy odnese schopnost myslet, je to výhra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
12.2.12 12:50
LadyTommy píše:
Viking píše:
LadyTommy: Já to samozřejmě chápu:) Chci jen říct, že je to prostě do úkolu blbě zvolené slovo, homonymie by se měla ukazovat na čistých homonymech, tohle je matoucí, ty významy „polí“ jsou podobné, příbuzné. Proč děti mást.

No ale vem si výuku, kdy se učitelka dětí ptá na homonyma a někdo nadhodí „pole“, přece mu nezačne v tu chvíli vysvětlovat něco o polysémii… tak se to prostě neřeší a označuje se to všechno za homonyma 8) stejně v normálním životě už jsou tyhle věci dost nepodstatné…

otázkou je, jestli ale učitelky mají poněti o polysémii :lol:
?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí