Prosím o radu ČJ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6538
30.10.17 18:58

Ahoj holky, poradíte prosím některá? Ubrousku, prostři se s výkřičníkem nebo bez. Internet je v tom nejasný a my napsali s výkřičníkem, ale přemýšlím, jestli když je tam oslovení, jestli je to rozkaz. Syn (druháček) mluvil cosi o tom, že jim paní učitelka říkala, že když je tam čárka, tak tam výkřičník není, ale jistý si není a já vlastně taky ne. díky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
30.10.17 19:02

Je to věta rozkazovací, na konci může být vykřičník nebo tečka. V tomto případě spíš vykřičník. Ta čárka ani oslovení s tím nemají co dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5121
30.10.17 19:04

Ja bych dala vykřičník, proč by to nebyl rozkaz, když tam je oslovení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
30.10.17 19:06

Je tam vykřičník. Myslím si, že je to napsaný i u té pohádky. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
30.10.17 19:09

Ok, díky. Já si právě říkala, že rozkaz bývá bez oslovení, ale to mě dopletl syn a na internetu je někde uvedeno bez, když jde o název pohádky, tak spíš bez a jinak s. Necháme ale výkřičník :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
30.10.17 19:13
@mischelinka píše:
Ahoj holky, poradíte prosím některá? Ubrousku, prostři se s výkřičníkem nebo bez. Internet je v tom nejasný a my napsali s výkřičníkem, ale přemýšlím, jestli když je tam oslovení, jestli je to rozkaz. Syn (druháček) mluvil cosi o tom, že jim paní učitelka říkala, že když je tam čárka, tak tam výkřičník není, ale jistý si není a já vlastně taky ne. díky :mavam:

Myslím, že může být obojí - tečka i vykřičník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
30.10.17 19:49

Jde určitě obojí. S vykřičníkem akorát zdůrazníš, že jde o rozkaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
30.10.17 20:05

Holky, díky. Právě zadání bylo „doplňte do rozkazovacích vět výkřičník nebo tečku“, tak jsem to pochopila tak, že i u rozkaz. věty může být tečka. Pro mě novinka :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1291
30.10.17 20:35
@mischelinka píše:
Holky, díky. Právě zadání bylo „doplňte do rozkazovacích vět výkřičník nebo tečku“, tak jsem to pochopila tak, že i u rozkaz. věty může být tečka. Pro mě novinka :mrgreen:

My se ucili, ze u mirnejsiho rozkazu se pise tecka, u ostatnich!. Ale co je mirnejsi rozkaz, ze:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6945
30.10.17 21:54

Ubrousku, prostři se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie