Věta jednočlenná - jak ji změnit

veverunka11
4.2.12 11:18

věta jednočlenná změnit

Dávejte pozot!To je radost!Přestaňte mluvit!Pojďte dále!Zaplatíme!Slyšíme hudbu! a to vše se má změnit z dvoučlenných na věty jednoduché a vůbec si s tím nevíme už rady, :mrgreen: :mrgreen:

Příspěvek upraven 04.02.12 v 12:07

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14046
4.2.12 11:25

Musite tam narvat ten podmet, aby vety mely syntaktickou dvojici, podmet a prisudek. Zaplatime/ My zaplatime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
4.2.12 11:25

Čili z jednočlenné jednoduché věty udělat dvojčlennou jednoduchou větu? Nebo co tam máte přesně za zadání. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
4.2.12 11:27
jizvíková píše:
Musite tam narvat ten podmet, aby vety mely syntaktickou dvojici, podmet a prisudek. Zaplatime/ My zaplatime.

Jojo, udělat tzv. věty podnětové. Aby měly část podnětovou a část přísudkovou.

PS: „Narvat“… :lol: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22756
4.2.12 11:28

Pokud máte dělat věty jednočlenné, tak v nich bude pouze přísudek, takže buď v nich vůbec nebude podmět (Dávat pozor) nebo bude podmětem neurčité ono (Bylo slyšet hudbu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
Davdan píše: Čili z jednočlenné jednoduché věty udělat dvojčlennou jednoduchou větu? Nebo co tam máte přesně za zadání. :lol:

Přesně nad tím přemýšlím :mrgreen:

Příspěvek upraven 04.02.12 v 11:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046

Teda doufam, ze je to tak mysleno, protoze ona i veta jednoclenna je jednoducha, takze bych rekla, ze ukolem je udelat dvojclennou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
4.2.12 11:29

Jednočlené mají jeden základ buď rozvitý nebo holý, věty dvojčlené mají podmětovou i přísudkovou část. Napiš přesné zadání :)

EDIT : jak můžu napsat v jedné větě tolik gramatických chyb? :lol:

Příspěvek upraven 04.02.12 v 11:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
4.2.12 11:30
jizvíková píše:
Teda doufam, ze je to tak mysleno, protoze ona i veta jednoclenna je jednoducha, takze bych rekla, ze ukolem je udelat dvojclennou

Asi to tak myslí.. Teda, myslím že to myslí tak jak my myslíme. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22756
4.2.12 11:31

POkud máte dělat věty jednočlenné, znamená to, že tam bude pouze 1 základní člen (zákl. člen je podmět a přísudek). Ve větě dvoučlenné jsou oba tyto základní členy a je jedno, zda je podmět vyjádřený nebo nevyjádřený (tzn. je jedno, jestli napíšete Zaplatíme nebo My zaplatíme.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
4.2.12 11:33

Věty jednočlenné:
Sněží. Prší. V kamnech zapraskalo. ...... co zapraskalo?co sněží? neznám podmět = chybí jeden člen, je tedy jednočlenná.
Převedu je:
Padá sníh. Padá déšť. V kamnech zapraskalo dříví. co zapraskalo? dříví - mám tam obojí=dvojčlenná.
Takže převod:
Bolí mě v zádech. jednočlenná
Bolí mě záda. dvojčlenná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22756
4.2.12 11:34
KakinaK píše:
Věty jednočlenné:
Sněží. Prší. V kamnech zapraskalo. ...... co zapraskalo?co sněží? neznám podmět = chybí jeden člen, je tedy jednočlenná.
Převedu je:
Padá sníh. Padá déšť. V kamnech zapraskalo dříví. co zapraskalo? dříví - mám tam obojí=dvojčlenná.
Takže převod:
Bolí mě v zádech. jednočlenná
Bolí mě záda. dvojčlenná

Přesně tak :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
4.2.12 11:35

Jinak k těm větám s nevyjádřeným podmětem (Zaplatíme.) tyto věty patří k dvojčlenným. Ten podmět tam je, je pouze nevyjádřený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
4.2.12 11:46
KakinaK píše:
Jinak k těm větám s nevyjádřeným podmětem (Zaplatíme.) tyto věty patří k dvojčlenným. Ten podmět tam je, je pouze nevyjádřený.

No je tam, i když nevyjádřený, ale pochopila bych v úkolu, že ho mají vyjádřit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
4.2.12 12:03

jsem zvědavá na přesné zadání, protože nevím, co by se mělo dělat s těma dvojčl. co tam jsou 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí