Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,umíte tady někdo vedlejší věty v češtině?Potřebujeme poradit s úkolem do školy.Prosím,poraďte někdo!
Děkuju ![]()
Když nenapíšeš s čím poradit, tak se těžko radí… Nějaký rozbor či co?
Vedlejší věty používám v řeči denně a naprosto plynně
A jaký je ten úkol? ![]()
1)Když mi jednoho dne oznámil,že chce ve hře vystupovat,považovala jsem to … za „blbej vtip“.
2)Ale jeho vážná tvář mě nenechala na pochybách,protože za vyřčenou větou stál nevyvratitelný záměr.
Určete druh vět vedlejších..:) holky díky,že se snažíte mi pomoct,ale tohle fakt neumím.
Když mi jednoho dne oznámil - první věta vedlejší, časová
že chce ve hře vystupovat - druhá věta vedlejší závislá ne první větě vedlejší, předmětná
Příspěvek upraven 27.02.12 v 20:46
Smile27 píše: 1)Když mi jednoho dne oznámil,že chce ve hře vystupovat,považovala jsem to … za „blbej vtip“.2)Ale jeho vážná tvář mě nenechala na pochybách,protože za vyřčenou větou stál nevyvratitelný záměr.
věty vedlejší uvedené spojkami podřadícími ![]()
1. vedlejší věta předmětná
2. Vedlejší věta příslovečná příčinná
1)Když mi jednoho dne oznámil věta vědlejší příslovečná časová, že chce ve hře vystupovat, v.v. předmětná považovala jsem to … za „blbej vtip“. věta hlavní
2)Ale jeho vážná tvář mě nenechala na pochybách věta hlavní, protože za vyřčenou větou stál nevyvratitelný záměr. věta vedlejší příslovečná příčinná (důvodová)
Ale lze ji brát i jako určení času, takže časová je taky možnost. ta druhá VV (že chce..) je jasně předmětná, závislá na první VV. V druhém souvětí je druh á věta VV příslovečná příčinná.
Do prkýnka, mi zmizela část příspěvku. Tu první VV (když..) jde nahlížet i jako předmětnou.