Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Krásné dopoledne, otázka je jasná - nevíte, kdo platí opravu nebo koupi nové pračky(pokud již opravit nejde)? Pronajímatel nebo nájemce?
Opravu by měl platit nájemce, protože při převzetí bytu bylo na protokolu zapsáno, že je pračka v takovém a takovém stavu (tedy funkční, že…) - taže pokud nejste čuňonájemci, tak to uhradíte. Koupi buď hradí majitel s tím, že ji budete udržovat a zachováte ji funkční a hlavě po ukončení nájmu na místě. Nebo nájemce s tím, že si ji po ukončení nájmu odveze.
A je pračka součástí nájmu - platíte za ní něco? Pokud ne, tak samozřejmě ten, koho ta pračka je - kdo je jejím majitelem.
A pokud není vůbec ve smlouvě uvedena a rozbije se, tak si musíte koupit novou sami - majitel by měl akorát zajistit odvoz.
A mate neco k tomu ve smouve? jinak tohle je celkem osidne. pracka predpokladam nebyla nova, takze byste meli uhradit jenom nejakou zbytkovou hodnotu. pripadne bych koupila pracku z bazaru v priblizne te cenove a kvalitativni urovni, jaka byla, kdyz jste ji prebirali.
Pokud mate pracku uvedenou ve smlouve, je soucasti bytu. Ja treba stare spotrebice rovnou neuvedla s tim, ze jestli odejdou, nema najemnice na nove narok (a kdyby je odvezla, mela bych smulu ja), vyhovovalo ji, ze tam aspon neco mela. Dale mam ve smlouve ze bezne opravy do 2000 plati najemnice. Na druhou stranu kdyz se pracka porouchala, byl odhad opravy sice kolem 1500, ale vzhledem ke stari pracky uz mi to neprislo moudre do ni jeste investovat, tak jsem se s najemnici dohodla, ze kdyz mi 1000 prispeje, poridim ji novou. Coz byla samozrejme jen oboustranne vstricna dohoda, kdyby najemnice rekla, ze opravar pracku prohlasuje za neopravitelnou, holt bych tu novou poridit musela, kdyz si dle smlouvy pronajima byt s prackou.
Měli byste to mít ujednáno ve smlouvě. My jsme tam třeba měli, že veškeré drobné opravy (do 1000 Kč) hradíme my jako nájemníci, dražší nájemce.
Jak píšou holky, záleží, co je ve smlouvě a jak se dohodnete… my měli takhle rozbitou troubu, zajistila sem opravu, majiteli dala cenový návrh od opraváře, ten souhlasil a zpětně mi to proplatil ![]()
Podle toho, jak to máte ve smlouvě nebo jste se domluvili. Já se paní majitelky radši ptala hned, co se rozumí za opravy, které bych měla platit já. Řekla, že prkotiny dělám já, ale něco velkého, jako třeba rozbitá trouba nebo pračka, budehradit zase ona… Takže záleží na majiteli, proto mrkni do smlouvy ![]()
Ve smlouvě je toto: „Nájemce je povinen provádět na pronajatých prostorech obvyklou údržbu tak, aby nedošlo k poškození předmětu nájmu. Nájemce je povinen písemně oznámit pronajímateli potřeby oprav, které má provést pronajímatel a to bezprostředně po jejich zjištění a pronajímatel je povinen takto nahlášené škody opravit.“
Už jsme jednou dělali oken, jelikož sem foukalo, stálo to 2 tis a proplatili nám to.
Když jsme se sem stěhovali, tak tu byla lednička a mikrovlnka, ale ty jsme dali po dohodě s majitelem do sklepa a máme své, již dříve pořízené, ale pračka už tu byla.
@neznala Napiš majiteli o té pračce a uvidíš. Ale chápala bych to tak, že vám opravu asi zaplatí. Třeba mu nejdřív zavolej, ať víš na čem jsi, a potom to kdyžtak sepiš, ať to máte černé na bílém ![]()
@neznala záleží na smlouvě, ale já třeba koupila náhradní - né novou, ale funkční.
@puntice píše:
Opravu by měl platit nájemce, protože při převzetí bytu bylo na protokolu zapsáno, že je pračka v takovém a takovém stavu (tedy funkční, že…) - taže pokud nejste čuňonájemci, tak to uhradíte. Koupi buď hradí majitel s tím, že ji budete udržovat a zachováte ji funkční a hlavě po ukončení nájmu na místě. Nebo nájemce s tím, že si ji po ukončení nájmu odveze.
To si nemyslim. Zalezi jak to maji ve smlouve. Obvykle mensi opravy plati najemce, vetsi pronajimatel. Kdyby se mi v byte rozbila deset let stara pracka a pronajimatel po mne chtel koupit novou, kterou bych tam pak mela nechat, tak to bychom nebyli kamaradi. Nam se treba v byte rozbil kotel (pomerne novy) a kdyz si predstavim, ze by to po nas chtel uhradit, to bych hodila zadkem a nashledanou
Dost zalezi, zda je pracka soucasti smlouvy nebo je, dobra vule per huba. V druhem pripade bych poridila pracku na vlastni naklady a pri stehovani si ji vzala.
@ugluk do 2000? Tak to je dost. My jsme tedy jen v podnájmu ale opravy platíme do 200,–
@neznala mně to přijde podle smlouvy, že hradi pronajímatel
@marrlinka píše:
To si nemyslim. Zalezi jak to maji ve smlouve. Obvykle mensi opravy plati najemce, vetsi pronajimatel. Kdyby se mi v byte rozbila deset let stara pracka a pronajimatel po mne chtel koupit novou, kterou bych tam pak mela nechat, tak to bychom nebyli kamaradi. Nam se treba v byte rozbil kotel (pomerne novy) a kdyz si predstavim, ze by to po nas chtel uhradit, to bych hodila zadkem a nashledanouDost zalezi, zda je pracka soucasti smlouvy nebo je, dobra vule per huba. V druhem pripade bych poridila pracku na vlastni naklady a pri stehovani si ji vzala.
Však také píšu, že je tu eventualita, že pračku zakoupí, ale bude JEJICH - tedy investují do sebe a pračku po ukončení nájmu odvezou z bytu ![]()
Jinak kotel je třeba přímo v zákoníku veden jako součást zařízení, jejíž opravu hradí majitel bytu..
@andrea.sb píše:
@ugluk do 2000? Tak to je dost. My jsme tedy jen v podnájmu ale opravy platíme do 200,–
@neznala mně to přijde podle smlouvy, že hradi pronajímatel
2000 není moc, pokud se počítá i s výmalbou při ukončení nájmu
kamarádka měla do 5000. Jako a já to chápu, také jsme měli 2000 - někteří lidé si totiž neumí ani vyměnit žárovku („přece nebudu investovat do cizího“…
)