Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, poraddte! Prave se mi podarilo dost nestastne rozbit rtutovy teplomer - spadl mi na stolek vedle postele kde se rozbil a jeste pak spadl na zem, za postel
Samozrejme byly vsude kulicky rtuti ![]()
Myslite, ze kdyz se nejaka kulicka zakutalela a nenasla jsem ji (coz se nejspis i stalo), muze to mit nejake nasledky????
JANDULKA
No pokud to nikdo nepožije, tak ne, ale pokud se k tomu někdo dostane, je to hodně jedovaté.
Nedávno byla aféra tuším na Slovensku? Někdo tam na nějaké škole rtuť nechal volně a museli to vyklidit a uklízeli hasiči. Rtuť je něco, kde bych plašila a radši bych doma odsunula nábytek, abych se ujistila, že nikde nic nezůstalo. Nevíš totiž, kdy se k tomu dítě nějak může dostat…
G
Jandulka,skodlive su aj latky co sa vyparuju z ortute.Vsetko by som poodtahovala a poriadne dokladne povysavala.Sacok hned zahodila.Dobre vyvetraj a malo by to byt ok.V teplomeroch neni zas az take velke mnozstvo toho hnusu
Odporucam digitalny teplomer.Mame uz 5rokov.Deti ho par krat hodili o zem a stale funguje.
Monicku, volala jsem si do lekarny a rekli mi neco podobneho. Jinak digital mame taky, ale mam pocit, ze nemeri presne, tak jsme se chteli ujistit i klasikou a takhle to dopadlo…
Jandulko, situaci nezávidím
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Jandulko, tady je docela podrobný článek + diskuse o tom jak moc je nebo není rtuť nebezpečná, zajímavé je, jak extrémní jednotlivé názory jsou:
Ahoj. Kamarádce se nedávno stalo přesně to samé, tak jsem se ptala jiné kamarádky doktorky, co ona na to.
Ta mi řekla, že extrémně jedovatá je rtuť kapalná, což jsou vlastně sloučeniny rtuti. Rtuť v teploměru je čistý kov, takže neuvolňuje žádné škodliviny, tudíž vzduchu se bát nemusíš. Hlavně je té rtuti fakt maličko, takže doporučila klid. V případě požití by byla rtuť pro organismus nestravitelná, takže by se vyloučila stolicí. Riziko otrav kovovou rtutí je prý pouze profesní, třeba při elektrolýze louhu, což asi prtě neumí ![]()
Nevím, jestli to víš, ale jelikož je rtuť kov, takže se přitahuje na magnet, takhle se dá nejsnáz posbírat. Tak bych zkusila ještě prolézt všechny zákoutí se silným magnetem. Vyluxovat, vyvětrat pro klid duše
a moc to neřešit.