Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, asi před půl hodinou se mi „podařilo“ rozbít rtuťový teploměr - rychloběžku. Stalo se to v kuchyni, takže rtuť teď může být kdekoli. Něco jsem zametla, ale třeba pod pračku, která je hned vedle místa, se zakutálely určitě kuličky také, slyšela jsem to, když jsem zametala, byla jsem rozespalá bez brýlí. Pračku neoddělám. Jsem ve 24. týdnu těhotenství, mám tříletou dcerku. Otevřela jsem okno a šla jinam. Zajímalo by mě, zda to nemůže mít vliv na miminko nebo na dcerku výpary z té rtuťi. Máte s tím někdo zkušenosti?
Ahoj,no nechci te strasit,ale rtut je karcinogeni latka a zivotu v dlouhem uzivani nebezpecna!Mam vystudovanou chemickou skolu,tak jen,aby sis nemyslela,ze pisu blbosti.
Ono je nejlepsi sesbirat uplne vsechno-nevysavat,ono to nic neudela,ale ty vypary tam jsou a treba za 10 let muzes z tech vyparu byt plesata,jak to pusobi!Takze nejlepsi by bylo,aby ti nekdo pomohl a pracku oddelal a vsechno posbirat a vyhodit!!!
Tak to jsi mě teda moc neuklidnila. Mě to spadlo z linky asi z výšky 180cm na linku a pak na zem, takže je to úplně po celé kuchyni, teď je světlo a šla jsem se podívat a jsou tam samé drobné malilinkaté kuličky, ani okem nejdou vidět. Já jsem na rizikovém, měla bych ležet, ted se tu plazím po zemi a sbírám na samolepku, dcerka bude za chvíli vstávat, nevím, jak jí vysvětlím, že tam nesmí
Navíc to může být i v dřezu, měla jsem na lince jídlo, kojeneckou flašku atd. mě z toho picne ![]()
ahoj, taky mam vystudovanou chemarnu,ale myslim si, ze clanky o poziti rtuit atd. nejsou na miste. zakladatelka ji urcite dlouhodobe NEPOZIVA a kratkodobe si myslim nic nehrozi. ja take lezela na rizikovem, na sesterne tam sestry parkrat taky teplomery rozbily a v pohode, neco s esebralo, neco vytrelo,ale myslim, ze vsechno taky nesebraly.nema smysl tady zakladatelku strasit, urcite je ted sama vystrasena dost. ale samozrejme nezlehcuju mozna rizika. vetrej, co muzes posbirej a neboj, poukud se budes trosku hybat, miminku neublizis,nemyslim tim zvedat pracku!ale normalne se pohybovat muzes. dcerce rozumne vysvetli, ze tam proste nesmi. ty zavolej v klidu nekomu, kdo by ti mohl pomoci pracku odsunout a posbirat aspon vetsinu. na zbytek dne si kyztak dohodni navstevu nekde jinde, pribuzne, kamaradka, nez ti tvuj chlap prijde domu,aby vse vyridil. jinak moje maka mi rekla, ze jsem jako miminko primo teplomer(klasicky!!), ne rychlobezku rozkousla a je mi skoro 35, vlasy mi nepadaj,jatra a ledviny na jednicku, mam zdravou dceru a ziju.nic nezlehcuju, jak psala holcina nade mnou, je to pruser,ale pokud to vylozene nebudes kousat, vdechovat intenzivne par dnu po sobe nebo nekolik hodin, tak myslim, ze to bude ok. hlavne kliiid,taky bych plasila,ale to bude dobry.jen pro jistotu nekoho zalarmuj,at ti pomuze. ![]()
Jak píšou holky, snaž se to všechno posbírat a zavřít třeba do skleničky. Pod pračku strč třeba vařečku omotanou utěrkou, ony se ty kuličky určitě daleko nedostaly, pokud nemáš pod pračkou dokonale vysmýčíno ![]()
Až to budeš mít sesbírané, odnes to do lékárny, nevyhazuj do koše!!!
tak jsem tu, prihlasena.jeste dodatek, at se tu do me nekdo nepusti, rtut samozrejme jedovata je, to je fakt, ale preci se kvuli tomu neodstehujes.ja byt tebou,tak se snazim sama sebrat co muzu, kulicky rtuti se jakoby chouli k sobe, hlavne je nedavej nikam do vody a uz vubec ne teple. daqla bych to no nejake sklenice a odnesla do lekarny,tam ti poradi.a opravdu vetrat, vetrat a po zbytek dne radsi zustat s dcerkou u kamosky enbo tak nejak. jo a vsechny veci, myslim tim jidlo, lahev na piti atd. se kterymi rtut prisla do kontaktu bych vyhodila. nikdy nevis..ale jak rikam, nepanikarit, jinak se budes nervovat a to ve tvem stavu na rizikovce neni dvakrat dobre. dej vedet jak jste to vyresily. ![]()
ahoj, me se podarilo rozbit rtutovy teplomer v porodnici s malou, tak jsem se lekla, a hned bezela za sestrou, bala jsem se, ze to muze miminkum ublizit, a ona v pohode, ze tam nekoho posle..myslim, ze se jim to tam stava taky casto, tak to myslim zametla, a pak az prisla normalni sluzba na uklid a ta to vytrela.. nic se nestalo..mamka taky rikala, ze jako mala ho rozbila a hrala si s tema kulickama, a je v pohode
tak to nechci zlehcovat, ale zas tak hrozny to asi nebude..
Klid ja delala pred materskou na zubnim 11let,s rtuti jsme byli ve styku dost casto a mam zdrave miminko a ja jsem tez zdrava.
Az bude cas,tak to uklidte,ale nepanikarila bych. ![]()
Tak nam se s babickou podarilo asi pred rokem totez, protoze jsme nevedely, jak na to, tak jsme zavolaly hasice (babicka volala a prvni veta byla:„Slecno, nebojte se, nehori!“
) A chtely jsme jen radu, ale stejne k nam poslali dva hasice, prisli s kufrem a asi pul hodiny nam to tam vsechno sbirali a cistili. Rikali, ze by se zas nic tak hroznyho nestalo, ale ze je lepsi, kdyz to sesbiraji a zlikviduji tak, jak se ma. Kazdopadne nevim, jak to je, kdyz jsi tehotna, ja bych se asi bala… Rikali nam, ze jezdi takhle casto, a ze je to lepsi, nez kdyz to lidi likviduji sami, luxuji to a podobne, to se nesmi.. Ani se to nesmi sypat do zachoda, zustane ti to ve vode na povrchu a nesplachnes to (taky uz pry vybirali rtut z misy
No a nejlepe pry vsechny kulicky nahnat na papir a nasypat do uzaviratelny sklenicky a tu pak vyhodit (ale asi by se to nemelo hazet do smesnyho odpadu).
Kdyz zavolas na 150, nic se nestane, bud ti poradi nebo nekoho poslou, ti u nas byli strasne mili, nic nevycitali, odtahli gauc, vsechno vycistili a vratili na misto. Pro svuj klid bych jako tehotna s malym ditetem zavolala… ![]()
A byl ten teploměr 100% rtuťový? Minimálně dva roky se rtuťové teploměry prodávat nesmí. Dělají se bezrtuťové, které vypadají na první pohled úplně stejně. V nemocnici se rtuťové teploměry také nesmí používat, byla jsem asi před rokem a půl hospitalizovaná s dítětem, a když jsem projevila obavy z používání teploměru tak mi lékaři vysvětlili, že rtuťové teploměry už u dětí nepoužívají několik let.
Já používám kvalitní digitální, já rtuťový vrátila do lékárny, mám manžela inženýra a ten mě tou rtutí tak vyděsil, že jsem ho doma nechtěla, ať je sebe přesnější. Ale ségře se právě stalo, že takhle plašila, kvůli rtuti a nakone zjistila, že v něm žádná nebyla ![]()
Holky neblbněte, omlouvám se ale přijde mi to strašně směšný - když to vezmu ze své životní praxe, tak když si vzpomenu na svoje dětství, tak jsme s bráchou rozbili teploměr a hráli si s těma kuličkama aspoň desetkrát a nikdy nám nic nebylo. A z pohledu své odborné praxe (lékařka i když ne zrovna specializovaná na tuhle oblast) tak riziko při běžné koncentraci je tak nízké, že otevření okna a odsunutí pračky je absolutní maximum přiměřené reakce. Shrnuto - pokud nemíníš tu podlahu lízat, tak se neznepokojuj a zabývej se užitečnějšíma věcma ![]()
souhlasim s holkama, neplasit,ale radsi vetrat e byt priste opatrna. ja jsem jako mala rtutovy teplomer rozkousala a mati mohla taky prd.ja doma na mereni teda klasicky rtutak nekolik let mam, pac mam malou dcerku a digitaly jsou nepresne,to vam rekne kazdy lekarnik. pokazdy mi teplotu nameril jinak, v odstupu nekolika sekund a to byl novy. ja bych teda hasice nevolala,ale zvolila zlatou stredni cestu, posbirala co muzu sama, zavrela do sklenice a vetrala. najdi si tu starou diskusi s teplomerama a padnes, nekdy nekteri fakt lidi desi, ze rtut hned zpusobuje smrt, nekdy fakt smesny
to bychom tady myslim nebyly ani jedna z nas
kazda urco v zivote rozbity teplomer zazila ![]()
já jako dítě rozbila desítku teploměrů a kuličky se smetly a šlus
a ty nové teploměry jsou k prdu, stačí jeden pád a ta měřící „tyčka“ se rozláme na kusy a nespojíš je ![]()