Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Té rtuti je tak málo, že fakt pochybuju, že by to mohlo nějak ohrozit. Nejhorší je smrt z vyděšení.
Ja bych nehystercila. Když sem byla malá, tak sme těch rtuťových teploměrů rozbili několik, v nemocnici to taky bylo pomalu spotřební zboží a všichni žijou
stačí to sezbirat, já to pak i vysala a vytrela, kdyby někde něco zůstalo a neřešila. Nějaká mini kulička zapadlá někde fakt nikoho nezabije.
@Kriss Tina píše:
Ja bych nehystercila. Když sem byla malá, tak sme těch rtuťových teploměrů rozbili několik, v nemocnici to taky bylo pomalu spotřební zboží a všichni žijoustačí to sezbirat, já to pak i vysala a vytrela, kdyby někde něco zůstalo a neřešila. Nějaká mini kulička zapadlá někde fakt nikoho nezabije.
Přesně tak.
Jojo, asi ten zbytek povysavam, to rozbity odnesu do lekarny a zkusim se nestresovat…ono je to ale hrozne tezky, kdyz si clovek precte, jak mu vypadaji zuby a jak mu to muze ovlivnit psychiku kdyz to dlouhodobe dycha ![]()
@Anonymní píše:
Jojo, asi ten zbytek povysavam, to rozbity odnesu do lekarny a zkusim se nestresovat…ono je to ale hrozne tezky, kdyz si clovek precte, jak mu vypadaji zuby a jak mu to muze ovlivnit psychiku kdyz to dlouhodobe dycha
Jo, ale to se myslí v nějakých chemických provozech nebo tak, to jsou úplně jiné situace. A jiná množství rtuti. Uklidněte se.
@Anonymní píše:
Jojo, asi ten zbytek povysavam, to rozbity odnesu do lekarny a zkusim se nestresovat…ono je to ale hrozne tezky, kdyz si clovek precte, jak mu vypadaji zuby a jak mu to muze ovlivnit psychiku kdyz to dlouhodobe dycha
Malý množství neublíží, rtuť máš všude možně v rybách, houbách, dřív se dávala i do plomb do zubů ![]()
Chápu, že jsi kvůli pejskovi rozhozená, asi bych pro klid duše zavolala veterináři. Buď tě uklidní přímo on, nebo něco doporučí. ![]()
Pejsek to nijak nesnedl a poustet ho do pokoje ted proste nebudu vubec, spis abychom se tady toho fakt nejak nenadychali vsichni, v pokoji ted vetram a vetrat budu, ani nevim teda jak dlouho to bude potreba, ale klidne tu radsi zmrznu nez aby se neco nekomu stalo a dekuju zatim za vsechny zpravy, mamka misto aby me nejak uklidnila nebo poradila, mi nadava, ze jsem rozbila jedinej teplomer, ktery dobre meril ![]()
@Anonymní píše:
Pejsek to nijak nesnedl a poustet ho do pokoje ted proste nebudu vubec, spis abychom se tady toho fakt nejak nenadychali vsichni, v pokoji ted vetram a vetrat budu, ani nevim teda jak dlouho to bude potreba, ale klidne tu radsi zmrznu nez aby se neco nekomu stalo a dekuju zatim za vsechny zpravy, mamka misto aby me nejak uklidnila nebo poradila, mi nadava, ze jsem rozbila jedinej teplomer, ktery dobre meril
Před pár lety se nějaký chlap pokusil o sebevraždu tím, že spolkl rtuť ze 4 (!) starých teploměrů. Přežil, bylo mu akorát tak blbě. Teploměrem se prostě otrávit nedá.
Jojo ja vim, že když to člověk sní, tak to nic moc neudělá…snazila jsem se toho co nejvic najit, vytrela jsem a porad vetram, ale predpokladam, ze dost malinkych kulicek tady proste porad bude, to bych asi fakt musela chodit cely den s lupou abych je nasla…psali, ze se to vyparuje az 60 dni, tak nejspis budu spat pod 10 perinama a budu celou zimu vetrat
ne ja fakt vim, ze nemam panikarit, ale bohuzel se to snadneji rika nez dela ![]()
Tak ja si volala i na toxikologii a tam byla pani uz asi uplne hotova a moc mi toho nerekla, spis nic nez moc. Takze ani to me neuklidnilo, no nic…asi teda uvidim za par tydnu/mesicu ![]()
Hele, a to takhle vyvádíte kvůli všemu? Pak by možná pomohla nějaká psychoterapie nebo tak něco. Nemyslím to ve zlém.
@Anonymní píše:
Tak ja si volala i na toxikologii a tam byla pani uz asi uplne hotova a moc mi toho nerekla, spis nic nez moc. Takze ani to me neuklidnilo, no nic…asi teda uvidim za par tydnu/mesicu
prosímtě nepanikař, teď jsem se ptala mamky, prý když byla dítě, tak se jim doma občas ten rtuťový teploměr rozbil, tak to normálně posbírali do kuličky a vyhodili do popelnice - tenkrát se to tak neřešilo - nějaký nebezpečný odpad, měli vždy kočku a nikdy do kočka neslízala ani se nikomu nic nestalo,
a mamka měla od 9 let většinu zubů zaplombovaných amalgámem, tak jak tehdy všichni, a žije v pohodě ani nikdo z jejích rovníků na rtuť nezemřel, ani se nikomu nic nestalo
Já jsem nedávno taky rozbila starý rtuťový teploměr, úplně v klidu jsem kuličky sesbírala do vlhčenýho ubrousku, pak jsem to vysála, hlavně teda kvůli střípkům a ještě setřela…
a to jsem si ještě na féra šla koupit do lékárny teploměr a řekla jsem, že chci ten dobře měřící rtuťový.
lékárnice mi s vyděšeným výrazem řekla, že ten už se nějaký ten pátek nevyrábí
že jsem měla doma trošku raritku.
Teď mám šmejda, co měří k ničemu a ještě nejde pořádně sklepnout
![]()
Já jsem ze všeho totální posera, ale tohle teda jsem vůbec netušila a neřešila
..byla bych v klidu, nám nic naštěstí není ![]()
@stinga píše:
prosímtě nepanikař, teď jsem se ptala mamky, prý když byla dítě, tak se jim doma občas ten rtuťový teploměr rozbil, tak to normálně posbírali do kuličky a vyhodili do popelnice - tenkrát se to tak neřešilo - nějaký nebezpečný odpad, měli vždy kočku a nikdy do kočka neslízala ani se nikomu nic nestalo,
a mamka měla od 9 let většinu zubů zaplombovaných amalgámem, tak jak tehdy všichni, a žije v pohodě ani nikdo z jejích rovníků na rtuť nezemřel, ani se nikomu nic nestalo
Já mám amalgámu plnou pusu, kdysi se jiné plomby nedělaly. A taky žiju.