Rozbitý teploměr - rtuť

Anonymní
15.11.22 12:16

rozbitý teploměr - rtuť

Ahoj, dneska se mi rozbil teploměr, nejdříve jsem vůbec nevěděla, že je rtuťový, dokud mi to mamka neřekla, tudíž jsem se rtuť prostě snažila posbírat kapesníkem a ty malé kuličky jsem měla snad úplně všude, největší množství jsem snad posbírala, ale stoprocentně jsou nějaké mini kuličky pořád zapadlé za nábytkem, postelí a asi už je nikdy nenajdu, a protože jsem četla, že ty výpary jsou toxické a je to velmi nebezpečné, a že se to vypařuje až 60 dní a člověk či zvíře se do té doby otráví, tak jsem se na to chtěla zeptat tady, zda s tím máte někdo zkušenosti, popřípadě jak vygruntovat pokoj, aby tam nezůstalo nic. Taky bych se chtěla zeptat jestli je potřeba ty zbytky odnést někam na speciální místo, nebo stačí vyhodit uzavřené do koše. Myslím si i, že jsem pár těch kuliček nejspíš roznesla na botách po baráku a mám z toho fakt strach i vzhledem k tomu, že máme pejska, tak mě prosím zkustě nějak uklidnit a poradit😭

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5978
15.11.22 12:28

Rtuťový teploměr se už nesmí prodávat, je tam galium, teda pokuď ten teploměr doma nemáš x let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80016
15.11.22 12:35
@mamule42 píše:
Rtuťový teploměr se už nesmí prodávat, je tam galium, teda pokuď ten teploměr doma nemáš x let.

my máme doma 3 rtuťové teploměry a ano, máme je x let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40427
15.11.22 12:36
@mamule42 píše:
Rtuťový teploměr se už nesmí prodávat, je tam galium, teda pokuď ten teploměr doma nemáš x let.

A vypadá i chová se to podobně jako rtuť, takže opravdu to skoro nelze rozlišit!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21054
15.11.22 12:42
@Anonymní píše:
Ahoj, dneska se mi rozbil teploměr, nejdříve jsem vůbec nevěděla, že je rtuťový, dokud mi to mamka neřekla, tudíž jsem se rtuť prostě snažila posbírat kapesníkem a ty malé kuličky jsem měla snad úplně všude, největší množství jsem snad posbírala, ale stoprocentně jsou nějaké mini kuličky pořád zapadlé za nábytkem, postelí a asi už je nikdy nenajdu, a protože jsem četla, že ty výpary jsou toxické a je to velmi nebezpečné, a že se to vypařuje až 60 dní a člověk či zvíře se do té doby otráví, tak jsem se na to chtěla zeptat tady, zda s tím máte někdo zkušenosti, popřípadě jak vygruntovat pokoj, aby tam nezůstalo nic. Taky bych se chtěla zeptat jestli je potřeba ty zbytky odnést někam na speciální místo, nebo stačí vyhodit uzavřené do koše. Myslím si i, že jsem pár těch kuliček nejspíš roznesla na botách po baráku a mám z toho fakt strach i vzhledem k tomu, že máme pejska, tak mě prosím zkustě nějak uklidnit a poradit😭

https://www.tis-cz.cz/…ru-likvidace tady máš odborné informace jak postupovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13871
15.11.22 12:44

Dnes už teploměry rtuťové nejsou, ale jak to rozlišit netuším. Zkus googlit. Jinak ty „kuličky“ dát do nějaké uzavřené skleničky a donést do lékárny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11969
15.11.22 12:47

Jako dítě sem rozbila rtuťový teploměr…věděla sem že je to rtuť a že je to jedovatý.. a ze dostanu na zadek že sem ho rozbila takže střepy sem vyhodila a rtuť sebrala plastovou kartičkou do malé lahvičky…pak sem ji schovala v pokoji a hrála sem si s ní…(kutalela sem ji z ruky na ruku…byl to zajímavý pocit mít tu rtuť na ruce…pak mi jednou ta kulička spadla a rozprášila se po koberci…a kupodivu žiju…takže bych z toho že se otravite nedělala zbytečně drama…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
15.11.22 12:58
@Anonymní píše:

Tu rtuť dones do sběrného dvora, kde vybírají nebezpečný odpad. Představ si, že ten tvůj koš dovezou do blízké spalovny a tam to spálí.
Tady mají také pěkně popsané jak tu rtuť z prostoru uklidit:
 https://arnika.org/…m-teplomerem

Příspěvek upraven 15.11.22 v 12:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4068
15.11.22 12:58

Zavolej na toxikologickou linku, myslim, ze i s timhle poradi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
15.11.22 12:59

Jeden by čekal, že té rtuti tam je tam opravdu málo. Největší nebezpečí hrozí při spolknutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6697
15.11.22 13:06
@Ivan PPZ píše:
Jeden by čekal, že té rtuti tam je tam opravdu málo. Největší nebezpečí hrozí při spolknutí.

Ani ne, nevstřebává se v zažívání. Taky se ze slitin rtuti dělávaly zubní výplně, žejo.
Mnohem horší je vdechování par, ale to spíš když by s tím člověk pracoval někde v laboratoři, z teploměru ne, obzvlášť, pokud ses to snažila dobře uklidit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jun
749
15.11.22 13:12

Já si vzpomínám, že jako děcko, když se nám rozbil rtuťový teploměr, sbírali jsme na magnet :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
15.11.22 13:17
@klamonožka píše:
Ani ne, nevstřebává se v zažívání. Taky se ze slitin rtuti dělávaly zubní výplně, žejo.

Já vím, myslel jsem na možnost „vdechnutí“ par v půběhu konzumace. Nicméně- rtuť v zažívacím traktu asi mít nepotřebuju.
Ale že se používala do amalgámu bych jako veliké plus nepočítal, protože se z důvodu jisté jedovatosti od toho upustilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
15.11.22 13:26

Právě toho vypařování se bojím nejvíc, protože nějaké ty kuličky se mi zakutáleli všude možně a jsou tak malé, že je fakt nenajdu…no fakt nevím nějak co dělat, nějaké odborné články už číst fakt nechci, protože ty mě akorát úplně vyděsily????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.11.22 13:27

Právě toho vypařování se bojím nejvíc, protože nějaké ty kuličky se mi zakutáleli všude možně a jsou tak malé, že je fakt nenajdu…no fakt nevím nějak co dělat, nějaké odborné články už číst fakt nechci, protože ty mě akorát úplně vyděsily????

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex