Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahojky asi budu chtít trochu zdlouhavé vysvětlení ale pokusim se to sem napsat. Poslední dobou mám problém s dýcháním a bušením srdce, tak mi byla dána žádanka na krev, tak bych chtěla vysvětlit tyto zkratky proč mi to budou zkoumat:-)takže žádanka:leukocyty, erytrocyty, hemoglobin, hematokrit, MCV, MCH, MCHC, Trombocyty, Segmenty, Lymfocyty, basofily, moc děkuji za vysvětlení pokud tu je někdo kdo tomu rozumí.
odbornik nejsem, ale tak od oko mi to prijde stejne, jak uplne klasicky krevni obraz, co mi delali napriklad behem tehotenstvi. proste nic extra jenom zaklad, aby se videlo, jestli jsou nekde nejake odchylku nebo vykyvy.
A ty zkratky:
Parametry erytrocytů, tj. jejich objem (MCV), obsah hemoglobinu v buňce (MCH), jeho koncentrace v buňce (MCHC)
Dá se taky z tech laboratorních testů určit kdyby bylo něco s lymfatickýma uzlinama?
Dá se taky z tech laboratorních testů určit kdyby bylo něco s lymfatickýma uzlinama?
Asi v polovině stránky je co se z toho dá vyčíst:
Dusnost a bušení srdce muze byt i při anemii- chudokrevanosti, tak dr.chce vedet, jak na tom jsi..jinak zkratky jsou klasicky krevní obraz s tzv. diferencialem- hodnocením bílých krvinek..
@agvamarine pokud.by tam byl. např. zánět, byly by vyšší leukocyty, bílé krvinky..
@Anonymní píše:
může, ale nemusí. Co konkrétně myslíš tím „něco“? Na uzliny jednoznačně udělat sono.
Chtěla bych poprosit, zda by mi mohl někdo vysvětlit několik hodnot z rozboru krve. Dnes jsem dostala výsledky a některé hodnoty se neshodují s normou. Trochu se bojím, že je někde problém. Jedná se o:
S/P_urea - hod. 7,7 (norma: 2,1-7,1)
C_eGFR Lund-Malmo - hod. 1,12 (norma: > 1,34)
B_Granulocyty - hod. 79 (norma: 50-78)
B_Lymfocyty - hod. 15 (norma: 20-45)
U_pH - hod. 6,0 (norma: 4,5-5,5)
Jiné hodnoty jsou v normě. Docela mě to znepokojuje, protože jsem se dočetla, že se může jednat o problém s ledvinami nebo játry. Lékař mi na toto nic neřekl. Až jsem dostala výsledky do ruky, tak jsem zjistila, že nejsou úplně v normě. Mám se obávat? Nějak to řešit? Děkuji za rady.
Ty hodnoty nad jsou tak malé, že není potřeba řešit. Dr. určitě výsledky viděl a případně by dal další doporučení.
Ahojky asi budu chtít trochu zdlouhavé vysvětlení ale pokusim se to sem napsat. Poslední dobou mám problém s dýcháním a bušením srdce, tak mi byla dána žádanka na krev, tak bych chtěla vysvětlit tyto zkratky proč mi to budou zkoumat:-)takže žádanka:leukocyty, erytrocyty, hemoglobin, hematokrit, MCV, MCH, MCHC, Trombocyty, Segmenty, Lymfocyty, basofily, moc děkuji za vysvětlení pokud tu je někdo kdo tomu rozumí.