Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Dory235 píše: Více
Tak jenom pozor na to, že se to „určitě“ změní. Snad jste o tom skutečně mluvili a není to jenom tvoje domněnka ![]()
Máme to obdobně. Každý svůj soukromý účet, a pak jeden společný. Ja mam tedy ještě podnikatelský.
Ted mam horší období, tak jsem par měsíců neposlala na společný prakticky nic a jsou tam jen manželovy peníze. Ale už svita na lepší časy.
Ze svého platíme pojistky, mobil, svoje záliby, kávičky, oblečení, spoření a podobně. Ze společného splátky hypo, jidlo, potřeby pro dítě, PHM…
Nemyslim si, ze by existoval jediny idealni a univerzalni zpusob hospodareni partneru. Kazdemu vyhovuje neco jineho.
@Annonymní_007 píše: VíceČeká nás to celkem brzo, takže naštěstí to nejsou domněnky
@Pdoctor píše: Více
Přesně tak
Každý pár si ve výsledku na to, co mu nejvíc vyhovuje, musí přijít sám. Ale určitě je dobré mít povědomí o tom, jaké jsou možnosti a jak to vyřešili ostatní - ať je z čeho vybírat.
@Pdoctor píše: Více
Měli jsme to také tak. Do okamžiku, než jsem se po 20+ letech rozhodla od manžela odejít.
Najednou to byla jen jeho „hromádka“ a okamžitě mi odepřel přístup.
Doteď nemáme SJM vyrovnané a to už jsme od sebe téměř 3 roky.
Takže už bych do stejného modelu nikdy nešla. Společný účet, společně hospodaření, ale mít i svoje…
PS. jasně že to řeším, jen když se druhá strana dohodnout nechce, tak to holt trvá…
Ano, kazdemu vyhovuje neco jineho. Ja jsem teda hodne skepticka k systemu rozdelenych financi - kazdy plati neco. Z pripadu v okoli neni snad ani jeden, ktery by fungoval bezproblemove. Vzdycky ma aspon jeden z paru pocit, ze plati vic nez ten druhy. Navic to vylucuje toho druheho z dulezitych nakladu domacnosti. Napr. chlap casto plati hypoteku a naklady kolem domu a aut, zena pak kolikrat nema tuseni, kolik vlastne plati, jake maji pojisteni, jestli maji auta STK apod. Naopak chlap casto nema predstavu, kolik vlastne stoji jidlo a nestaci se divit, ze 8k rodine na cely mesic nestaci.
Jak uz jsem psala, my davame vsechny prijmy na jednu hromadu. Z toho rozposilame na nekolik uctu k ruznym ucelum, ke kterym mame oba pristup. Kazdy navic mame svuj osobni ucet, kam si posleme „kapesne“ a s tim si kazdy nalozi podle sveho. Oba mame stejne, prestoze vydelavam vyrazne vic nez manzel. Zkratka jsme rodina, ty penize jsou nase a podle toho s nimi nakladame. Nemusime se pak jeden druheho doprosovat, aby nam poslal par tisicovek, protoze podrazilo jidlo a nevysli jsme.
Striktně rozdělené účty do kterých si nevidíme, každý platí něco dle pořeby.
Jedeme z jedne hromady. Me osobne jiny system nikdy nevyhovoval, a to jsem v rodine ta více vydělávající.
Oddelene ucty byly jen v dobe chození, po sestehovani muz chtel oddelene dal, ale asi po dvou mesicich uznal, ze je to vopruz.
Prislo by mi trapné, kdyby muz musel tyden před výplatou škemrat o peníze, protoze jsme meli vetsi vydaj, dovolenou nebo byl minuly mesic nemocný.
I přesto, ze máme oddělené jmění manželů, vyplaty chodí na jedno misto a z toho si žijeme. Něco málo davam bokem na spoření. Pro strycka příhodu. Az tam toho bude vic, domluvime se, co s tim, zatim je v planu akontace na hypo na nejakou zahrádku za městem. Beru to tak, ze nam tam sporim obema, v pripade rozvodu aktualni zustatek rozdelim.
@Anonymní píše: Více
Dlouho jsme o tom doma diskutovali, až jsme nic nevymysleli
. Máme každý svůj účet, žádný společný. Každý platíme něco, manžel mi posílá nějaké peníze navíc, protože vydělává víc, tak abych to nemusela řešit. Ale ty peníze, které máme na těch účtech bereme jako společné, tudíž když nemám, platí on. Když on má náhle velké výdaje, tak platím já nebo mu něco navíc pošlu. Každý máme spořící účet a na ty si nesahame. Platí se z nich například předčasné splátky hypotéky.
Možná to jen neřešíme, protože máme víc peněz než kolik potřebujeme. Navíc zatím nemáme děti a oba máme stabilní práci.
Ja nejsem zastánce společných účtu se společnou kartou. Ale to záleží na zkušenostech. Mám špatné zkušenosti jak ve formě rozvodu,.tak i úmrtí kdy byl zablokován účet na který chodila mzda a zo je pak člověk bez příjmu několik měsíců.
U nás je to krapet složitější.
Mám podnikatelský ucet, kde si řeším svoje podnikani a beru to jako přilepseni ale snazim se nesahat a pouzit hlavne na veci, ktere si muzu dat do nakladu, bez ohledu pro koho jsou plus vsechny vydaje spojene s podnikáním. Taková zadní vrátka a peníze SOS stranou.
Pak,,společný účet,,, který je ve skutečnosti na moje jméno a on mi tam plati půlku společných nákladů. Jedou z toho inkasa, společné splatky, energie, pojistky, rocni poplatky a tak. Je tak i prehled kolik utratime.
Sam řekl že se o to nechce starat, má k němu údaje kdyby cokoliv ale je rád že tohle řeším ja.
Posílá mi tam dle potreby kolik si řeknu.
Pak každý svůj vlastní účet z kterého hradi vlastní pojištění, osobní naklady, koníčky, a to co se netýká prostě toho druhého. Z tohoto účtu taktez on hradí především jídlo, ja drogerii a jiné věci do domácnosti.
Zde máme rozdělené jakou část pro domácnost kdo většinou plati a o kterou se stara. Zároveň si z toho platíme i to co chceme pro vlastní potřebu.
Pak máme každý vlastni spoření ci jinou investici, kde jsou peníze na velké události- často ale od rodiny jednoho z nás, proto rozdělené. Nejedná se o částku společně ušetřenou, ale dá se použít na společnou věc, třeba nové auto, nová kuchyň, výměna oken…
Ono to bylo už takhle rozdele když jsme spolu chodily a nechtělo se nám to nijak měnit. A spokojenost. Nejsou výčitky pokud si ja koupím dražší kabelku a on zbytečný krám do dílny
.
Máme rozpis, kolik každý musí dát, jaké jsou naklady a se zbytkem ať si dotyčný dela co chce.
@maruska1996 píše: Více
My tedy máme společný účet, ale přístupy máme podepsané oba, prave pro případ prave úmrtí. (Ale jak už jsem psala, krom toho to mame rozdělené stejně jako vy.)