Rozdíl mezi dětmi

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4535
1.12.16 17:58

Rozdil mezi detmi

Dobry den, mam dve kamaradky, co mají stejně staré chlapečky (tři a ctvrt roku) a je mezi nimi velký a viditelný rozdíl v tom, co umí např. souvislé mluvení napr. jeden rekne mami, tady tece potok a druhy ukaze a krici to to., chování je zvířeti, první si ho hladí, druhý do nej i pres napominani kope. Prvni vi, ze bude jezisek a dava mu s maminkou dopis za okno a dokaze si rict, co chce, druhy vubec nevi, co to je. Zdraveni, proseni, dekovani atd. Mne zajima, zda mate zkušenosti s tím, zda je to dítě od dítěte, povaha atd. nebo tím, jak se rodiče věnují? Nemyslím to nijak špatně, jen je ten rozdíl natolik viditelný, ze me zajímá, co by dítě mohlo umět a hlavně ten ježíšek. Osobně jsem myslela ze kolem tři let uz to děti vnímaji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3767
1.12.16 18:06

@Mallorka Tak k tomu mluvení. Dítě, které ve třech letech křičí „to, to“, má buď nějakou formu mentálního opoždění nebo je hrubě zanedbané. Rozdíly mezi dětmi jsou, ale osobně si myslím, že je to hooodně o tom, jak se jim rodiče věnují. Jedna moje známá se divila, že její dvouletý syn skoro nemluví - prý se mu věnuje I DVĚ hodiny denně. Tak to jsem se zasmála. :lol: Ale nechci nikoho urazit, výjimky potvrzují pravidlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.12.16 18:18

Já nevím co určitě míry je to povahou. U nás děti odkoukavaji okolí. 3,5 a 1,5.mladsi je proti starší ve všem rychlejší, ma tahouna.my u starší jsme opožděný vývoj v motorice. psychicky je s vrstevníky. dreme Vojtovou metodu, rehabilitace… takže jsme opožděné kreslení a takové dovednosti. Jinak se až Divím co odposloucháva a jak si spojuje veci, je šikovná na basnicky. mladsi je fyzicky v normě a verbálně rychlejší, sourozenec táhne a školí

• Citovat
  • Upravit
1.12.16 18:21

Mno, tak já mám 2,5 letou dceru, která je na tom s mluvením hodně špatně oproti vrstevníkům. Není ani mentálně opožděná ani zanedbaná, jen to tak prostě máme. Syn byl to samé, začal mluvit až hodně po druhém roce trochu srozumitelně, nyní ve 4,5 mluví naprosto perfektně, kromě r a ř…takže za mě těžko říct…Se synem jsme třeba hodně četli, hodně ho to bavilo, denně x knížek a když jsem řešila mluvu s dr., tak mi doporučila čtení :lol: myslela jsem, že jí vemu něčím po hlavě. Takže bacha na rychlé soudy a závěry…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
1.12.16 18:30

@Mirka Dušínová Zrovna v mluvení je obrovský rozdíl mezi dítětem dva a půl a tři a čtvrt. Sama píšeš, že se syn rozmluvil po druhém roce, což mi připadá o. k. Ale pokud dítě ještě o něco málo starší než tři roky říká jenom „to, to“, tak to je fakt problém a normální to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
1.12.16 18:31

Tak zrovna na mluvení musí dítě „dozrát“ Nemluvit je dle tabulek normální do 3 let, stačí, že rozumí. Syn ve 3 letech téměř nemluvil, ať sem se snažila jak chtěla. Ale uměl to říct svým způsobem - napodobit zvuky jak ta věc dělá, rukama různě znakovat. Pak během necelého roku všechno dohnal, slova znal jen je začal používat.
Ale děti je potřeba učit, kdo je upíchne k tv a tabletu, tak nemůže čekat, že to nepůjde vidět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
1.12.16 18:43

Muj syn nemluvil strasne dlouho. Nebyl schopen se vyjadrit a z toho vychazely dalsi problemy. Ma poruchu reci. U nej to bylo horsi v tom, ze zijeme v cizine a tak nemluvil temer vubeck. Ve 4 letech dal dohromady maximalne 2 slova. Nastesti se hodne rozpovidal pote, co jsme se zacali venovat jednomu jazyku, takze ted, o rok pozdeji mluvi normalne ve vetach, i kdyz tedy stale je trosku pozadu. Ovsem chovani typu kopani do zvirat a podobne, to by si muj syn nedovolil. Taktez slovicka jako pozdrav a podekovani byla jedna z prvnich, ktera se naucil. Ze ma porucu reci jeste neznamena, ze se mu bude tolerovat vse. V tom jsem byla od narozeni velmi razna, ze druhym (ani zviratkum) se neublizuje. Takze tam asi bude jiny problem, nez jen vyvoj reci.
Jinak Jeziska muj syn nejak extra nevnimal jeste ani loni (4 roky), az kdyz dostal hromadu darecku, tak si zafixoval, ze prisel Jezisek :) Ale tam slo prave o to ze nerozumel, o cem mluvim, jaky Jezisek? Kdyz vlastne ani nevedel, co to pradne je. Vanoce jednou za rok mu do te doby nestacily k tomu, aby si to pamatoval. To az letos se opravdu tesi na vanoce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3423
1.12.16 18:45

Bývají až takové rozdíly, taky to občas vidím takové mimoňky. Něco jde ovlivnit, něco moc ne.
Jsem zvědavá, jaké bude moje druhé dítě. Nemluvení okolo třetího roku by mě nenechávalo v klidu, ale samozřejmě ještě víc nedostatečná komunikace, neporozumění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.12.16 18:51

@Adrasteia Napsala jsem, že teprvehodněpo druhém roce začal mluvit trochu srozumitelně nejdřív jednotlivá slova, třeba já, to, tam…takže oproti svým vrstevníkům byl opravdu hodně hodně pozadu a je to normální chytré dítě s přiměřenou pozorností…po třetím roce už bych to já osobně hnala někam „výš“ pokud by se mi zdálo, že se řeč nijak nelepší, ale rozhodně nikdy z role „psycholožky-logopedky amatérky“ neposozuju děti jiných lidí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
1.12.16 18:56

Devcata, nektere deti do tri let nereknou ani slovo a casto to byvaji vysoce inteligentni deti. Jejich kognitivni schopnosti se vyvijeji rychleji nez recove centrum a to je pretizene. Neznamena to vubec nic.

Spis bych posoudila celkovy vyvoj ditete. Vypada bystre? Ma inteligentni kukuc? Co motorika a socialni chovani.

Jo a zakladatelko, proc vlastne resis cizi deti? Nebude nakonec jedno z tech „cizich“ deti tvoje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1057
1.12.16 19:08

Taky mě udivuje proč zakladatelka řeší cizí děti. Jinak můj partner ještě ve 3 letech nemluvil, neřekl ani slovo, neměl zájem. Tchyně se s ním něco nazlobila, zkoušela vše možné, chodila s ním k logopedce a ani ta nesvedla nic. Klouček si prostě postavil hlavu že nechce, tak nechce. Když na něj kdokoliv začal mluvit, naštvaně založil ruce a odešel :mrgreen: rozmluvil se sám od sebe až když on uznal, že je to vhodné. A dnes je úplně normální chlap na kterým to nikdo nepozná. Jen ta tvrdohlavost mu zůstala :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
1.12.16 19:14

Mam holcicku rok a ctrictvrte. Ma opozdeny PMV ve vsech oblastech. Donedavna bylo mozne si ji vzit a cilene ji necemu ucit. Ted mi od vseho odchazi. A kdyz ji prispendlim a nucene spolu napr. stavime komin tak rve dokud ji nepustim. Takze vse delame jakoby jen tak mimochodem… Nemluvi, poradne nerozumi, rozhodne s ni neprobiha nejaka komunikace, nedavno zacala chodit. A nemyslim, ze pro ni delam malo. Na tom pohybu je krasne videt, ze musi dite ke vsemu dozrat. Cvicila jsem s ni, umela uz jit v prostoru, ale mohla jsem se rozkrajet a dokud si nebyla jista, sama se nepustila. Kazdy den si ukazujeme zviratka, ale kdyz se ji zeptam kde je krava, tak mi ji neukaze. Me dite me naucilo absolutne nehodnotit ostatni deti a rodice. Netvrdim, ze moje dite je v poradku. Je jina to je jiste, ale jsme pod kontrolou odborniku… A rozumi ten chlapecek normalne? Komunikuje s maminkou? Myslim si, ze spousta veci se da rodici ovlivnit, ale pokud na to dite neni zrale nebo ma nejaky problem, tak se muze rodic rozkrajet a je to k nicemu. A mluvit si myslim, ze musi dite chtit. Pokud nechce, tak je to asi prace pro logopeda. Ale jako rodic si nedokazu predstavit jak ucit dite mluvit ve vetach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
1.12.16 19:17

@warita neni, ja mam mladšího chlapečka. A zajímá me to, to je špatně. Rozdíl me překvapuje uz déle a říkám si, zda ten první není třeba hodně šikovný oproti jiným. Ten pozdraví, druhý přede me skoči a hypne do me. První maminkama jen toho syna a vim, ze se mu hodně věnuje a druhá má děti dvě a problémy s druhem a sama rika, ze ji uz nic ani nebavi. Tak me zajima, jestli i rodice dokazi pomahat v tom rozvoji nebo nepomuze nic, ani kdyby se staveli na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.12.16 19:18

Když jsem poznala manžela měl 3,5 letého chlapečka, který říkal asi 10 slov, vůbec nedávaly smysl. Nic moc neznal. Bylo mi to divné, ale myslela jsem, že je trochu opožděný. Pak se objevily diagnózy jako dysfázie, porucha pozornosti a krátkodobé paměti, hyperaktivita. Všechno jsme ho museli učit a opakovaně to do něho cpát, aby se naučit základy na doporučení ze školky.
Dnes mám syna v tomto věku a díky tomuto jsem překvapená co všechno dokáže. Ale je úplně normální. Nic do něho nemusím hustit, protože má zájem sám a sám se ptá. Mluví ve větách, jako průměrný tříleťák.

• Citovat
  • Upravit
15995
1.12.16 19:38

@Mallorka : kazdy clovek je kombinaci vrozenych vlastnosti a vlivu prostredi, ale pokud vim, presny „pomer“ nedokaze rict nikdo…pomoct v rozvoji urcite jde, stejne tak to jde „zanedbat,“ ale jsou i deti, ktere proste dozravaji pozdeji, i kdyz jsou „normalni“ a rodice se muzou i stavet na hlavu…a pak jsou samozrejme deti, ktere maji nejaky vyvojovy problem…takze tezko rict

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí