Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To same jsem si vsimla asi v roce u syna. Ted ma rok a pul a nejak jsem to zapomnela sledovat. Budu se muset podivat, jestli to porad ma. S doktorkou jsem to zatim neresila…
Ahoj holky obnovují diskuzi, dnes k sem si to u syna 8 mesicu všimla ale nejsem si úplné jista, byl moc unaveny, tak to budu zítra pozorovat…ale je to někdo kdo to resil s doktorem? Jak to u vás tedy dopadlo? Je to normální? nebo to mam začít něja řešitel? Dekuji☺
@Helis15 Já to mám, všimla jsem si toho někdy kolem 15. roku hádám. Od asi 12 let nosím brýle, takže pravidelně chodím na oční. Ohledně stěhování jsem prošla několika doktory. Nikdy jsem se na to nezeptala (neuvědomila jsem si to) a nikdy žádný doktor nic neříkal. Tahle diskuze mi to připomněla.
Ale určitě to stojí za zmínku u dětské doktorky, jde přece jen o dítě. My řešily u dcery, že šilhá. Nakonec to šílhání nebylo, ale na očním je už sledovaná.
@Helis15 píše:
Ahoj holky obnovují diskuzi, dnes k sem si to u syna 8 mesicu všimla ale nejsem si úplné jista, byl moc unaveny, tak to budu zítra pozorovat…ale je to někdo kdo to resil s doktorem? Jak to u vás tedy dopadlo? Je to normální? nebo to mam začít něja řešitel? Dekuji☺
Vysetrenim na ocnim nic nezanedbas. My na ocni chodime z jineho duvodu (14m vek) a po rozkapani oci mela jednu zornici asi 3 dny sirsi. Jak jsem se na to soustredila, tak jsem si vsimla, ze ji ma nekdy o neco sirsi i normalne, ale na ocnim jsme byli behem 5 mesicu 2× a pristi tyden jdeme znovu (kvuli slznemu kanalku a brylím +3 a +4) dioptrie a nikdo nic nerikal.
U nas se to myslim srovnalo
, uz to nepozoruju. Ted ma dva roky.
Pred dokorkou jsem to zminila v roce a pul, tvarila se vydesene, ze to mam sledovat a kdyz tam bude rozdil, tak nas nekam posle.
Ale asi to zmizelo samo.
U sebe mám rozdílné zorničky při migréně, ale všimnu si toho jen já.
Navíc mám v bělmu nějakou tu tukovou bulku, či jak to nazvat, mám to pár let, doktorka si toho nikdy nevšimla (dívají se do zorniček), až jsem si jednou vzpomněla a zmínila se, tak to vyšetřila
.
Dobrý den, mám dceru 17let, včera se jí zvětšila jedna zornice a druhá byla malá, dlouhodobě má velké bolesti hlavy a v posledních dnech má menší halucinace, mám o ní strach, dneska byla ve škole a prý nebyla schopna kouskama vnímat, i když na ní spolužáci mluvili, ona to vůbec neslyšela ~ jakoby nevnímala…
Vůbec nevím co s ní… Poradíte mi prosím? Mohlo by to být třeba něco s nervovým ústrojím? ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám dceru 17let, včera se jí zvětšila jedna zornice a druhá byla malá, dlouhodobě má velké bolesti hlavy a v posledních dnech má menší halucinace, mám o ní strach, dneska byla ve škole a prý nebyla schopna kouskama vnímat, i když na ní spolužáci mluvili, ona to vůbec neslyšela ~ jakoby nevnímala…
Vůbec nevím co s ní… Poradíte mi prosím? Mohlo by to být třeba něco s nervovým ústrojím?
proč nešla k lékaři? Po včerejším zjištění by šla hned ráno.
@Anonymní píše:
Vůbec nevím co s ní… Poradíte mi prosím? Mohlo by to být třeba něco s nervovým ústrojím?
a že by šla k lékaři, to vás nenapadlo? diskuse na emiminu ji fakt nevyléčí ani diagnézu nestanoví
a může to být docela závažné, nechápu, proč to neřešíte ![]()
Okamžitě bych navštívila lékaře, zvětšená zornice může značit vážné změny na mozku…Z akutních stavů může být rozšíření jedné nebo obou zornic příznakem: otřesu a útlaku mozku, nitrolebního krvácení, cévní mozkové příhody, hyperglykemie s ketoacidózou, otravy některými rostlinami, otravy antidepresivy a atropinem.
Objevuje se taktéž při předávkování kanabinoidy (marihuana), kokainem, PCP (angel dust), psilocybinem (lysohlávky) a LSD.
Všechny tyto stavy vyžadují neodkladný zásah záchranné služby.
Z neakutních stavů přichází v úvahu porušení nervových vláken ovládajících šíři zornic nebo procesy probíhající na mozku (růst nádoru, leukodystrofie a jiné).
@Anonymní píše:
Uz mela byt davno na ct mozku. To neni legrace. Jedte okamzite na pohotovost!
To je snad vtip ne?
doufám že už jste v nemocnici.. ale přijde mi že tohle snad musí být troll
![]()
Jednou mi oční lékař dal kapky na oči, měla jsem po nich každou zorničku jinak velkou. Shodou okolností jsem pak navštívila jinou svoji lékařku (kvůli něčemu naprosto nesouvisejícímu s očima), která si rozdílných zorniček všimla a úplně se zděsila. Musela jsem jí vysvětlit, jak k tomu došlo, říkala, že kdyby to nebylo těma kapkama, tak by to bylo opravdu vážný, ale že jsem jí uklidnila.
Takže s dcerou bych to okamžitě řešila!
@Anonymní píše:
Doufám, že už jste v nemocnici
, volala bych v tomhle případě záchranku.