Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
asi si potrebuji jen postezovat,ale budu rada kdyz mi napisete jak na to.(prosim hlavne nektere at mi zde nevnucuji rady dokonalych matek jak se vse da zvladnout,nepotrebuji odsuzovani).
Mala je zlate decko,hodne,posloucha,chodi spat v sedm vecer,vstava po osme rano,ji vsechno co ji dam atd.
Ted byla dva dny u me matky,nechci ji tam davat protoze vim jaka moje matka je,ale proste tam sla.
Prisla desne zlobiva,neposloucha,ani kdyz ji reknu 10× ze nesmi tak me neposlechne,spat chodi v deset a vstava uz v sest,to a to nechce jist,jen chce kokinko a kdyz ji neco nepovolim tak zacne priserne rvat,ale je to takovy ten rev bez slz,vztekly.
Ma ted k babicce chodit kazdy tyden a ja mam strach ze to co ja ji naucim tak matka rozladi a ja to zbytek tydne budu zase davat do kupy a ona to zase rozhodi.
Muzu ji tam samozrejme nedavat(ted tam nebyla 8tydnu a byl klid),ale musela jsem pracovat a bylo to s malou doma hodne narocne a tatinek take nemuze.
Já neporadím, ale mám to samý s tchýní. Naší malý je rok a hlídala jí jen párkrát, když jsem byla ve škole a pak jsme jí dávali celý víkend dohromady. Teď už mám zkoušky hotový, takže nebude důvod hlídat, ale dálšího semestru už se děsím teď a jen doufám, že to na ní vyjde zase jen 2× max. 3. Ale už spíš čekám, až mi přeteče pohár trpělivosti a nebude jí hlídat vůbec. Ještě dodám, že hlídání mám jiný, ona hlídá jen „když chce“ a když jí něco řeknu, tak udělá pravý opak.
Omlouvám se za anonym, ale nechci mít další problémy, protože tohle není jediný.
Tami,A. je sice starší,ale na víkend k babičce a dědovi jezdí tak jednou za dva měsíce.To jen proto,že naši pracují,bydlí ve vesnici na konci okresu a nemají tolik možností si dětí užít.Asi od 2apůl let ho tam občas na víkend pustíme,když má moje máma volno..
Vrací se rozežraný.To i proto,že tam s nimi bydlí 3 mladší sestry - studentky,každý kolem A.skáče,on je tam výsostné princátko,které si může všechno dovolit.To doma nemůže,jednak musí počkat,protože já jsem doma přes den sama na 2 děti,tam je jich 5 lidí plus někdy přítel jedné ze sester na jedno dítě ![]()
S režimem je to podobné - chodí tam spát hodně pozdě,nesní oběd a už mu hlavně děda cpe sladkosti,jako při každé návštěvě,když přijedou..
Asi před rokem jsme nejen k vůli tomu měli vážnější konflikt a opravdu pomohlo ho tam prostě nedávat.Nějaký čas tam nebyl,byl klid.Teď tam jezdí na noc opravdu občas,naši si trošku dali říct,ale stoprocentně tomu zabránit nejde.Už proto,že je jich tam tolik a hlavně proto,že můj táta se v něm vidí.
Co se týče druhé babičky,tu máme ve městě,stavujeme se tam několikrát týdně po cestě ze školky.A. tam zatím na noc nebyl.Pojede s nimi a dalšími vnoučaty v létě na chatu a nebojím se,že by mi ho vrátili rozežraného.Protože ta babička má vnoučat víc,bere to prostě jinak.Kdyby si každé její vnouče mohlo dovolit,to,co A.u našich,tak by jí za chvíli skákali po hlavě.
Moc jsem Ti nepomohla.Snad jen domluvit se s babičkou na určitých pravidlech.Ale vím,že ne vždy to jde.Tyto konflikty jsou a budou.Prostě nevymizí.Já to beru tak,že je v zájmu dětí,aby se obě strany snažili se v rámci možností dohodnout.Protože pro děti je čas s babičkami důležitý.Už pro tu změnu,jiné prostředí,jiný styl výchovy.Ale vše má své hranice..
Tami,dívám se na metřík.Gratulujeme Emičce k druhým narozeninám ![]()
taminko, tohle je hodně těžké. Taky bych navrhla nějaký vážný pohovor s babičkou. ono to neprospívá ani tvojí malé, když má tak diametrálně rozdílné přístupy - je z toho zmatená. Zkus trošku zahrát babičce na city přes malou a lehce to přibarvit. to je tak jediné, co mě napadá. ale vím, že to je hodně složité.
Klárka bývá u babičky o prázdninách od roku a půl a taky tam mívá volnější režim. ale u nás je výhoda v tom, že jakmile přijede domů, tak bez problémů zajede do našeho domácího a nemá s tím problémy. to spíš já jsem na ní občas mírnější než babička s dědou ![]()
To co popisuješ mi přijde normální. I když skřípu zubama.
Můj chlap přišel asi před rokem s vykulenýma očima z práce s tím, že jeho kolegovi se vrátily holky (určitě už školou pivinné) z prázdnin od babičky a musely hned mezi dveřma dostat přes tlamičku, aby se uklidnily a uvědomily si, že už jsou doma, kde platí jistá pravidla. Nechápali jsme. Jak jsme byli naivní, že u nás se něco podobného stát nemůže ![]()
Pokud je Maty u tchánovců, nebývá s ním problém, mají dva 40kg psy, takže Maty musí aspoň minimálně nějakým způsobem kvůli své osobní bezpečnosti poslouchat.
Ale jak se vrátí od našich, je to děs a hrůza. Dřív stačily dvě hodiny s mými rodiči a Maty strávil půl dne v koutě. Teď, asi po roce, už většinou stačí výrazné slovní upozornění a Maty se sám hodí plus mínus do domácího režimu. Ale musíme od našich opravdu hned domů. Asi 2× jsem ho tam nechala spát, ráno ho vyzvedla a jeli jsme na kroužek Plaváček a to se vůbec nedalo. Očekávat po Matym jakoukoliv spolupráci bylo dost naivní, i když plavání normálně miluje ![]()
Já babičkám do „výchovy“ nemluvím, pokud respektují určitá pravidla, jejichž množství jsem omezila na minimum. A zároveň důsledně trvám na rozdílu mezi mou domácností a domácností babiček. Tak Maty například moc dobře ví, že u nás doma na počítač prostě nesmí, u dědečka si do něj mlátí, jak se mu zlíbí
Kupodivu to pochopil docela rychle.
Abych nevypadala jako matka, která nechá dítě na návštěvách demolovat vybavení, své rodiče jsem často upozorňovala, že házet hopikem po kuchyni není dobrej nápad, ale několikrát mi vysvětlovali, že Maty přece nemůže nic zničit
Tak to beru tak, že je to jejich věc. Já po naší návštěvě uklízím hračky, můj táta přenastavuje s návodem v ruce klimatizaci v autě, ovládání satelitu a podbně ![]()
Tím svým dlouhým monologem jsem neporadila, promiň. Malou bych k babičce klidně dávala, když nastavíš pevná pravidla po návratu domů, jsem přesvědčená, že malá pochopí. Pokud ti ale babička úplně likviduje režim, zkusila bych si s ní promluvit o respektování aspoň některých zásad (např. žádný bonbón před snídaní).
Přečetla jsem si reakce a musím ještě dodat, že u nás rozhovor s rodiči neřešil nic. Vždycky mi nechápavě vysvětlujou, že je Maty hodnej (samozřejmě, když kolem něj 100% skáčou), a že jejich role je rozmazlovat ho!
Ale aspoň ten režim mi dodržujou, to zas jo.
Taminko my s tím taky určitou dobu bojovali, o to hůř, že s tchýní
Když jsem řekla, že bych nechtěla to a to (např. kokina před jídlem), tak při mé přítomnosti OK, jakmile jsem zašla nebo tam nebyla, už to měl malý v sobě … no každá rada tady drahá … jen že časem to prostě došlo tam, že jsem malému prostě nějakým způsobem musela vysvětlit, že je to sice hezké, že babička mu to dovolí tak a tak, ale že doma to prostě funguje jinak a že se třeba jí u stolu v jídelně a ne v obýváku u televize na zemi … nějakou dobu to trvalo, ale nakonec to malý pochopil a už s tím nebl problém. Jen je blbé to, že místo toho, aby odpovědnost v tomto směru přebral dospělý, který hlídá, musela sem počkat, než to zmákne mozek malého děcka ![]()
pardon, ale radši anonym H.
I my tohle známe
David za mojí mamkou jezdí teda od malinka (od roku a půl tam bývá i sám), ale teď co už pobral rozum a zjistil, že to jde i jinak než udělat to co máma řekne, je to vždycky děs pak zvykání zase doma na poslušnost a nějaký režim. Beru to prostě jako daň za pár dní klidu, když mamka hlídá. Nepomáhají nám na to žádné hovory s babičkou (vždyť on je přece tak hodňoučký, proč bych mu měla něco zakazovat) a na nic jsem taky nepřišla. Prostě pak prvních pár dní doma hrůza, pak postupně usazování a nakonec když si konečně zase zvykne poslouchat, tak jedeme na novo
Můžu jen utěšit, že nejhorší byl ten začátek, teď se mi zdá, že už začíná chápat, že to co si může dovolit u babičky, doma prostě nelze, takže bláhově doufám, že časem mu to docvakne úplně a pak ať se klidně u babičky vzteká, hlavně když doma bude poslušné a hodné dítě. Jen je to nápor na nervy, nepovolit když se vzteká a pak jde ke dveřím a volá bábu, protože ta zlá máma prostě trvá na takových blbostech, které babička vůbec nevyžadovala.
Fascinuje mě, jak mamka absolutně není schopna pochopit, když jí pak volám a stěžuju si, že se David pořád zase jen vzteká, že za to může ona a pořád mi opakuje, že u ní se teda ten malej chudáček vůbec nevztekal. No bodejť by ne, když dostal všechno co chtěl ![]()
jooo, babičk jsou občas na zabití
.
moje máma je teda zlatá, dodržuje spaní a pod .. s tchýní je to horší.
záleží jaký máte vztah s mámou - babičkou … pokud je jako moje tchýně které to 10 krát řeknu a dělá si stejně podle svého, tak je to vopruz, pokud je jako moje máma že neudělá nic bez tvého svolení, máš vyhráno. Chce to s mamkou promluvit a prost poručit že to bude tak.
jinak si myslím že malej jen zkouší na tebe jestli mu povolíš to co babička. Ale nepolevuj, rychle s naučí ke komu si co může dovolit
.
A se spaním… u mamky jára vstává klidně v 6 a hned chce ven … doma vstane v poho na 7, hraj si a kolem 8 mě buí
. u babi tohle neexisuje, tu chuděru vytáhne v 6 a diriguje že jsou ven
.
U babiček je u babiček. Koriguju jenom jídlo (zakazuju přílišnou konzumaci sladkostí a barevných vod), ostatní je jejich věc, vím, že vnoučata milují a snaží se jim maximálně věnovat. A moje holky dobře vědí, že když se s tátou objevíme ve deřích tak platí naše pravidla hry a nemá smysl se vymluvat na to, že „babička by tohle a tohle ne…“.
Tami,ještě mě napadá,ta menší potřeba spánku nemusí vůbec souviset s pobytem u babičky,ale může to být tím,jak malá roste a taky tou náhlou změnou počasí..
Ty píšeš,že normálně chodí spát v 7 večer a vstává v 8 ráno
To bys teda měla dokonalou Šípkovou Růženku,zvlášť,pokud ještě spává přes den ![]()
Naše malá teď,když je déle světlo a více teplo nemůže večer zabrat,usíná až po 9 a vstává po 6 - do toho asi 2 hodinky přes den a přijde mi to v pořádku.
A.v jejím věku spával ještě méně - přes den jen hodinu a v noci asi od 8 večer do půl 5 ráno ![]()
Když je teď teplo a dlouho světlo,mají obě děti problémy s usínáním a spí méně.Organismus asi v létě tolik spánku nepotřebuje.
Ywett,i náš A.párkrát dostal po návratu od našich „přes tlamičku“.
Pomohlo jen prostě ho tam nedávat.
tak náš starší taky chodil dlouho spát v 7 večer a vstával v 8 ráno a jakmile se vrátil od mé matky tak vstával v 6. A po čase doma se opět vrátil na osmou. S počasím to nemělo nic poslečnýho, ale s tím že prostě tam když se v 6 probudil tak babička/dědeček vstávali taky, kdežto tady se mu řeklo lehni a spi a bylo to.
U nás je horší že kvůli práci bydlí má matka většinu roku s námi (v kraji kde si našla přítele zatím nic nenašli pro ni) a pořád mi tu do něj hučí ať nosí bačkory
Jako u nich ať si do něj hučí jak chce, ale tady už jsme se pro to několikrát chytly, protože když ona něco přikazuje tak ať je to sebeužitečnější proto aby nebyl nemocný tak řeknu opak, případně abych ho neřekla tak se seberu a odejdu a ať si dělá co chce, což nakonec pak ústí v to že přijde, oznámí jdeme s Kubou k sousedom, nebo když řeknu že ten a ten den jdu s mladším do nemocnice na kontrolu a Kuba s námi tak oznámí že ho ten den čeká sousedka (taková jedna krasavice co taky sežrala veškerou moudrost světa), a nejhorší je že jediný co pomáhá je prostě pohádat se. Včera například jsem řekla že jsem klukům objednala dort k Dádovejm narozkám a Kubově svátku a ona mi pak o 5 hodin později volá že našla paní v bližší vesnici a mám si ho objednat u ní ![]()
Dekuji za vase reakce.
jani dekuji za gratulaci,metrik nejak prestal fungovat,Emi mela narozky v pondeli. ![]()
Hanule presne jako u vas s tim vstavanim.Ja ji reknu o pul seste at jeste spi a ona lehne a spi a u babiny vstane,zavola babi a ta skoci a uz si hraji.
Jinak ohledne domluvy a rozmluvy s babinou-mou mati.
Je to naprosto zbytecne a kdyz pise naprosto tak to tak i myslim.Cele dva roky nedelam nic jineho,kdyz jeste Emca nechodila tak to bylo ok,ted je to ale katastrofa.
Neda si nic vysvetlit,neustale si mele svou,kdyz jsme ji pred dvema mesici neco chteli rict(napriklad od ceho ma ema na kazde noze 10modrin)tak zacala becet ze ji obvinujeme ze malou bije,zacala si stezovat po cele rodine(cili NIKDO s nama nemluvi) a Emca tam od te doby nebyla,az ted.
kdyz ji reknu ze Emi spi sama tak mi pak rekne ze spala s ni,kdyz ji reknu ze mala NEJI sladke tak pak prijde a triko ma od cokolady a vola kokino(to slovo jsem ji nenaucila ja).
Takze domluva zadna,drive problem nebyl,vzdy se hned nahodila do sveho rezimu ale ted jak ji babi vsechno dovoli tak je naprosto nezvladatelna ![]()
ahoj my máme to samé.Přítelova babička s dědou má pravidla absolutně ignorují i po domluvě.A když Filip je u nich sám jen třeba hodinu tak je pak strašně jinej vůbec neposlouchá.My jsme to vyřešili tak že se s nimi tak moc nevídáme ( jak to jen jde) a oni sami pochopili jestli ho chtějí vidět musí se podle toho taky začít chovat.Já vím je to dost kruté ale dobré zatim to funguje