Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, mate některá zkušenost? Po porodu jsem se nemohla rozkojit, ale postupně to bylo lepší a lepší. Tedka jsem pět týdnu po porodu a konečně se to rozjelo. Jenže - začala jsem zároveň hodně krvacet. Zpočátku to bylo dva dny slabší, dneska už je to dost silné. Dost to připomíná ms, ale nemám žádné bolesti. Přitom jsem předtim už jen lehounce spinila. Mohla by to být ms, nebo to spis souvisí s tím kojením? Před tehotenstvim mi ms chodila dost špatně, mám pcos, tak bych se teď divila, ze už mi došla v sestinedeli při kojení…
Nerekla bych, ze to souvisi s kojenim.. Mne se stalo to, ze jsem prave cca tech 5 tydnu po porodu zacla vice krvacet, i kdyz predtim uz skoro nic.. Volala jsem na gyndu a doporucili mi zajet radeji na gynekologickou ambulanci (do konce sestinedeli se pry jezdi tam). Tam si nejdriv mysleli, ze jde o ms, ale udelali mi utz, kde zjistili, ze mi zustaly kousky placenty v deloze a musela jsem hned na revizi.
Řekla bych, že ti začla ms. U mě to bylo to samé, už jsem jen špinila očistky 5 týdnů po porodu a najednou plno krve, začla ms 😃 ale jak píše výš, může to být i něco jiného, takže můžeš pro klid zajet do porodnice na kontrolu
Dostala jsem MS 5 tydnu po 2. porodu pri plnem a castem kojeni. Predtim jsem par dni vubec nekrvacela, ani nespinila. Ale tu MS jsem poznala podle MS bolesti.
Ty jsi doted moc nekojila, takze jsi mozna nemela dost prolaktinu. Takze si myslim, ze by to mohla byt ta MS. Ale jestli chces mit jistotu, ze neni potreba revize, tak zajed do porodnice, kde jsi rodila. Do konce sestinedeli jsi v jejich peci. Po sestinedeli jsi opet v peci sveho gynekologa.
A neboj se, treba to byla prvni MS po porodu, ale na dalsi si pockas, kdyz ted budes mit vic prolaktinu. Ja jsem tehdy od tech 5 tydnu po porodu mela pravidelnou MS. Ale ted po 4. porodu (pri stejne intenzivnim kojeni jako po druhem) jsem mela prvni MS 4 mesice po porodu, dalsi az za dalsich 5 mesicu, no a pak uz pravidelne.
No me se to treba cely sestinedeli stridalo. Uz jsem si rikala, ze je konecne konec a zase najednou hruza. Po tydnu to zase vypadalo a smolik… az jsem si rikala, ze to nikdy neskonci. Po cca 7-8 tydnech konecne naprostej klid a najednou zase tyden reznik. Gynekolog mi rikal, ze dokud kojim, tak muze byt vsechno normalni… takze zadnej cyklus, rozhazenej cyklus, pravidelnej cyklus… ale ze mam kdykoliv prijit a radsi to zkouknem ![]()