Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Afrikana píše:
Krcni pater.
Fakt? To mě vůbec nenapadlo.
Zkusím víc cvičit.
Já jsem přechodně viděla hůř a po čase se mi vytvořila pinguecula, koukni do googlu.
@Anonymní píše:
Občas mám rozmazané vidění … někdy něco na dálku nepřečtu, vidím rozmazaně a jindy je to zase v pohodě.
Diabetická retinopatie. Nekompenzovaná cukrovka = kolísání hladiny cukru v krvi. Při zvýšení hladiny cukru otéká oční čočka.
@kve-tinka píše:
Já jsem přechodně viděla hůř a po čase se mi vytvořila pinguecula, koukni do googlu.
@Tala20 píše:
Diabetická retinopatie. Nekompenzovaná cukrovka = kolísání hladiny cukru v krvi. Při zvýšení hladiny cukru otéká oční čočka.
Díky za odpověď. To snad radši, aby to bylo od únavy nebo od zad.
Opět řeším rozmazané vidění. Mám to už tak dva měsíce. Najednou vidím hůř, často nemůžu být bez brýlí ani na blízko. Brýle nemám silné a v normální situaci je nepotřebují. Teď mívám rozmazané vidění vždy dost silné, ale po nějaké době se to zase zlepší a není to tak hrozne. U praktické lékařky jsem byla. Poslala mě na oční (jsem objednaná za 3,5 měsíce) a neurologii (mají dovolenou, objednací lhůta bude asi ještě delší). Je to dost nepříjemné. Nemám to poorve, ale vždy mám pak období klidu.
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
mám brýle nějakých 25let a tohle jsem nikdy neměla a ani neslyšela, že by někdo takto míval… Takže diptriemi to asi nebude. Bohužel nezbyde nic jiného než čekat na to vyšetření - oční a neurologie.
Nějaké další příznaky, ale je točení hlavy, bolest hlavy, nevolnost?
Ahoj,
mám brýle nějakých 25let a tohle jsem nikdy neměla a ani neslyšela, že by někdo takto míval… Takže diptriemi to asi nebude. Bohužel nezbyde nic jiného než čekat na to vyšetření - oční a neurologie.
Nějaké další příznaky, ale je točení hlavy, bolest hlavy, nevolnost?
Mívám to občas taky. Někdy vidím divně jakoby mi každé oko ujíždělo jinam, je to nepříjemné. Někdy vidím sekaný „obraz“. Na očním nic nezjistili. Pracuju na počítači a když se mi to stane (naštěstí ne často), musím přestat a jít třeba na wc, prostě počkat, až to přejde.
Je to na jednom oku, nebo oboustranně? ![]()
Zajištěte si akutní žádanku na oční vyšetření, toto není náhodně zjištěná refrakční vada, která počká.
Mě se stává ze mám rozmazané vidění ale treba jen půlku, nebo bod na par minut. U mě to odpovídá migréně s aurou
@Doctus píše: Více
Je to oboustranne. Už jsem to ale kdysi řešila. Jsem zakladatelka této diskuze. Samotnou mě to překvapilo, že už je to tak dlouho, co jsem to resila. Na očním jsem tenkrát byla a vše bylo v pořádku. Netuším, co je to akutní žádanka. Já vždy všude čekám tak 3 měsíce minimálně na nějaké ošetření a dřívější termín mi nikdo nedá.
Žádanku na akutní vyšetření vypisuje PL či jiný lékař. Oční ambulance v nemocnicích musejí vzít ten den i akutně odesílané pacienty.
Občas mám rozmazané vidění. Dost často vidím hůř. Nevím, čím to může být. Zrak se mi nemění - na očním jsem byla a vše je v pořádku. Zvláštní je to, že někdy něco na dálku nepřečtu, vidím rozmazaně a jindy je to zase v pohodě. Ráda bych to přisoudila únavě, ale to už vím, že jen únavou to není.
Teď jsem se až lekla, když jsem se na sebe podívala v zrcatku a viděla hodně rozmazaně. Čím to může být?