Rozmluvte mi cukrárnu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Anonymní píše:
Prosim o anonym, nechci, aby ma prezdivka byla spojovana s timto problemem (byla bych dost citelna pro sve okoli). Dotaz je miren spise na lidi se zkusenosti s otevrenim vlastni cukrarny a vyrobny. Vzhledem k tomu, ze je ma predstava o tomto podnikani urcite zabarvena mym nadsenim a svehlavosti, budu rada, kdyz se dozvim plusy i minusy, vlastni zkusenosti a nazory.
Budu rada, kdyz se tady nekdo takovy najde a prodiskutujeme ruzne problemy, ktere me napadaji (je toho dost, do uvodu by to bylo moc dlouhe).
různá nesmyslná nařízení EU a s tím spojená buzerace ze stran úřadů a hygieny. Už to mě od jakéhokoli podnikání zrazuje
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak tam těch aspektů je víc…konkurence, kupní síla, vstupní náklady, zaměstnanci…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem krátce podnikala. Představovala jsem si to jako Hurvínek válku - strašně růžově a viděla jsem hlavně peníze a to že mě to baví. Dneska bych si nafackovala. Kromě toho, že jsme se zadlužili (dneska splácím ještě menší dloužek), tak od začátku byly problémy - pronajímatelem provozovny (klacky pod nohy, absolutní nechuť s námi o čemkoliv diskutovat, hlavně jak platíme..), konkurencí (udávání, kontroly..), hygiena (nesmyslné požadavky), úřady (když jsme něco zařídili, tak jiný člověk na úřadě vyrukoval s tím, že to je jinak a potřebujeme jiný papír), dodavatelé (chtěli nás neustále „okrádat“, řešila jsem stále nekvalitní materiál a suroviny, nepřesné dodávky), zákazníci (nepříjemní, pořád někomu něco vadilo, dneska málokdo pochválí, někdo kdo v provozovně v životě nebyl, tak na FB hodí blbou recenzi - nejspíš konkurence). Během podnikání jsem se nesetkala s normálním a slušným člověkem - všichni hrabou pro sebe a kdo nemá ostré lokty, tak se v tomto „byznysu“ nechytne.
Držím palce, já jsem za svou zkušenost ráda, ale prd z toho bylo, starosti mám dodnes a za ty prachy bych měla dvoupokojový byt. Klidně bych podnikala, ale ne s provozovnou…
Drž se, ať se rozhodneš jakkoliv…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Potřebujete byznys plán. Dobrý a promyšlený a především propočítaný.
Potřebujete peníze na investice. Potřebujete dostatečnou finanční zálohu, abyste vyšla do té doby, než se podnik chytne - a to jsou měsíce. Potřebujete mít dostatek času, během kterého se budete rozvoji podniku věnovat. A v rozjezdu víc než 8 hodin denně.
A potřebujete plán B, kdyby to nefungovalo. Velmi solidní plán B.
http://www.penize.cz/…-lide-chteji
http://storyous.com/…met-pocitat/
http://storyous.com/…i-investice/
http://www.podnikatel.cz/…zit-kavarnu/
http://storyous.com/…eba-zaridit/
http://storyous.com/…-zapomenout/
http://storyous.com/…enout-2-dil/
http://storyous.com/…-jak-na-nej/
http://storyous.com/…-jak-na-nej/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dekuji vsem za pripominky. Asi nejjednodussi pro me bude odpovedet na vse najednou, i kdyz vam to zabere cas, tedy:
Od mala rada pecu. A tim od mala myslim od cca 10ti, 12ti let. Muj nejvetsi konicek to ale nikdy nebyl a tak jsem nakonec maturovala na gymnaziu a tim me studium take v 19ti letech zkoncilo. Z rodinnych duvodu jsem nesla studovat dale a sla jsem rovnou pracovat. Od te doby jsem vystridala nekolik ruznych praci, postupne jsem se zdokonalovala a ve svych sedmadvaceti jsem na materskou odchazela jako event managerka. Toto povolani me naplnuje a bavi. Problem je ale v tom, ze je naprosto neslucitelne s rodinou. S rodinou zijeme ve stredoceskem kraji, praci mam v Praze. Dlouha pracovni doba + dojizdeni = neschopnost vyzvedavat deti ze skolky/skoly. Rodice, potazmo babicky, me v tomto nikdy nepodporili, protoze nechapou, jak muzu delat za tak spatne penize, tak časove narocnou praci. Navic, tak nejak nechapou, co to vlastne delam. Uz par let pecu pro rodinu, kamarady a zname dorty a moucniky. Navic jsme se prestehovali do mestecka, kde je naprosto otresna cukrarna. A tak ve me zacal rust napad, zacit podnikat prave v tomto oboru.
Mestecko ma zhruba 12000 obyvatel, u je v nem zazemi pro okolni vesnicky (odhadem dalsich nekolik tisic lidi). Mesto stale roste a ma velky potencial. Mistni cukrarna ma hnusnou kavu, vzdy nevabne zakusky(vetsinou tak 4 druhy) - urcite z nejake velkovyrobny, domaci limonady jsou z beznych sirupu, caj Jemca, snacky nenabizi zadne. Ma predstava cukrarny, do kterech bych rada chodila, je: domaci kolace a dorty (dle sezony), ovocny salat, cesar salat, sendvice, kvalitni kava, kvalitni sypane caje, husta domaci horka cokolada, limonady z domacich sirupu nebo surovin, prijemne kresilkove posezeni. A protoze bych pripravovala vse domaci, chapu, ze stat bude chtit splnit i nesmyslne pozadavky a rozumim tomu, ze papirovani je na dlouhou trat. Pokud mam spavne info, pokud nemam vzdelani a praxi, musim mit garanta. A ted: momentalne jsem na rodicovske a jeste nejakou dobu budu, mam tedy moznost, doplnit si dalkove vyucni list, ale neji to zadarmo. Neznam nikoho vyucene, kdo by mi mohl delat garanta, takze bych shanela spatne, ale presto se zkusenejsich se zeptam: garantovi platite procenta nebo se to resi nejak jinak? A co vse si garant „bere na triko“? V jake podobe figuruje v papirech?
Vyucni list bych si dodelavala tri roky a vzhledem k tomu, ze by mi uznali predmety z gymnazia, chodila bych do skoly jen na odborne predmety a do cukraren na praxi. Dceru by v te dobe hlidal manzel, nebo by prijela nektera z babicek (v tomto me pry podpori, ale muze to byt samozrejme vselijak). Dalsi vyhoda skoly je v tom, ze nezkysnu doma a budu mit behem rodicovske co delat.
Ted se dostavam k financim:
Skola=13000×3
Prostory= cca 18000/mesic, pro hosty + pult a misto za nim do 40m2, o velikosti vyrobny zatim nemam jasno, ale myslim, ze velikost bezne kuchyne by mela byt dostacujici. Plus samozrrejme dva wc. Misto pro zazimovani venkovniho nabytku nepotrebuji, vzdy by se na zimu odvezl a skladoval by se u nas doma.
Energie=nemam predstavu
Pomocna sila=nemam predstavu o odmene(asi bych resila brigadnikama)
Ze zacatku bych to videla tak, ze by v cukrarne vzdy byly dve osoby. Z toho jedna ja:) Oteviracka PO-PA: 10-18, SO: 8-20, NE: 8-13 Casy jsou pro predstavu a jsou vypozorovane z chovani a zvyku mistnich.
Projektant a papirovani okolo zrizeni cukrarny na novem miste=nemam predstavu
Vybaveni vyrobny a cukrarny=zatim moc nemam predstavu, co vse je potreba (vitrina, prosklene lednice, chladici pulty, rucni pakovy kavovar, mlynek, rychlovarky, slehace, mixer, trouba, mala varna deska, mikrovlnka, mrazak, lednice, nadobi a nacini, nabytek, slunecniky).
Co se tyce cen zakusku, snacku a napoju, pocitejme se stredem. Mistni jsou zvykli spise na temer prazske ceny a mizernou kvalitu.
Kvuli detem a pripadnemu dodelavani vzdelani ocekavam, ze odstartovat bych vse mohla az za 5-6 let. Tou dobou bych mela mit nasetreno zhruba 250-400000, ktere bych mohla pouzit na zacatek. Mozna vice. Na zbytek bych musela vzit uver. Do te doby, po ukonceni skoly, bych rada vyrabela dorty, dezerty, snacky na objednavku. A to by se i videlo, zda je to zajem a mozna bych pak ani nic neotevirala.
Ma nekdo zkusenost, jake vyse dosahuje pocatecni investice? Jak dlouho trva zarizovani s projektanty a urady?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Prosim o anonym, nechci, aby ma prezdivka byla spojovana s timto problemem (byla bych dost citelna pro sve okoli). Dotaz je miren spise na lidi se zkusenosti s otevrenim vlastni cukrarny a vyrobny. Vzhledem k tomu, ze je ma predstava o tomto podnikani urcite zabarvena mym nadsenim a svehlavosti, budu rada, kdyz se dozvim plusy i minusy, vlastni zkusenosti a nazory.
Budu rada, kdyz se tady nekdo takovy najde a prodiskutujeme ruzne problemy, ktere me napadaji (je toho dost, do uvodu by to bylo moc dlouhe).
Dělám v trochu jiném odvětví nicméně povinnostma velmi podobně přísně hlídané. Každou chvíli kontroly, splnění každého hloupého nařízení, o kterých musíš mít neustálý přehled. Známá posledně zařizovala prostory pro podnikání, zařídila vše podle potřeb, naběhla jí tam hygiena a donutila jí předělat všechno, takže na půl roku zavřela a bylo. Fakt to není sranda. Kamarádka, která naprosto výborně peče, má nejúžasnější dorty pod sluncem, to zavrhla přesně z výše uvedených důvodů a radši si to dělá pro radost, jelikož jí odradil snad každý požadavek, který k tomu byl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S vlastním podnikáním budeš mít mnohem více starostí a méně času než v jakémkoli zaměstnání. Takže pokud tě na tom láká to, že bys měla víc času na rodinu, s tím moc nepočítej. Spíš si budou děti psát úkoly v cukrárně, pokud na ně zrovna nebudeš netrpělivá, jelikož zpočátku, což můžou být roky, nebude podnikání vynášet. Tohle není pro každého, rozhodně ne. Ideální je takhle investovat peníze, které můžeš postrádat, pak je to celkem v klidu a může to jen mile překvapit - a to se obávám, že nebude váš případ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nimie píše:
Dělám v trochu jiném odvětví nicméně povinnostma velmi podobně přísně hlídané. Každou chvíli kontroly, splnění každého hloupého nařízení, o kterých musíš mít neustálý přehled. Známá posledně zařizovala prostory pro podnikání, zařídila vše podle potřeb, naběhla jí tam hygiena a donutila jí předělat všechno, takže na půl roku zavřela a bylo. Fakt to není sranda. Kamarádka, která naprosto výborně peče, má nejúžasnější dorty pod sluncem, to zavrhla přesně z výše uvedených důvodů a radši si to dělá pro radost, jelikož jí odradil snad každý požadavek, který k tomu byl.
mám to úplně stejně. Byl můj sem péct dorty ve vlastní provozovně, baví mě to, peníze by se našly, konkurence je tady malá. Ale když jsem si přečetla a poslechla všechny ty podmínky, tak to dělat nebudu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co budeš potřebovat za vybavení víš, tak hoď do excelovské tabulky ceny, pak pravidelnou režii (mzdy, energie, vedení účetnictví aj.). Potom si spočítej za kolik jsi co schopná vyrobit, za kolik prodat (to je to nejpodstatnější!) a vyjde ti, zda-li tržby uživí cukrárnu. Při dané otvírací době mi není jasné, kdy budeš vyrábět ![]()
Za 5 let se může situace ve městě rapidně změnit. Také mám opačnou zkušenost, že když se zde vyskytne někdo s novým nápadem, téměř okamžitě jej někdo jiný začne napodobovat.
Najdi si na netu, co všechno musí provozovna splňovat a ještě, když tam budeš mít zaměstnance (např. BOPZ).
Protože konkurence může být záhy veliká a výdělky nejité, rozhodně bych se do toho nepouštěla s úvěrem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Litta Mam pribuznou, ktera taky zacala podnikat, kdyz byly jeji deti male, takze co se tyce casu na rodinu, vim, do ceho bych sla.
Je mi zcela jasne, ze prvnich par let, to bude s casem spatne, nicmene pak bych v pripade uspechu, mela opravdu vice casu na rodinu;) Jen tak mimochodem, pracovala jsem 5-6 dni v tydnu, o svatcich, o dovolene a to cca 14 hodin denne + 3 hodiny denne dojizdeni. Alternativou po rosicovske je pro me svareni na pasu ve fabrice, anebo zkusit udelat neco pro sebe a mozna tak i zamestnat mistni.
- Citovat
- Upravit
A nešlo by (pokud to lze) se nechat v nějaké provozovně zaměstnat třeba na sobotu jako brigádník? bys to očíhla, naučila se jak to chodí, kde je achilovka tohoto oboru a měla bys hned jasnější představu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Litta Jo a jeste k tem penezum, ktere muzu postradat. Budu mit nasetreno mnohem vice, ale pocitala jsem s horsi variantou a take s rezervou jednou tolik;)
- Citovat
- Upravit