Rozmluvte mi cukrárnu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
214
8.8.16 20:22

Co takhle pro začátek zkusit něco menšího? Máme v Příbrami na pěší zóně v podloubíčku malou kafárnu, je to jako takový stánek. Je to tam asi rok, pořád jsou tam fronty, dělají tam fantastický kafe, mají tam dva tři druhy čerstvých zákusků a sendvičů a před tím malé venkovní posezení. Mají moc příjemné holčiny na obsluhu, kafárnička je ručne vymalovaná, krásné nápisy atd. má to prostě duši a šmrnc a určitě to dotyčného velmi šikovného podnikavce nestálo moc peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.8.16 20:38

@Ou urednicka uskali chapu a jsem si vedoma toho, ze je to slozite. Posledni roky studuju na internetu z tohoto podnikani, co se da.

S detmi: ano, presne tak to chci udelat. Musim pockat, az trosku povyrostou.

Dostatecna financni rezerva: do 5-6 let, kdy bych zacinala, budu mit na uctu v lepsim pripade 900.000, v horsim asi 500.000, z cehoz polovinu nebo vice bych pouzila prave na podnik a zbytek by byla rezerva. Taky vlastnim byt, ktery aktualne pronajimam a ktery sice nechci prodavat, ackoliv nevydelava, ale v pripade potreby jej mohu v horizontu nejdele jednoho roku prodat a tim ziskat dalsich cca 500.000-800.000, v zavislosti na aktualnim vyvoji cen nemovitosti.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.8.16 20:44

Známý si s podobným nadšením a neznalostí otevřel veganské bistro. Pronajal prostory, kompletně zařídil, investoval 400 tisíc a při kolaudaci zjistil, že nemá wc pro invalidy. Musel to celé překopat (doslova) a když po dloooouhé době otevřel, nadšení ho opouštělo dál. Lidi by chtěli všechno zadarmo, přijdou ze zvědavosti, ale že by se vraceli? To ne. Dělá si vše sám a nemá čas na nic jiného.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.8.16 21:20

@prokopa Co se tyce nakladu na vyrobu vlastnich vyrobku a zalozeni stanku nebo kamenneho podniku, je to uplne stejne. I ve stanku musite splnovat hyg. normy, mit tekouci pitnou vodu, drez. Kdyz je posezeni, at uz venkovni, musite mit wc. Ja osobne v tom rozdil nevidim. Ano, najem muze byt nizsi, ale to je dle meho tak vse. Navic ve stanek je sezonni zalezitost, kdezto do tepla si na kafe sednete za jakehokoliv pocasi. Temer :)
Ale diky za napad.

To Anonymni: na stavbu bych si najala projektanta. Me by treba vubec nenapadlo neudelat v provozu pristup a wc pro invalidy. Prijde mi to automaticke stejne jako prebalovaci pult treba a moznost vjet tam s kocarkem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.8.16 21:22

@JayLee Diky za nazor.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.8.16 21:24
@Anonymní píše:
Známý si s podobným nadšením a neznalostí otevřel veganské bistro. Pronajal prostory, kompletně zařídil, investoval 400 tisíc a při kolaudaci zjistil, že nemá wc pro invalidy. Musel to celé překopat (doslova) a když po dloooouhé době otevřel, nadšení ho opouštělo dál. Lidi by chtěli všechno zadarmo, přijdou ze zvědavosti, ale že by se vraceli? To ne. Dělá si vše sám a nemá čas na nic jiného.

Jeste me napada…jak dlouho to ma otevrene?

• Citovat
  • Upravit
8.8.16 23:01
@Anonymní píše:

S tím souhlasím, lidi nechtějí platit a vše se jim zdá moc drahé. Proto taky asi všechny cukrárny berou zákusky někde z té velkovýrobny a v okolí nemáš žádné domácí zákusky. Budeš to dělat poctivě, budeš drahá. Proč se drží ta mizerná cukrárna, protože tam má vše v nabídce jen základní (víc se toho asi neprodá) a levný. To si myslím, že na to přijde každý podnikatel, přijde s tím, že na trhu je malá nabídka a není výběr, jak se do toho pustí tak zboží omezí jen na to základní, protože se to neprodává. Navíc na maloměstě lidi zkouší „Když vám donesu vlastní suroviny za kolik mi to upečete..?“

Další věc, máš nějakou otvíračku, pak musíš uklízet, musíš péct. Píšeš, že budeš péct po nocích. A kdy budeš mít čas na rodinu a na domácnost, manžel bude naštvaný, jak bude vše na něm dlouhodobě. Navíc budeš muset dělat papírování, věčně někde něco vyřizovat.

Největší komplikaci vidím v tom, že v budoucnu spoléháš na brigádníky/zaměstnance. Každý kdo podniká, tak ti řekne, že spolehlivý brigádník neexistuje. Budeš s tím mít věčně problémy a budeš je chodit každý den kontrolovat protože se budeš bát aby ti to tam nezkazili. Budeš je muset hlídat aby dělali (dnes se lidem nechce makat) budeš je muset hlídat, aby nekradli. Bude tě to hrozně ničit. Když brigádník pujde na nemocenskou/dá výpověď atd. zase to tam potáhneš všechno sama. Nebudeš mít volný čas, už nikdy. Cukrář je také sezonní pracovník, budeš mít třeba svatby, poutě, vánoce… Budeš zase u všeho, i když si najdeš brigádníka, tak si to budeš muset hlídat aspon v tom příjem/výdej zakázek. Ted máš nezaměstnanou příbuznou, ale ona je nezaměstnaná z nějakého důvodu a ty ho ještě nevidíš…

Jinak se mi líbíš, je vidět, že to máš promyšlený a chceš jen vychytat, to co ted nevidíš. Ale můžeš být připravená, jak chceš, to se nepřipravíš, spoustu věcí budeš řešit za pochodu. Budeš se učit za pochodu. Jestli do toho chceš jít, tak běž. Je to o tom jestli máš ostrý lokty a jsi přizpůsobivá, konkurence může vyrůst kdykoliv, kdykoliv muže EU změnit normy pro podnikání a budeš předělávat celou provozovnu. Na to se nejde připravit, potřebuješ i hodně štěstí. A zdraví, protože tam budeš mít protivný zákazníky, budeš péct ve velkým, budeš tahat těžké krémy atd.

Těžký je to všude, proto to není pro každého. :srdce: Hodně elánu k překonávání problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1724
9.8.16 09:20

Ještě doplním…u nás byl ještě problém s hygienou. Je blbé, že baba z hygieny nepřijde hned a neřekne: „Abychom Vám to chválili, tak potřebujeme vidět to a to a to a to.“ Nevím, jak v jiných městech, ale v Ostravě hygiena přijde, až je všechno komplet hotovo a skoro den před otevřením, jinak nemají zájem. Takže když jsme si něco načetli a udělali to, investovali do toho svoje prachy, tak baba přišla a řekla, že tam musí být odvětrávání (např. už nevím co to přesně bylo, jsem ráda, že to mám za sebou) a to tam nebylo jak udělat, jelikož prostory byly pronajaté a majitel objektu nám to nepovolil. A tak to bylo skoro vším. Na ŽÚ jsem si zjistila jaké potřebuju oprávnění, udělala jsem si k tomu papír, pak jsem šla ohlásit provozovnu a jiný úředník mi řekl, že mám ten papír špatný a ať si udělám jiný, bez toho mi provozovnu sice zapíšou, ale můžu si být jistá, že do týdne tam kontrolu, protože on má zas povinnosti to hlásit kontrolnímu, že mám blbý papír :roll: ty naše úřady…hnus hnus hnus!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.16 12:49

@Procházející Diky za rady.
Ty brigadniky jsem myslela jen na zacatek. Pozdeji samozrejme stale zamestnance. To, ze nebudu mit dovolenou, akceptuji. Nemela jsem ji ani jako zamestnanec hezkych par let(zakone nezakon), takze v tomto ohledu si nepohorsim. Cas na rodinu je samozrejme problem. Nicmene, pokud se vratim do zamestnani, nebudu mit ani moznost davat/vyzvedavat dite ze skolky/skoly, domu se budu vracet utahana nekdy okolo 21-22h, nekdy pozdeji a prd(pardon)z toho. V cukrarine pocitam, ze prvni roky by byly podobne, a pak by se to doufam prehouplo. S manzelem se o povinnosti doma delime. Dlouhou dobu, kdyz on to mel pracovne slozite, jsem vse obstaravala sama, takze ted by se role obratily. Porad mi rika, at s tou praci neco udelam, takze vzhuru do toho:-)
U te nezamestnane oribuzne moc dobre vim, cim to je. Je to jeji nechopnosti/lenosti si neco najit(snahi jen po znamosti anebo ocekava, ze ji praci najde UP :roll: ), opovrhovanim podradne prace a „tesenim se“ na vnouce. Vnouce uz ma, tak muze vypomahat s nim, anebo v cukrarne. Praci by sice opovrhovala, ale tady ji nikdo nezna, coz byl ten hlavni problem-prece nemuze vysokoskolacka delat na pokladne v meste, kde ji vsichni znaji :roll:

Nemyslim si, ze je cukrarina sezonni vec. Na kafe se chodi furt. V lete vice, to je pravda. Narozeniny jsou taky furt no a svatby v dnesni dobe taky. Na dortech ale stavet nechci, neni to na zbohatnuti. Spise je to o tom, ze nekomu upecete super dort a ten dotycny k vam oak bude chodit kupovat zakusky. Lidi si mysli, ze dortareni je zlaty dul, kdyz dort stoji treba 1000. Ale uz nikdo nevidi, ze suroviny vysly na 800 a pripravovalo se to nekolik hodin. Dnes je IN prodavat jen treba ty dekorace na dorty - mysleno oostavicky, kvetiny atd. Proti tomu nic nemam, to se da delat po vecerech a kdyz vite co delate, jde to rychle. 8) Cukrovi bych nepekla, je to nevdecna prace - nevyplati se to, pokud chce clovek delat z kvalitnich surovin. Muj hlavni zakaznik by byla mama s detmi na materske/rodicovske (a ze jich tam mame), seniori(s nemi je to horsi) a lide, kteri jsou na schuzku/obchodni jednani a pod. Hlavne bych se rada zamerila na dezerty 1.) bez lepku 2.) bez tuku 3.) bez cukru a dezerty ze sezonniho ovoce/zeleniny. Navoc bych MOZNA mohla mit pravidelneho odberatele kolacu.
Co se tyce cen, tak od ted, vse, co upecu, rozpocitam na porce.
Kdyz nad tim tak uvazuju, bylo by to spise bistro. Protoze bych tam rada mela i slane, salaty sendvice. Coz tady v okoli nikdo nedela, pritom lidi, co chodi do kavarny treba na schuzku a neji sladke je tu habakuk. (Odpozorovano dlouhodobym vysedavanim v mistni cukrarne :mrgreen: )

No, EU. Jsem nervak, budu se muset obrnit trpelivosti. Nicmene znam cloveka, co do techto veci vidi, takze poradce by byl.

@Sinquinita A meli jste na provoz projektanta a cloveka, co vam to vybehal, anebo vse sami?

Jako uprimne, muj muz z te cukrariny taky neni dvakrat odvareny a porad me premlouva, at si tu s tetou udelam jeji treti kvetinarstvi a darkovou sin. Nicmene me podpori, ja taky podporuji jeho projekty, i kdyz teda jeden ztroskotal a prisli jsme o penize :oops:
Ale ja uz z toho aranzovani vypadla a navic me to nikdy moc nebavilo. A tady je uz konkurence velice silna. A ciste darkovy obchod asi nema sanci.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.8.16 15:50
@Anonymní píše:
Jeste me napada…jak dlouho to ma otevrene?

Otevřeno má něco přes rok a jde čím dál víc do dluhu. Dělá to všechno poctivě, domácí, bio a nevím co všechno, jenže to všechno něco stojí. A to si do toho nezapočítává ještě práci, kdyby měl někoho platit na přípravu jídel, tak to si ani nedokážu představit ceny. A nemá to na maloměstě. Ve městě plném studentů, mezi kterýma teď veganství a vegetariánství extrémně frčí, ale mladí zase nemají peníze. Toho se trochu obávám i u tebe, chceš se zaměřit na matky s kočárkama, ale ty ti moc velké tržby neudělají. Dokonce bych řekla, že tohle je mezi podnikateli celkem neoblíbená skupina návštěvníků. Přijdou tři ženy s kočárkama, dají si tři kafe, možná zákusek, ale spíše ne, protože těhotenská kila, že.. a pro děti budou mít vlastní pití i jídlo a ty jim to budeš jen ohřívat. Budou tam sedět u vody třeba celé dopoledne. Kolik na tom tak vyděláš?
Nemyslím to zle, jen nechci, aby jsi byla další zklamaný poctivý podnikatel, co ztratil iluze a zadlužil se, protože nevěděl do čeho jde.

• Citovat
  • Upravit
1724
10.8.16 08:48
@Anonymní píše:
@Procházející Diky za rady.
Ty brigadniky jsem myslela jen na zacatek. Pozdeji samozrejme stale zamestnance. To, ze nebudu mit dovolenou, akceptuji. Nemela jsem ji ani jako zamestnanec hezkych par let(zakone nezakon), takze v tomto ohledu si nepohorsim. Cas na rodinu je samozrejme problem. Nicmene, pokud se vratim do zamestnani, nebudu mit ani moznost davat/vyzvedavat dite ze skolky/skoly, domu se budu vracet utahana nekdy okolo 21-22h, nekdy pozdeji a prd(pardon)z toho. V cukrarine pocitam, ze prvni roky by byly podobne, a pak by se to doufam prehouplo. S manzelem se o povinnosti doma delime. Dlouhou dobu, kdyz on to mel pracovne slozite, jsem vse obstaravala sama, takze ted by se role obratily. Porad mi rika, at s tou praci neco udelam, takze vzhuru do toho:-)
U te nezamestnane oribuzne moc dobre vim, cim to je. Je to jeji nechopnosti/lenosti si neco najit(snahi jen po znamosti anebo ocekava, ze ji praci najde UP :roll: ), opovrhovanim podradne prace a „tesenim se“ na vnouce. Vnouce uz ma, tak muze vypomahat s nim, anebo v cukrarne. Praci by sice opovrhovala, ale tady ji nikdo nezna, coz byl ten hlavni problem-prece nemuze vysokoskolacka delat na pokladne v meste, kde ji vsichni znaji :roll:

Nemyslim si, ze je cukrarina sezonni vec. Na kafe se chodi furt. V lete vice, to je pravda. Narozeniny jsou taky furt no a svatby v dnesni dobe taky. Na dortech ale stavet nechci, neni to na zbohatnuti. Spise je to o tom, ze nekomu upecete super dort a ten dotycny k vam oak bude chodit kupovat zakusky. Lidi si mysli, ze dortareni je zlaty dul, kdyz dort stoji treba 1000. Ale uz nikdo nevidi, ze suroviny vysly na 800 a pripravovalo se to nekolik hodin. Dnes je IN prodavat jen treba ty dekorace na dorty - mysleno oostavicky, kvetiny atd. Proti tomu nic nemam, to se da delat po vecerech a kdyz vite co delate, jde to rychle. 8) Cukrovi bych nepekla, je to nevdecna prace - nevyplati se to, pokud chce clovek delat z kvalitnich surovin. Muj hlavni zakaznik by byla mama s detmi na materske/rodicovske (a ze jich tam mame), seniori(s nemi je to horsi) a lide, kteri jsou na schuzku/obchodni jednani a pod. Hlavne bych se rada zamerila na dezerty 1.) bez lepku 2.) bez tuku 3.) bez cukru a dezerty ze sezonniho ovoce/zeleniny. Navoc bych MOZNA mohla mit pravidelneho odberatele kolacu.
Co se tyce cen, tak od ted, vse, co upecu, rozpocitam na porce.
Kdyz nad tim tak uvazuju, bylo by to spise bistro. Protoze bych tam rada mela i slane, salaty sendvice. Coz tady v okoli nikdo nedela, pritom lidi, co chodi do kavarny treba na schuzku a neji sladke je tu habakuk. (Odpozorovano dlouhodobym vysedavanim v mistni cukrarne :mrgreen: )

No, EU. Jsem nervak, budu se muset obrnit trpelivosti. Nicmene znam cloveka, co do techto veci vidi, takze poradce by byl.

@Sinquinita A meli jste na provoz projektanta a cloveka, co vam to vybehal, anebo vse sami?

Jako uprimne, muj muz z te cukrariny taky neni dvakrat odvareny a porad me premlouva, at si tu s tetou udelam jeji treti kvetinarstvi a darkovou sin. Nicmene me podpori, ja taky podporuji jeho projekty, i kdyz teda jeden ztroskotal a prisli jsme o penize :oops:
Ale ja uz z toho aranzovani vypadla a navic me to nikdy moc nebavilo. A tady je uz konkurence velice silna. A ciste darkovy obchod asi nema sanci.

My jsme opravdu žádného projektanta neměli, na co taky? Všechno jsme si dělali svépomoci a hlavně financovali ze svého, tak nač ještě platit dalšího člověka? Ani jsem neslyšela, že by někdo projektanta měl při řešení provozovny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.8.16 10:02

@Sinquinita Ja to prave cetla v nekolika clancich. A prijde mi to i logicke. Stejne tak, kdyz byste z komercnich prostor chtela delat byt, tak to asi neudelate jen tak sama. Kdo by to pak zkolaudoval? To, ze bychom si pak vse delali svepomoci projektanta nevylucuje. Clovek nemuze byt odbornik na vse a vedet, jake normy musi z hygienickeho, protipozarniho a ja nevim ceho vseho jeste splnovat dany prostor.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat