Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak my jsme teda taky 4 člená rodina a týdně necháme v obchodě za nákup tak 2500,– a to ještě občas dojdu v týdnu do obchodu pro čerstvé pečivo a nejaky jogurt apod. Možná by se to dalo všechno nakoupit za míň kdyby člověk třeba kupoval ty jejich značky např Clever (Billa ) Pilos (Lidl) apod ![]()
Obědy vaříš pro všechny nebo děti chodí do školní jídelny a vy dospělí máte „závodní“ jídelnu?
2000×4 = to je 8 000 na měsíc
z toho 1 000 jídelna pro obě děti?
To je 7 000 na měsíc a to se mi zdá že by šlo, vařit ze základních surovin, vypracovat jídelníček a nakupovat na jeho uvaření, dokupovat pečivo - pokud nepečeš doma.
Sladké pořeší taky domácí pečení.
Chod do Lidlu, kdyz srovnam, co tam zaplatim za beznej nakup a co dam za ten samej treba v Kaufaci, tak je to aspon o 1/3 min a prijde mi kvalita fajn…
taky bych se nebala varit z levnejsiho masa typu klizka, je z toho po 3-4 hodinach vareni vyborny ragu…
ja zatim vydaje na jidlo nehlidam, ale myslim si, ze s varenim se da za 2k tak nejak vyjit…
Já bych si udělala jídelníček na celý týden. Podle něj seznam na nákup. Co se týká nákupu tak třeba lepší koupit kuřata celá a naporcovat než kupovat zvlášť prsa, nohy, křídla.
@lalouch píše:
Chod do Lidlu, kdyz srovnam, co tam zaplatim za beznej nakup a co dam za ten samej treba v Kaufaci, tak je to aspon o 1/3 min a prijde mi kvalita fajn…
taky bych se nebala varit z levnejsiho masa typu klizka, je z toho po 3-4 hodinach vareni vyborny ragu…
ja zatim vydaje na jidlo nehlidam, ale myslim si, ze s varenim se da za 2k tak nejak vyjit…
ja mam lidl ráda a hodně tam chodím, ale s penezma to mám naopak, co v lidlu nakoupim za 2 litry a to v kaufu nechám o pár stovek míň ![]()
@debra.morgan ja si myslím, že tohle je otázka toho, jak je člověk naučený nekupovat drobnosti okolo. Já třeba v Kaufu za téměř stejný nákup taky utratím víc, ale je to většinou proto, že tam odsud nesu pár drobností, které v Lidlu nejsou. A ty pak udělají ten rozdíl. Kdyby se člověk podíval na skutečné ceny jednotlivých výrobků, bude to téměř totožné. Jen za mě tedy v Lidlu o 100% lepší kvalita a složení.
Vařit, vařit, vařit.
hodně polívky, zasytí a hlavního jídla se tolik nesní. luštěninový, zeleninový, vývar, zelňačku, bramboračku, nebo takový ty úplně lowcost jíškovou, vločkovou, kmínku, česnečku.
pomazánky na svačiny jsou super, nejlip z tvarohu
nekupovat sladkosti, ale péct hrnkový buchty na plech, bábovky
na ovoce koukni, jestli nemáte někde jablečný sad, my ted koupili jabka na zimu 25kč/kilo.
dýně a cukety jsou ještě pořád v kurzu, koukni.
na hlavní jídlo, nevím co jste zvyklí, ale vařila bych na objem ne na šéfkuchaře. Obyčejný jídla, pečený kuře, zapečený brambory/těstoviny, sekaná, rizoto, šunkafleky, fleky se zelím, omáčky, svíčkovou, znojemskou, koprovka, křenová, kuře na paprice…prostě klasika, kde je hora jídla za přiměřený peníze…
nevyhazovat! dojídat! plánovat + bych si nechala z těch 2000 na týden i třeba 300 na nákup na víkend a fakt se snažit ten rozpočet dodržet.
@debra.morgan ono to asi bude tim, ze v Kaufu kupuju zakladni veci mimo jejich privatni znacku, kdezto v Lidlu ne.. v kaufu necham za litr mlika 30 kc, pac vezmu Kunin, ale v Lidlu vezmu jejich mliko za 16…
Jo a teplá večeře vyjde levnějí než namazaný chleba s uzeninou/sýrem. I to je třeba zvážit.
Najít a sepsat recepty na levná jídla, která tvoje rodina ráda jí. A podle nich rozvrhnout jídelníček třeba na celý měsíc. Když koupíš pytlík čočky, můžeš ji uvařit na dva dny, ale také třeba 2× v měsíci. Večeře řešit hustými polévkami, kašemi. Dětem bych možná zaplatila obědy ve škole a s manželem už to nějak zvládnete.
@lalouch píše:
Tak to mam uplne naopak, v lidlu a bille necham vzdycky mnohem vic nez v tom kaufu, za me nejdražší kramy, plus me tam vzdycky zlaka neco navic z te nabidky co maji kazdy tyden jinak. Jinak to chce plánovat predem, varit ze zakladnich surovin, kotel omacky, lusteniny, ja delam treba i domaci pečivo a lucinu, toho deti sni tuny a dost na tom ušetřím ![]()
Rozhodně doporučuji napsat seznam co budu vařit na celý týden a řídit se pouze podle toho. Rovnou nakoupit rohlíky na celý týden a dát do mrazáku. Když budete chodit ještě pro maličkosti do obchodu, tak si většinou vzpomenete, že ještě potřebujete tohle a tamto. Takže 1. týdne velký nákup a už do obchodu nechodím.
@Sany80s píše:
Chodí někdo na obědy a pokud ano, za kolik?
Na obědy už nechodí jelikož stejně hned jak přišli domů snědli klasický oběd doma.
Ahoj holky, dámy, ženy

Většina si asi teď bude klepat na hlavu, ale vážně potřebuji pomoct, poradit.
Dolehla na nás covid krize a do února máme značně omezené finance. Bohužel do teď jsme je řešit moc nemuseli.
Každopádně já teď zjistila, že vůbec nevím jak nakupovat abych vyšla s tím co mám.
Věřím, že mi hodně pomůžete Vaší radou a klidně i nákupem na celý týden.
Rozpočet máme 2000 Kč na týden. Jsme dva dospělý a dvě děti (13 a 11)
Z těch 2000 Kč musím zaplatit 150 Kč týdne cestovné. Zbytek je na svačiny pro děti, obědy a večeře.
Na účtu máme zálohu na úplný výpadek příjmů na cca 6 měsíců, ale nechceme do něj teď vůbec sahat.
Prosím anonym nebo diskuzi smazat tato situace pro mě není příjemná.
Moc děkuji za pro mě VELIKOU pomoc.