Rozpočet - střední třída?
- Fotoalbum (4)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
No, jedine si na cas zrusit kapesne no. Ja chapu, ze cloveka to stve, ale máte velkou splatku hypoteky, do toho splatku auta a dobehly vas energie. Asi bych zrusila i sporeni dceri, je to takové symbolicke a v dnesni inflaci to imo nema cenu ve chvíli, kdy jedete takto. Radsi bych to dala do pojistky pro tebe. Sice rodinu momentalne nezivis, ale kdyz onemocnis (a muze to byt blba encefalitida), kdo se bude mesice starat o dítě? Jen teda nechápu, ze mate auto, platíte benzin a jeste vypalite 1500 na dojíždění. Vyplati se vam potom se vsemi temi naklady?
Edit: Dovolena mi vypadla, tu byste podle me klidne zvládli za polovic. Pripada mi to normalni, kdyz ses na rodicaku, ze proste nemuze byt vse, tak si date dva prodlouzeny vikendy po Cesku, nebo zajedete k Baltu do apartmánu, vsak se vratis do prace, situace se zase uklidní, neni to navzdy.
Příspěvek upraven 25.08.22 v 21:55
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My teda máme taky hypotéku, platíme přes 20K, druhé dítě na cestě, auto, kočky a manžel vydělává 40K hrubého a vycházíme v pohodě 🤷♀️. RD mám 12,5K. Ne že bychom nemuseli koukat na cenovky, ale máme i našetřenou nějakou rezervu, když je něco potřeba koupit, tak se to prostě koupí, občas si zajdem na večeři atd…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jedině zrušit kapesné, dovolenou, charitu.
Drogerie 16 tisíc? To je suma za rok?
Máš to napsané chaoticky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zrusila bych kapesne, charita, dovolena, obleceni, darky, sporeni, zivotko… a mas 15 tis k dobru… A 16 tis za jidlo? To snidate kaviar? Jako nevyjit se 75 tis v dnesni dobe je celkem umeni ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Životko bych teda nerušila. Nemít různá pojištění a životko se nemusí vyplatit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě zrusit dovolenou, charitu, plus bych teda zkusila neco vymyslet s tím jídlem, spoustu věcí si můžeš udělat doma a trochu to zkrouhnout.
K dotazu - já te chápu, taky bych z minusoveho rozpočtu měla špatný pocit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Střední třída? Ani omylem. Na to fakt příjmy nemáte a navíc jste s rozpočtem v mínusu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží, jak definujš střední třídu
ale bez tvého platu, jako byste oba vydělávali průměrně. A na to platit za bydlení 40 (se splátkami na auto) je prostě hodně. To pak máš buď dům nebo dovolenou. Škrtla bych jen charitu a zkusila si alespoň sem tam najít brigádu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A kolik máte dětí? Jedno mimino? 20 tis na hypotéku se mi teda zda dost, kdyz jsi ted na rodicaku, s tim se neda hnout? Jina moznost vytápění, alespoň částečně? Treba kamna na dřevo? Na nejakou charitu a tisicovku na detsky sporeni, na to bych se ted vykaslala uplne. Dojíždění? Kdo kam dojizdi, kdyz mate auto? Vyplati se to auto teda mit? Nejaka placena TV, nebo předplatné čehosi, to nam treba absolutně nesmi do baráku, vyhazovani penez z okna… 16 tis projíst ve dvou lidech?? Ve čtyřech projime polovinu
To chodite kazdy den do Starbucks a snidate kaviár?? Nejvic se da v domácnosti usetrit na jidle. Predpoklad je teda umět nakupovat a varit ze základních surovin… Drahé dárky pro sirokou rodinu absolutne nevedeme. Zrušit, max malou pozornost. Jo, myslim, ze si s vasim příjmem chcete zit nad poměry.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Suelinda píše:
My teda máme taky hypotéku, platíme přes 20K, druhé dítě na cestě, auto, kočky a manžel vydělává 40K hrubého a vycházíme v pohodě 🤷♀️. RD mám 12,5K. Ne že bychom nemuseli koukat na cenovky, ale máme i našetřenou nějakou rezervu, když je něco potřeba koupit, tak se to prostě koupí, občas si zajdem na večeři atd…
To že mate rezervu je dobré jinak bych v tvém případě nemohla klidně spát. Jsem pisimista ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zrus charitu, ubrat na jídle a drogerii, osekat auto, zvýšit vlak. Střední třída určitě nejste.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@anonym mmm píše:
To že mate rezervu je dobré jinak bych v tvém případě nemohla klidně spát. Jsem pisimista
Vůbec nemáme problém vyjít, takže se opravdu nebojím
. Nejedeme ani trochu na doraz, já navíc kdykoliv můžu na HO na částečný do práce (což teď dělám, ale jsem znovu těhotná, tak asi brzo skončím). Děti jsme chtěli brzo po sobě i z toho důvodu, že se tím pádem i vrátím dřív do práce, kdyby se situace měla zhoršit. Nicméně já jsem optimista
a fakt vycházíme úplně v klídečku a můžeme si i dopřát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky všem za reakce!
@llida píše:
Zrusila bych kapesne, charita, dovolena, obleceni, darky, sporeni, zivotko… a mas 15 tis k dobru… A 16 tis za jidlo? To snidate kaviar? Jako nevyjit se 75 tis v dnesni dobe je celkem umeni
@Kelsey píše:
Tak jedině zrušit kapesné, dovolenou, charitu.
Drogerie 16 tisíc? To je suma za rok?
Máš to napsané chaoticky.
Tech 16t zahrnuje jidlo, drogerii i benzin (a cca 1 navstevu restaurace mesicne)
@Zumpa píše:
Střední třída? Ani omylem. Na to fakt příjmy nemáte a navíc jste s rozpočtem v mínusu.
No to je prave to co nechapu - kdyz manzel vydelava vic jak 2× prumernou mzdu a stejne to nestaci na stredni tridu
Jaky je teda vydelek stredni tridy to pak je stredni trida par procent populace nebo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím všechny, v první řadě bych chtěla říct, že si uvědomuji, že se vlastně máme strašně dobře a jsem za to vděčná a pokorná, nestěžuji si, ale upřímně by mě zajímaly vaše tipy a názory na tuhle situaci…
Jde mi o to, že přestože manžel vydělává docela slušně (65t/měs), potom co nám nedávno skončila mateřská a začala rodičovská (beru jen 10t/měs), začínáme mít problémy s rozpočtem
poslední dva měsíe nám to o pár tisíc nevyšlo (rezervu máme, ale nechceme jí zbytečně snižovat).
Otázka 1 - Prosím co byste doporučily snížit případně zrušit? Napadá nás dovolená a charita.
Otázka 2 - Prosím o názor, asi jsme mimo, kdyžtak mě uveďte do reality, ale manžel je trochu frustrovaný (a já asi souhlasím), že i když vydělává tolik, tak to v podstatě nestačí na nic moc extra. Jsme vlastně střední třída? Letos nebudou určitě hory (přitom v našem okolí spousta jezdí na 2 dovolené ročně). Já vím, já vím, problémy prvního světa, ale vrtá mi to hlavou
Spoření na důchod není možné, investice do domu taky ne, prostě nejsou prachy. Auto máme jen jedno, dům tak průměrný.
Náš aktuální rozpočet:
)
)
)
Hypotéka - 20t (velké štěstí, kupovali jsme před 2 lety kdy se ceny ještě celkem daly, teď už bysme si to nemohli dovolit
Energie a platby za dům - 14t (masakr, topíme plynem, fixace vypršela
Jídlo, benzín, drogerie - 16t
Dojíždění (vlak, MHD) - 1,5t
Internet, TV, předplatné, telefony - 2t
Dcera spoření - 1t
Auto splátky - 4,5t
Pojistky (dům, auto) - 2t Životko manžel - 2t
Dárky - 2t (když zprůměrujeme celý rok, větší rodina)
Zvířata - 2t (pes + kočka, drahé léky
Oblečení - 2t (manžel musí v práci reprezentovat - košile a obleky něco stojí + něco já)
Dovolená - 5t
Charita - 1t
„Kapesné“ - 2×2t
Jak vidíte vychází to měsíčně mínus cca 4t
Díky všem za reakce, snad se to nikoho nedotkne, vím, že bych si neměla stěžovat a ani si nestěžuju, spíš mě zajímá jestli ten „špatný pocit“ je opodstatněný + chtěla bych „nezávislý“ pohled na rozpočet