Rozpočet - střední třída?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3094
25.8.22 23:34
@vokishka píše:
Jo, ale projezdit tolik?

Kolik? Vidím jen částku za vlak + MHD, benzín je v položce spolu s drogerií a jídlem. Navíc nedokážu říct, jestli 1500 je za veřejnou dopravu hodně nebo málo, vlakem jezdím málo a už se neorientuju v cenách.
A co se benzínu týče, nevíme, jak často a jak daleko jezdí autem. Ono i pravidelné dojíždění k rodičům, kteří bydlí přes půl republiky, se prodraží.

Takže já teda nevím, jestli to je hodně, nebo málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
25.8.22 23:41

Díky všem, dost se to rozjelo a mám nad čím přemýšlet :srdce:

Jinak rezervu máme slušnou, díky bohu za to (600t), navrhovala jsem manželovi ať z ní splatíme auto, ale chce to mít k dispozici kdyby něco :think:

@Tomie píše:
Tak 65 tis. je sice nadprůměr příjem, ale bohužel jste na to 2 resp. 3. Takže to vyjde, jako byste oba brali třeba 35 tis. (když počítám rodičák) a to už aktuálně, tím spíš při dnešní inflaci je podprůměr, no, nedej bože jestli jste v Praze, kde ten průměr jde teď k 60 tis. na jednoho (medián něco přes 50). …

65 co má je čistého, průměrná mzda v Praze podle posledních článků co jsem našla je 50 hrubého (medián bude ještě níže), takže to si myslím problém není, spíš jak píšeš bych asi měla vydělávat taky no :jazyk:

@Anais Brno píše:
Tak co mě přijde k zamyšlení je splátka na auto 4,5 tis plus náklady na MHD a dojíždění 1500? Dohromady tohle dělá 6000 plus někde už máš započítané náklady na benzín??
Další sorry ale dávat měsíčně 2000 za domácí zvířata mi taky přijde šílené. Zvířata mám ráda, ale i tohle má své hranice..
Oblečení chápu nutnost reprezentovat, ale měsíčně 2000 za oblečení je poměrně dost.
Spoření pro dítě bych zrušila, plus charitu.
A telefony, internet, předplatné TV. Manžel nemá v práci možnost levnějšího tarifu na telefon a internet? Při takovém platů počítám, že firemní telefon může používat i soukromě. Platit za TV mi přijdou naprosto vyhozené peníze. no a mít kapesné 2000 to je taky poměrně dost, pokud vám finance nevychází…
Nevím jak máš staré díte.
Takže pokud bych já osekala výše zmíněné tak máte aspoň desítku měsíčně navíc…

Malá má rok…

Splátka na auto je 4,5tis, máme celkem krátkou splatnost (možná to byla chyba, ale zas to bude dřív z krku), bez auta se „neobejdeme“ (neumím si představit jezdit třeba za příbuznými vlakem/busem. bydlí celkem daleko + výlety)
MHD a Vlak je kombinace která stojí v průměru 1500 měsíčně, ale kdyby manžel jezdil místo toho denně autem bude to na benzínu mnohem víc

Ad TV - máme internet+tv od tmobilu, netflix, yotube premium, manžel sportovní kanály. Souhlasím, tady by určitě dalo a mělo osekávat, zkusím navrhnout :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
25.8.22 23:49

Nemáte malé peníze.. když bys ty brala 30 tak si myslím že jste v pohodě.

Jenže prostě máte 34 tis náklady jen na bydlení tak vám z 75 zbyde 45. Máš tam dalším poměrně hodně nákladů a už nezbývá skoro nic.

Prostě máte vysoké náklady na to aby jste vůbec mohli fungovat…

Aktualne dokonce i ztrácíte víc než vy děláte. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.8.22 23:54

@Randomka4 jako bych četla o naší rodině :D mame sice větší příjmy, ale zivime tři děti a ty různé platby a potřeby pěkně nabobtnaly.
Taky jsem si říkala, že bych měla provést revizi výdajů…jestli se nechovat víc zodpovědně…a vzhledem k té krizi co tu je a bude, začít taky plašit. :)

No nakonec jsem se rozhodla, spolu s manželem, že to provedeme až po dovolené. :mrgreen: :mrgreen:

Ale plně tě chápu se vším, taky dávám na charitu, peníze za zvířata, 2000 jsou pakatel.
Za jídlo dáme 20000.je nás pět a to fakt nesnidame kaviár. Za dopravu 10000.Muz dojíždí 15km a já 35. Něco po příbuzných, něco projede dcera…
Prostě to tak je.
Hlavně se z toho nezblaznit a neplasit jen proto, že plaší všichni. Ať se daří. :mavam:
Martina

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
25.8.22 23:57

@Randomka4 já bych 4,5 za auto jako splátku prostě nikdy nedala…kolik teda měsíčně máte náklady na dojíždění? Kolik pak budete platit, až se vrátís do práce?
My jsme taková spokojená přirozeně nizkonakladova rodina, využíváme tarif od zaměstnavatele za 300 Kč na osobu…
Místo aura si spokojeně jezdíme MHD. I dovolená se dá v pohodě zvládnout bez auta.
Za mě jste si vzali velkou hypo a počítali jste, že bude dobře.
Ono dát jen 34 za bydlení je téměř polovina platu.
Takže pokudd chceš měsíčně aspoň desítku ušetřit, tak seskrtat pravdu hlouposti. My třeba po dobu mé RD na dovolenou nejezdili, do restaurace jsme chodili výjimečně…
Dát za domácí zvířata tisíce mi přijde taky šílené… To se pak nediv, že nic neušetříte. Podle mě máte dobrých 10 000, které se dají reálné ušetřit.

• Citovat
  • Upravit
2597
25.8.22 23:58

@Randomka4 sice je to blbost, ale my máme tv zábavu rozdělenou po rodině… Mamka platí voyo, taťka o2tv, brácha Disney+ a my neflix. A využíváme všichni všechno. Ve výsledku jsou to jen 300 měsíčně za hodně muziky… YouTube premium je úplná hovadina, jako Spotify bez reklam.

Jinak životní je jen na chlapa? Jestli ano, je přemrštěné. Zkusit optimalizovat. Invalidita v životní vás zrovna vůbec nevytrhne, dlouhé čekání na plnění jsou to i roky…

Zrušila bych všechny formy spoření dětem, charitu - sama nemas, kapesné na co?, pojistka na auto se dá vždycky upravit, stačí zatlačit v pojišťovně. My teda máme na jídlo 18tis, ale jsme 4 a dítko na cestě. Máme kočku a králíka a měsíčně max 700. Léky pro zvířata je pro mě osobně zbytný výdaj.

Každý měsíc 2000 za hadry je blbost. Oblek za ty prachy nekoupíš a košile za to jsou i 4. Nevydělává tolik, aby si kupoval každý měsíc jednu košili za dvojku a jinak už musí mít košil, že se vám nikde nevejdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59403
26.8.22 00:12

@Anais Brno a ty zvířata uváže k popelnici? Navíc píše že mají drahé léky tak 2000 zase tolik nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.22 00:22
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, v první řadě bych chtěla říct, že si uvědomuji, že se vlastně máme strašně dobře a jsem za to vděčná a pokorná, nestěžuji si, ale upřímně by mě zajímaly vaše tipy a názory na tuhle situaci…

Jde mi o to, že přestože manžel vydělává docela slušně (65t/měs), potom co nám nedávno skončila mateřská a začala rodičovská (beru jen 10t/měs), začínáme mít problémy s rozpočtem :oops: poslední dva měsíe nám to o pár tisíc nevyšlo (rezervu máme, ale nechceme jí zbytečně snižovat).

Otázka 1 - Prosím co byste doporučily snížit případně zrušit? Napadá nás dovolená a charita.

Otázka 2 - Prosím o názor, asi jsme mimo, kdyžtak mě uveďte do reality, ale manžel je trochu frustrovaný (a já asi souhlasím), že i když vydělává tolik, tak to v podstatě nestačí na nic moc extra. Jsme vlastně střední třída? Letos nebudou určitě hory (přitom v našem okolí spousta jezdí na 2 dovolené ročně). Já vím, já vím, problémy prvního světa, ale vrtá mi to hlavou :zed: Spoření na důchod není možné, investice do domu taky ne, prostě nejsou prachy. Auto máme jen jedno, dům tak průměrný.

Náš aktuální rozpočet:
Hypotéka - 20t (velké štěstí, kupovali jsme před 2 lety kdy se ceny ještě celkem daly, teď už bysme si to nemohli dovolit :nevim: )
Energie a platby za dům - 14t (masakr, topíme plynem, fixace vypršela :pocitac: )
Jídlo, benzín, drogerie - 16t
Dojíždění (vlak, MHD) - 1,5t
Internet, TV, předplatné, telefony - 2t
Dcera spoření - 1t
Auto splátky - 4,5t
Pojistky (dům, auto) - 2t Životko manžel - 2t
Dárky - 2t (když zprůměrujeme celý rok, větší rodina)
Zvířata - 2t (pes + kočka, drahé léky :,( )
Oblečení - 2t (manžel musí v práci reprezentovat - košile a obleky něco stojí + něco já)
Dovolená - 5t
Charita - 1t
„Kapesné“ - 2×2t

Jak vidíte vychází to měsíčně mínus cca 4t :oops:

Díky všem za reakce, snad se to nikoho nedotkne, vím, že bych si neměla stěžovat a ani si nestěžuju, spíš mě zajímá jestli ten „špatný pocit“ je opodstatněný + chtěla bych „nezávislý“ pohled na rozpočet :kytka:

Já bych zrušila spoření dceři. Prostě když není, tak se nespoří. Dále bych roztáhla hypo na více let, pokud je to možné, aby se splátka snížila. Vlak bych zvážila, zda se vám nevyplatí in karta.

Hodně by se dalo asi ušetřit na těch energiích, když snížíte spotřebu.

Životní pojištění má manžel s investiční složkou, nebo bez? Pokud s, na nějakou dobu bych ji snížila (ale tam nevím, jak se to vyplatí vzhledem k poplatkům).

Dovolená u moře se dá pořídit i výrazně levněji, než za 60k (my např. Bibione v září předloni 24 tisíc vč. výletů etc.).

2k za televizi, internet a telefony - tam také vidím tak na 500 prostor - zkus si vyžádat konkurenční nabídky.

Nebo varianta 2 - klidně bych ty 2 roky brala z rezervy a nějak extra nešetřila. Pokud na to máte, tak co… Časem zase bude u vás příjem vyšší.

Varianta 3 - ať si manžel řekne o přidání v práci.

Jinak důvod, proč vám peníze nestačí, jsou obrovské náklady na auto a byt. Nám by to, co vám zbývá, také nestačilo ani náhodou.

• Citovat
  • Upravit
7228
26.8.22 00:24

@Gabulle ona ty výdaje zprůměrovala, tzn. 2000 měsíčně je 24 tisíc ročně, tak si koupí 1 oblek a 2 košile? Zbytek její oblečení a neformální obleceni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.22 00:29
@Randomka4 píše:
Díky všem za reakce!No to je prave to co nechapu - kdyz manzel vydelava vic jak 2× prumernou mzdu a stejne to nestaci na stredni tridu :zed: Jaky je teda vydelek stredni tridy to pak je stredni trida par procent populace nebo?

Ale jo, jste střední třída. Střední třída je to, jak žije většina. Jen máte tedy obří splátky a poplatky vzhledem k příjmům. Tam bych zapracovala (rozložení splátek, snížení spotřeby). Stačí malé procento a udělá vám to slušnou částku. Zbytek tak, jak jsem psala výše.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.8.22 00:30
@Randomka4 píše:
Díky, charita asi smysl za téhle situace nemá, osekat auto - jako zrušit pojistku? To se bojím. Jezdit méně? Asi by šlo trochu no, pravda :oops:No a když nejsme střední třída, tak kolik bysme na střední třídu potřebovali 100t? Já vím je to jen nálepka a neurčitá definice, ale kdo tolik má, vždyť to pak střední třída bude pár procent populace :nevim:

Tak třeba zkusit tu pojistku poptat u jiné pojišťovny?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.8.22 00:43

U toho životního pojištění se ty ceny na trhu také významně liší.

Jako první bych snížila náklady tam, kde to nebolí. Tj. zejména změna dodavatelů, spoření, snížení charity, levnější dovolená (60k pro 2 dospělé a batole za 1 dovolenou je fakt hodně těžký nadstandard, a to říkám jako stření třída a příjmy vyššími než vy a náklady na bydlení a auto ani ne polovičními).

• Citovat
  • Upravit
13
26.8.22 01:07

Pojistky jsou dobrý nápad, prověřím.

Co se týče 60k na dovolenou to jsem se špatně vyjádřila, je to odhad a má to krýt letní dovolenou (to počítáme tak 20/os týden s cestovkou + 10 na útratu na místě, dítě zdarma) a k tomu během roku nějaký ten výlet občas. Asi je to přemrštěné obzvlášť když teď nevydělávám ale přijde mi to jako průměr/standard i když kouknu na stránky Eximu třeba :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
26.8.22 01:09
@smile_xxx píše:
Mně se osvědčilo hned po výplatě odložit 10% z hrubé částky měsíčního příjmu (včetně tvého rodičáku), a nesahat na to. Kde máte rezervu na to, když se pokazí pračka nebo auto?
Pak bych zrušila dovolenou, kapesné, charitu. Za co utratíte 1500 jako jízdné, když máte auto? A jídlo, benzín, drogerie by šlo taky zredukovat. A nakupovat v akcích a ve slevách.

Maji rezervu 600 tisíc, to je snad dost :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.22 01:51
@Randomka4 píše:
Pojistky jsou dobrý nápad, prověřím.Co se týče 60k na dovolenou to jsem se špatně vyjádřila, je to odhad a má to krýt letní dovolenou (to počítáme tak 20/os týden s cestovkou + 10 na útratu na místě, dítě zdarma) a k tomu během roku nějaký ten výlet občas. Asi je to přemrštěné obzvlášť když teď nevydělávám ale přijde mi to jako průměr/standard i když kouknu na stránky Eximu třeba :nevim:

My jedeme za 100 tisíc…taky mi to pro pet lidí přijde ok.
Jako, nevím, prostě trochu zmirnite výdaje…a zase se pofrci dál.
 M

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat