Rozpočet - střední třída?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13
25.8.22 22:30
@Sisika9 píše:
Záleží, jak definujš střední třídu :nevim: ale bez tvého platu, jako byste oba vydělávali průměrně. A na to platit za bydlení 40 (se splátkami na auto) je prostě hodně. To pak máš buď dům nebo dovolenou. Škrtla bych jen charitu a zkusila si alespoň sem tam najít brigádu.

Jo s tím platem máš pravdu, ale zase ta platba na bydlení - hypotéka 20 to v dnešní době v okolí větších měst je vlastně málo při aktuálních cenách no a energie s tím nic nenadělám a jestli to půjde nahoru tak se budeme muset uskromňovat ještě víc (a hodně lidí to asi nemůže dát vůbec)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
25.8.22 22:34
@jkra píše:
Zrus charitu, ubrat na jídle a drogerii, osekat auto, zvýšit vlak. Střední třída určitě nejste.

Díky, charita asi smysl za téhle situace nemá, osekat auto - jako zrušit pojistku? To se bojím. Jezdit méně? Asi by šlo trochu no, pravda :oops:

No a když nejsme střední třída, tak kolik bysme na střední třídu potřebovali 100t? Já vím je to jen nálepka a neurčitá definice, ale kdo tolik má, vždyť to pak střední třída bude pár procent populace :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56264
25.8.22 22:36
@Randomka4 píše:
Díky, charita asi smysl za téhle situace nemá, osekat auto - jako zrušit pojistku? To se bojím. Jezdit méně? Asi by šlo trochu no, pravda :oops:No a když nejsme střední třída, tak kolik bysme na střední třídu potřebovali 100t? Já vím je to jen nálepka a neurčitá definice, ale kdo tolik má, vždyť to pak střední třída bude pár procent populace :nevim:

Jezdit více MHD. Hele, je několik definic střední třídy. Vy se vším na dluh to nejste, promiň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.8.22 22:36
@Randomka4 píše:
Jo s tím platem máš pravdu, ale zase ta platba na bydlení - hypotéka 20 to v dnešní době v okolí větších měst je vlastně málo při aktuálních cenách no a energie s tím nic nenadělám a jestli to půjde nahoru tak se budeme muset uskromňovat ještě víc (a hodně lidí to asi nemůže dát vůbec)

Tady máš různé pohledy. A teď si vyber.
https://ekonom.cz/…rida-v-cesku
Ještě další. https://www.google.com/…7946%3famp=1

Příspěvek upraven 25.08.22 v 22:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
577
25.8.22 22:39

Nespor dceri, to je uplne k nicemu(hodnota 1tis bude v jejich 18ti smesna, uz za dva roky muze byt smesna). Zrus darky, uplne. Zrus charitu. Kapesne 2×2tis?! To je hoodne velky luxus…telefon za 2tis? To mi prijde taky hodne. Vsechny ty predplatne atd. to bych taky zrusila. Pojisteni zivotni za 2tis mesicne to je taky dost… Dovolena se da zazit za 5 tis na rok, ne za 60tis…
Pokud si chces udrzet standard, bez do prace, nic jineho nezbyva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16267
25.8.22 22:40
@Randomka4 píše:
Díky všem za reakce!No to je prave to co nechapu - kdyz manzel vydelava vic jak 2× prumernou mzdu a stejne to nestaci na stredni tridu :zed: Jaky je teda vydelek stredni tridy to pak je stredni trida par procent populace nebo?

Ale vy jste dva. Pokud byste oba vydělávali víc jak 2× průměrnou mzdu, pak si žijete jako střední třída. Vy ale platíte za bydlení jako ta střední třída (34tis. je fakt ranec) a přitom máte jen jeden příjem. Tak si holt budete muset odpustit dovolenou za 60tis., to je jednoduchý :nevim:
Tu charitu bych trochu stáhla, ale osobně si myslím, že dávat alespoň to 1% příjmů na charitu by mělo být samozřejmé pro všechny. To bych se raději domluvila s rodinou, že vzhledem k drahým energiím a rodičáku omezíte dárky nebo výrazně snížíte jejich finanční limit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
25.8.22 22:48
@Suelinda píše:
Vůbec nemáme problém vyjít, takže se opravdu nebojím ;). Nejedeme ani trochu na doraz, já navíc kdykoliv můžu na HO na částečný do práce (což teď dělám, ale jsem znovu těhotná, tak asi brzo skončím). Děti jsme chtěli brzo po sobě i z toho důvodu, že se tím pádem i vrátím dřív do práce, kdyby se situace měla zhoršit. Nicméně já jsem optimista ;) a fakt vycházíme úplně v klídečku a můžeme si i dopřát.

manžel je taky optimista, říka, že zbytečně panikařím ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
25.8.22 22:55
@jkra píše:
Jezdit více MHD. Hele, je několik definic střední třídy. Vy se vším na dluh to nejste, promiň.

Ok, beru, to je fér. Na druhou stranu kdo dnes nemá hypotéku a půjčku na auto (financovali jsme 30%).

@Zvonielka píše:
Nespor dceri, to je uplne k nicemu(hodnota 1tis bude v jejich 18ti smesna, uz za dva roky muze byt smesna). Pojisteni zivotni za 2tis mesicne to je taky dost… Dovolena se da zazit za 5 tis na rok, ne za 60tis…
Pokud si chces udrzet standard, bez do prace, nic jineho nezbyva.

Taky fér pohled, ale životní pojištění (je v tom i invalidita atd) i za tu cenu mi přijde jako nutné zlo - kdyby něco nedej bože tak jsme zajištění. To spoření asi fakt smysl nemá no.

Ad práce - už jsem o tom uvažovala, na druhou stranu soukromé jesle něco stojí a hlavně si říkám, že malá bude takhle miminkovsky roztomilá jen relativně krátce a nerada bych trávila většinu času někde mimo, ale to je asi moje rozmazlenost :mrgreen:

@zrcadlo píše:
Ale vy jste dva. Pokud byste oba vydělávali víc jak 2× průměrnou mzdu, pak si žijete jako střední třída. Vy ale platíte za bydlení jako ta střední třída (34tis. je fakt ranec) a přitom máte jen jeden příjem. Tak si holt budete muset odpustit dovolenou za 60tis., to je jednoduchý :nevim:

Jo máš pravdu, uklidňuje mě, že tohle bude jen „dočasný“ stav než mi skončí rodičovská. Co se týče bydlení ranec to je ale při současných cenách nemovitostí a nájmu a energií v blízkosti velkého města o moc levnější asi stejně neseženem… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2406
25.8.22 22:56

Tak 65 tis. je sice nadprůměr příjem, ale bohužel jste na to 2 resp. 3. Takže to vyjde, jako byste oba brali třeba 35 tis. (když počítám rodičák) a to už aktuálně, tím spíš při dnešní inflaci je podprůměr, no, nedej bože jestli jste v Praze, kde ten průměr jde teď k 60 tis. na jednoho (medián něco přes 50). Takže chápu manželovu frustraci, že sice vydělává dost, ale žijete jako střední třída - a jelikož nejste schopni nic ušetřit/investovat, tak bohužel jste dost možná i nižší třída. Měl si najít šikovnější ženu, co zvládá generovat finance i na RD. :mrgreen: Sorry, no, ale to je kořen vašeho problému. Nicméně, jeho volba. :) Takže to chce sehnat práci, kterou zvládneš i s dítětem a můžete být za vodou. Nebo prostě akceptovat, že jste upřednostnili to, že jsi plně k dispozici dítěti a domovů, a (dočasně) prostě ten standard nedáváte - nebudete jediní na světě. :kytka:

Nevím, no, my zvládali celkem dost odkládat i když jsme brali nějakých 50 tis. oba dohromady (cca 8-10 let zpátky), vždycky tak třetina zbyla, a to byly i dovolené, restaurace a zábavy, blbiny pro děti. Ale rozhodně jsme teda neprojedli skoro čtvrtinu příjmu, to mi přijde dost, kór jestli máte teprv první dítě, batole. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
25.8.22 22:59
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, v první řadě bych chtěla říct, že si uvědomuji, že se vlastně máme strašně dobře a jsem za to vděčná a pokorná, nestěžuji si, ale upřímně by mě zajímaly vaše tipy a názory na tuhle situaci…

Jde mi o to, že přestože manžel vydělává docela slušně (65t/měs), potom co nám nedávno skončila mateřská a začala rodičovská (beru jen 10t/měs), začínáme mít problémy s rozpočtem :oops: poslední dva měsíe nám to o pár tisíc nevyšlo (rezervu máme, ale nechceme jí zbytečně snižovat).

Otázka 1 - Prosím co byste doporučily snížit případně zrušit? Napadá nás dovolená a charita.

Otázka 2 - Prosím o názor, asi jsme mimo, kdyžtak mě uveďte do reality, ale manžel je trochu frustrovaný (a já asi souhlasím), že i když vydělává tolik, tak to v podstatě nestačí na nic moc extra. Jsme vlastně střední třída? Letos nebudou určitě hory (přitom v našem okolí spousta jezdí na 2 dovolené ročně). Já vím, já vím, problémy prvního světa, ale vrtá mi to hlavou :zed: Spoření na důchod není možné, investice do domu taky ne, prostě nejsou prachy. Auto máme jen jedno, dům tak průměrný.

Náš aktuální rozpočet:
Hypotéka - 20t (velké štěstí, kupovali jsme před 2 lety kdy se ceny ještě celkem daly, teď už bysme si to nemohli dovolit :nevim: )
Energie a platby za dům - 14t (masakr, topíme plynem, fixace vypršela :pocitac: )
Jídlo, benzín, drogerie - 16t
Dojíždění (vlak, MHD) - 1,5t
Internet, TV, předplatné, telefony - 2t
Dcera spoření - 1t
Auto splátky - 4,5t
Pojistky (dům, auto) - 2t Životko manžel - 2t
Dárky - 2t (když zprůměrujeme celý rok, větší rodina)
Zvířata - 2t (pes + kočka, drahé léky :,( )
Oblečení - 2t (manžel musí v práci reprezentovat - košile a obleky něco stojí + něco já)
Dovolená - 5t
Charita - 1t
„Kapesné“ - 2×2t

Jak vidíte vychází to měsíčně mínus cca 4t :oops:

Díky všem za reakce, snad se to nikoho nedotkne, vím, že bych si neměla stěžovat a ani si nestěžuju, spíš mě zajímá jestli ten „špatný pocit“ je opodstatněný + chtěla bych „nezávislý“ pohled na rozpočet :kytka:

Tak co mě přijde k zamyšlení je splátka na auto 4,5 tis plus náklady na MHD a dojíždění 1500? Dohromady tohle dělá 6000 plus někde už máš započítané náklady na benzín??
Další sorry ale dávat měsíčně 2000 za domácí zvířata mi taky přijde šílené. Zvířata mám ráda, ale i tohle má své hranice..
Oblečení chápu nutnost reprezentovat, ale měsíčně 2000 za oblečení je poměrně dost.
Spoření pro dítě bych zrušila, plus charitu.
A telefony, internet, předplatné TV. Manžel nemá v práci možnost levnějšího tarifu na telefon a internet? Při takovém platů počítám, že firemní telefon může používat i soukromě. Platit za TV mi přijdou naprosto vyhozené peníze. no a mít kapesné 2000 to je taky poměrně dost, pokud vám finance nevychází…
Nevím jak máš staré díte.
Takže pokud bych já osekala výše zmíněné tak máte aspoň desítku měsíčně navíc…

• Citovat
  • Upravit
7228
25.8.22 23:18
@llida píše:
Zrusila bych kapesne, charita, dovolena, obleceni, darky, sporeni, zivotko… a mas 15 tis k dobru… A 16 tis za jidlo? To snidate kaviar? Jako nevyjit se 75 tis v dnesni dobe je celkem umeni :think:

má v tom jidle i benzín a drogerii…to mi přijde adekvátní, my dáme za benzín 3-4tisíce měsíčně…

já bych zakladatelko řekla, že možná levnější dovolená a vyměnit třeba značku žrádla pro mazlíčky?

s těma energiema ted moc neuděláš, máme to ted zvedli snad na17t…zkustemyslet ekologicky, abyste meli příští rok přeplatek ;)

Příspěvek upraven 25.08.22 v 23:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
25.8.22 23:18

Já jsem asi mimo, ale co je divného na tom, mít auto, ale jezdit i veřejnou dopravou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
25.8.22 23:19

Hypotéka - 20t (velké štěstí, kupovali jsme před 2 lety kdy se ceny ještě celkem daly, teď už bysme si to nemohli dovolit :nevim: )
Energie a platby za dům - 14t (masakr, topíme plynem, fixace vypršela :pocitac: )
Jídlo, benzín, drogerie - 16t
Dojíždění (vlak, MHD) - 1,5t
Internet, TV, předplatné, telefony - 2t
Dcera spoření - 1t
Auto splátky - 4,5t
Pojistky (dům, auto) - 2t Životko manžel - 2t
Dárky - 2t (když zprůměrujeme celý rok, větší rodina)
Zvířata - 2t (pes + kočka, drahé léky :,( )
Oblečení - 2t (manžel musí v práci reprezentovat - košile a obleky něco stojí + něco já)
Dovolená - 5t
Charita - 1t „Kapesné“ - 2× 2 tisíce

Tak já bych zrušila spoření dceři a dávala na stranu 2000 Kč pro nějakou vaší rezervu, kdyby se vám něco podělalo. Dceři můžete spořit později…
Dále bych snížila charitu na 500 Kč, vaše kapesné na 1 a 1 tisíc, dárky na 1,5 t a tři tisíce na jídle a drogerii, pokud jste tři, jak jsem vyrozuměla z příspěvku. Tohle mi přijde takový nejmíň bolestivý s tím, že ještě ušetříte na rezervu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
25.8.22 23:21
@iila píše:
Já jsem asi mimo, ale co je divného na tom, mít auto, ale jezdit i veřejnou dopravou?

ještě když je to auto jen jedno :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65424
25.8.22 23:22
@iila píše:

Jo, ale projezdit tolik?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat