Rozpočet studenta - jak se naučit finanční gramotnosti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Rozpočet studenta
Ahoj! Ráda bych vás požádala o radu - jak jste se začali osamostatňovat a vytvářet vlastní domov a dospělácký život?
Kdo úspěšně podnikáte, nebo máte funkčně sestavený rodinný rozpočet, jak se vám podařilo udržovat balanc mezi příjmy a výdaji? Jak navyšovat svoje zisky?
Začínám se osamostatňovat, a i přesto že jsem zatím jen student a brigádník, bych do budoucna ráda znala nějaké tipy, jak dobře hospodařit s výdělkem a výdaji.
Ve svém nejbližším okolí nemám bohužel žádný vzor, od kterého se učit finanční gramotnosti, a tak se obracím sem za vámi, rodiče.
Doporučili byste nějaký kurz finanční gramotnosti nebo hospodaření?
Do čeho investovat?
Jaký podíl z měsíčního výdělku si odkládat do zásoby?
Za co rozhodně neutrácet?
Co byste poradili svým dětem do začátků? Popřípadě před čím byste varovali své mladší já?
Doporučujete nějaké knihy, které by mi mohly pomoct začít se orientovat v domácím rozpočtu?
Nerada bych začínala klasicky metodou pokus-omyl, mnohem raději bych vyslechla rady zkušenějších, co už vědí, jak se ve světě pohybovat, aby nebyli na nule či v mínusu.
Budu se těšit, co doporučíte. Zatím mám spořicí účet, na kterém si šetřím, co vydělám, a dál pokračuji ve vzdělávání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Moje rada je nepůjčovat si na zbytečnosti. Na co si nevydělám, to nemám. Půjčky uznávám jen na větší věci jako je bydlení - ne zařízení a pak v případě nouze auto. Určitě ne dovolená, vánoce, narozeniny atd. Při zařízení bydlení zase postupovat rozumně. Ze začátku klidně využít věci z bazaru a pak postupně měnit za hezké a dá se to opět zvládnout bez půjček. Vyčlenit si část výplaty na spoření a na tu se pokud možno nesahá a když tak z vážného důvodu. Víc mě asi teď nenapadá, ale třeba mě něco napadne časem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bumblebee006 píše: Více
Myslím, že to máš nastavené dobře. Kurz určitě nutný není. Spíš selský rozum. Na co nemám to nekupuji. Myslím co se spotrebich věci týká. Bydlení samozřejmě asi bez úvěru neporidis.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takové všeobecné pravidlo je 50:30:20. 50% na bydlení, jídlo - prostě fixní výdaje. 30% variabilní - zábava, oblečení, 20% spořit/investovat.
Dlouhé roky mi fixní výdaje spolkly 75-80% příjmů, takže to bylo trochu složitější, prostě jsem nespořila, nebylo z čeho. Jen co to šlo, tak jsem začala odkládat pár stovek, pár tisíc, ono to časem začne narůstat, a v jednu chvíli si oddechneš.
Je potřeba si uvědomit, na jaký styl života mám, a neřídit se stylem života lidí okolo. Ale zároveň není smyslem života jen šetřit. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No kromě takového toho - 10% měsíčně šetřit. (Odesílat na jiný účet) Bych já osobně doporučila dělat si rozpočet, ten musí vycházet ze zkušenosti - z předchozího měsíce. Prostě si pak projdeš utracene položky a na tom můžeš stavět.
Obvykle tak člověk zjistí, že byl líný nachystat si krabičku a tak několikrát lovil nějaké jídlo - zbytečné peníze - lepší je si uvařit. Že by měl omezit to, kolikrát jde s někým pokecat nad kávičkou.
Zreviduješ si tak i položky v běžném nákupu, člověk si najde nějaký systém na dobroty apod.
Jinak já jsem třeba oblečení dost nakupovala v sekáči. A kupovala jsem jednu větší nutnou věc měsíčně, nová lepší pánev byl luxus ![]()
Jo a doporučuji si projít předplatné a paušály mobil, internet, Netflix, spotify a kdeco dělají dost otřesnou částku. Ale je fajn si něco z toho přát např k narozeninám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Skvělej dotaz! Už jen tímhle uvažováním máš skvěle našlápnuto. ![]()
Sám sobě v 18 bych řekl asi následující: „Začni investovat co nejdříve, nikdy se nepřestaň učit a zapisuj si příjmy i výdaje.“
Zkusím co nejstručněji vydestilovat ze svých znalostí a zkušeností to, co ti může pomoct.
Knížky
- Myšlením k bohatství
- Psychologie peněz
- Inteligentní investor
- Průvodce pro pasivní investování
- Myšlení rychlé a pomalé
Začni si evidovat příjmy a výdaje a vybuduj si z toho automatický zvyk. Osobně používám už několik let aplikaci Wallet od Budget Bakers. Alternativa je třeba Spendee.
Pokud dluh, pak jedině za něco smysluplného. Nemovitost, pozemek, podnikání.. Žádná dovolená, auto nebo snad elektronika na splátky.
Na osobním bankovním účtu měj nezbytné minimum. Zbytek peněz měj na spořicím účtu a v investicích. Maximalizuj objem peněz, které budou generovat z investic další peníze. Nesnaž se vymýšlet kdy co koupit a nehoň se za vidinou pohádkového zbohatnutí. Time in the market > Timing the market. Důležitá je pravidelnost a trpělivost. Nauč se odolností vůči propadům na trhu. Složené úročení dělá zázraky. Pochop ho.
Na spořicím účtu si vybuduj rezervu. Já podnikám a tak chci mít rezervu v 5 násobku mého příjmu. Zaměstnanci bude stačit méně.
Bude-li to možný, děl výplatu procentuálně hned jak přijde. Například: 10 % spořicí účet, 20 % investice, 40 % bydlení a jídlo a zbytek… Nauč se jinými slovy žít třeba z těch 70 % a s penězi na rezervu a investice „nepočítej“. Jakoby ti nepřišly. Peníze do investic se po vybudování rezervy snaž maximalizovat.
Vzdělávej se. Snaž se budovat svou hodnotu na trhu práce. Neusni na vavřínech, ale zároveň prioritizuj. Nemůžeš se naučit vše a hned.
Pozor na zázračné lákavé nabídky a finanční poradce. Vyhni se stavebku, „skvělým“ investicím od bank a různých finančních poradců. Pokud chceš investovat, ponoř se do tématu sama a pak se rozhodni zda stojí za to svěřit své peníze někomu jinému.
Na závěr snad dodám: Chyby uděláš. A je to dobře! Ty tě naučí víc než cokoliv jiného. Držím palce! ![]()
Klidně se mě doptej na cokoliv. Pokud budu vědět, odpovím. Je mi 26 a podnikám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@yakuba píše: Více
Tak já se rovnou zeptám. Mám možnost koupit firemní akcie. Obchodovat je budu moct až za 5 let. Šel bys do nákupu? Společnost je stabilní, pokud by padla, stáhne sebou velkou část trhu.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Hodně by záleželo na tom, co je to za firmu. Osobně ale nevybírám jednotlivé akciové tituly. Takže za mě osobně, spíš ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smile_xxx píše: Více
muzu se zeptat, jak velkou cast prijmu posilas do rezervy pro pripad vypadku prijmu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja bych doporucila jeste pojistky, urcite urazovku, ale i vazne nemoci. Oojistka odpovednosti je samozrejme zaklad.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A je tam sleva, nebo za každou třetí, čtvrtou dostaneš jednu zdarma. Jaké jsou podmínky?
Určitě nekupuješ 1:1 za tržní cenu.
- Citovat
- Upravit
Podmínky jsou, že se kupuje za obchodní ceny a dostaneme nějaké navíc. Vychází to, že cca 1/3 nákupu dostaneme od firmy zdarma. Ale právě přemýšlím, zda vložit větší částku na jednu firmu. Je to firma, která, kdyby měla problémy, tak půjde do háje značná část průmyslu a celkově ekonomika v zemi. Na první pohled ta nabídka vypadá zajímavě, jenže kdo ví co bude za 5 let.
- Citovat
- Upravit