Rozumí tu někdo šicím strojům?

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
259
23.1.26 19:20

Rozumí tu někdo šicím strojům?

Ahoj,
mám problém s šicím strojem, už jsem fakt zoufalá.
Poslední dobou se mi stávají dvě věci a to buď že se mi přetrhne nit někde asi v okolí cívky a vylítne z navlečený jehly a pak ještě mi vynechávají stehy. Někdy šije bez problémů a najednou kus nedošitý viz. foto. (Začínala jsem tam šít znovu, není tam žádný očko)
Nevíte někdo co s tím?
Mám to promazané i vyčištěné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
939
23.1.26 19:46

A nemas tu spodní nit treba až moc utazenou?
Me toto teda dělaly i nekvalitní nitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
23.1.26 19:50

Příčin může být více… Tupá jehla, nekvalitní nitě, špatné napětí nití vzhledem k materiálu, špatně navlečené nitě, špatná technika šití - nitě nejsou během šití a hlavně na začátku ve správné pozici a šmodrchají se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
259
23.1.26 19:58

@Anezka1990 šiju právě pořád se stejnými a navíjím normálně na stroji, takže v tomhle ohledu žádná změna :(
Ale zkusím ještě jiný teda, díky. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1528
23.1.26 20:11

Vyměnit jehlu, vrchní a spodní nit - stejná značka nití, vkládat cívku do spodního člunku, aby se odvíjela správným směrem. Když vložíš cívku do člunku a držíš ho ve vzduchu za konec té nitě - asi 20 cm - nit se má pomaličku sunout - odvinovat, čili člunek jako _klesá" a odvíjí niť. Upravit tím šroubečkem na člunku napětí, aby se to tak odvíjelo. Vyčistit štětcem prostor člunku a ten prostor pod stehovou destičkou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1528
23.1.26 20:12

Cívku spodní nitě vkládat „ne proti srsti“ - čili, jak se odvíjí, tak ji podvléknout pod tím přítlačním „plíškem“, co má ten šroubeček…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1528
23.1.26 20:12

Zkontrolovat přítlak patky - jehlové tyče. Nemáš to rozštělované?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30302
23.1.26 20:17

Zkus vyměnit jehlu. Třeba jsi jí někdy naťukla nebo něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
23.1.26 20:19

Copak to šijete za materiál?
Určitě doporučuji úplně fungl novou jehlu, odpovídající šitému materiálu.
Jakou máte nit? I nekvalitní nit dokáže dělat takovýhle bordel při šití.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
259
23.1.26 21:09

@Kačikáča
Jehlu jsem měnila pár dní zpátky, když mi přišly nové. Tohle byl jen takový pokus, je to plátno a letní softshel. Dělá mi to u všech druhů látek.. i dvě plátna spolu, plátno/minky, mušelín, prostě na všech.
Zkoušela jsem různé druhy látek, jestli by to bylo jehlou, ale bez rozdílu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
259
23.1.26 21:11

@Poustevnice Vše mám zkontrolované, vyčištěné.. snad přítlak patky je jediná věc, která by to mohla ještě zachránit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
23.1.26 21:23

Zcela proti logice mi všechny moje stroje šijí softshelly nejlíp s jehlou yersey 🤷
Klasická universal jehla občas vynechává.

Jestli máte vertikální chapač, zkuste si dole stroj otevřít, šít jen opatrně kolečkem a pozorovat jak se stroj dole u chapače chová. Takhle se dá leccos odhalit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
23.1.26 21:26

Taky cívka může docela potrápit.
Zkuste vzít jinou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
24.1.26 22:46

Na to není jednoduchá rada. Příčin může být několik. Základem je netečná nit. Nesmí t. zv. smyčkovat. Vypadá to, že chapač špatně chytá nit na jehle a tím dochází k vynechávání stehů. Hrot chapače musí projít vybráním jehly v okamžiku, kdy je horní okraj ouška pod hrotem 1,8 - 2 mm. Zároveň musí být co nejblíž jehly (0,05 mm), nesmí ale do ní narážet. Seřizuje se zasunutím jehly do svorky na jehelní tyči a případným přihnutím. Špatně se to vysvětluje. Doporučuju koupit nějakou příručku s obrázkama. Na Wikipedii je gif principu tvoření stehu.
 https://cs.wikipedia.org/…%C3%AD_stroj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1