Rozumíte důchodu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2
10.2.14 22:13

Ahoj,
pracovala jsem nějaký rok na ČSSZ a můžu tě ujistit, že s plným invalidním důchodem pracovat nemůžeš. Pokud ho odmítneš, budeš dál pobírat ten stupeň, který jsi pobírala do dneška. Řekneš to jen lékařce, která tě posuzuje a ona už zadá do požadavku to na čem se dohodnete :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
10.2.14 22:17
@Sofia88 píše:
Ahoj,
pracovala jsem nějaký rok na ČSSZ a můžu tě ujistit, že s plným invalidním důchodem pracovat nemůžeš. Pokud ho odmítneš, budeš dál pobírat ten stupeň, který jsi pobírala do dneška. Řekneš to jen lékařce, která tě posuzuje a ona už zadá do požadavku to na čem se dohodnete :).

dobrá blbost :roll:
jako jasně, budou zkoumat zdravotní stav důkladněji, když má člověk s plným ID práci, ale rozhodně není nikde psáno že plný seberou. ta kamarádka ho má doteď, a v pohodě. a to vykonávala poměrně fyzicky náročnou práci, a to i jako těhotná, cca do 26tt, pak už šla na neschopenku, pro hrozící předčasný porod. ale důchod měla, a má pořád. plný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
10.2.14 22:27

Blbost to není.. samozřejmě záleží na kolik % je člověk omezen, ale když už se uznává plný ID je omezení většinou 70% a s tím nesmíš pracovat na zkrácený a už vůbec né na plný úvazek.. Ano pokud tě zaměstnají tak pracuj ale při dalším přezkoumání to taky může stát zpětné vrácení ID. Není to pravidlo, že ID vemou, ale žijeme v Čechách.. Je blbý když dostáváš příspěvek na péči + plný ID (většinou kolem 16 000,–) a pracuješ - to se státu nelíbí a řekne si když může pracovat na co plný ID.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
10.2.14 22:27
@Sofia88 píše:
Ahoj,
pracovala jsem nějaký rok na ČSSZ a můžu tě ujistit, že s plným invalidním důchodem pracovat nemůžeš. Pokud ho odmítneš, budeš dál pobírat ten stupeň, který jsi pobírala do dneška. Řekneš to jen lékařce, která tě posuzuje a ona už zadá do požadavku to na čem se dohodnete :).

Ale můžeš, zakázané to není… je vidět jak umíš svoji práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
10.2.14 23:10

Zakladatelko, pročti si obdobné dotazy z odborných poraden, jsou tu zaručeně správné odpovědi :) http://www.ligavozic.cz/…tova-poradna http://poradna.nrzp.cz/index.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1314
10.2.14 23:43

Ahoj,
dneska už neexistuje částečný a plný ID.
Jde o invaliditu I.,II. nebo III. stupně.
I. stupeň je snížená pracovní schopnost od 35% do 49%
II. stupeň od 50% do 69%
III. stupeň od 70% výše.

Invalidní důchod neznamená, že nemůžeš pracvat. Je to „pouze“ dočasně či trvale snížená pracovní schopnost. Logicky tedy pracovat lze v případě, že jde o stabilizovaný stav, kdy se nepředpokládá zhoršení zdravotního stavu. Záleží na ošetřujícím a posudkovém lékaři zda je pracovní činnost ve výsledku povolena nebo není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140240
11.2.14 08:09
@slavuska1 píše:
dobrá blbost :roll:
jako jasně, budou zkoumat zdravotní stav důkladněji, když má člověk s plným ID práci, ale rozhodně není nikde psáno že plný seberou. ta kamarádka ho má doteď, a v pohodě. a to vykonávala poměrně fyzicky náročnou práci, a to i jako těhotná, cca do 26tt, pak už šla na neschopenku, pro hrozící předčasný porod. ale důchod měla, a má pořád. plný.

samozřejmě, že seberou, proč by měl brát člověk, který může pracovat ještě ID. Možná, že pracuje na černo, jinak ji to nemůže prpojít :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
11.2.14 09:01
@mojmira píše:
samozřejmě, že seberou, proč by měl brát člověk, který může pracovat ještě ID. Možná, že pracuje na černo, jinak ji to nemůže prpojít :cert: :cert:

na černo asi těžko, když na základě toho brala neschopenku, mateřskou, a mohla si vybrat 3letý RP ;) a nevím co by jí jako mělo „projít“, ona nic neprovedla, v zákoně to je jasně, že člověk i při jakýmkoliv stupni ID může vydělat kolik chce :nevim:
a dokonce zcela nelogicky, on nejenže že člověk s ID může pracovat, ale pokud ho nějaká firma zaměstná, stát ji ještě bohatě odmění, má na něj mnohem menší odvody. třeba u bezpečnostních agentur pracuje asi 90 procent lidí s ID, firmám e to hodně vyplatí, tyhle lidi zaměstnat. takže bohužel díky tomu vezmou důchodce, který má plat+důchod, a na mladýho zdravýho člověka místo nezbyde, a pokud tedy nežije u rodičů, tak bere od státu dávky, protože práci v některých regionech těžko sežene, když nemá vzdělání, a na ty místa kde nepotřebuješ nic extra, vezmou raději ID

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.14 19:58

Tady zakladatelka. Tak žádost mám podanou, ale situace není dobrá. Včera jsem byla něco vyřizovat v zaměstnání a od ředitele jsem se dozvěděla, že pokud mi přiznají stupen 1 nebo 2, tak mně tam stejně nechce zpátky, že nebude riskovat, že úklid nebude proveden bezvadně ( kvůli bolesti )a že by vyžadoval potvrzení od mého lékaře, že mohu vykonávat úklid velkých prostor bez omezení. To mu nenapíše, jelikož mi sám říkal, že to mohu vydržet tak týden. Vůbec nevím, co mám dělat. Jsem objednaná ještě k jedné neuroložce a ta mi říkala, zatím po telefonu, že na " záda " se trojka v žádném případě nedává, ovšem s výjimkou depresí, co " ztráta " zaměstnání, potažmo výdělku způsobila. Nyní mám již od listopadu 40 % platu, tak deprese není od věci. Chtěla jsem teda zatnout zuby a vrátit se do práce, ale včera jsem se jen 3× ohnula ke spodní polici ve skříni a už zase ležím. Nemohu se skoro ani pohnout. A na někoho z rodiny to prý nenapíše. Já se už fakt pominu, co mám dělat. Se třemi tisíci na měsíc opravdu nevyjdu a jak mám uklízet 1800 metrů? Potřebovala jsem se vypovídat, stále na to myslím.

• Citovat
  • Upravit
8151
22.1.15 17:58

Prosím o radu pokud budete vědět. Taťka šel v 5/2014 do předčasného důchodu, ten se vypočítával z příjmů do 12/2013. Je možné teď požádat o přepočítání tak aby se tam ukázaly i ty příjmy 1-5/2014, čímž by se mu mohl důchod navýšit? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí