Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@slavuska1 píše:
Při plném důchodu pracovat můžeš.
To jo, ale ve starobním, ne invalidním ![]()
@slavuska1 píše:
Při plném důchodu pracovat můžeš.
myslím, že při plném invalidním nemůže pracovat, když může pracovat, nemusí mít inv. důchod
Při plném invalidním důchodu můžete pracovat a vydělat si, kolik chcete.
Může se pracovat i při plným invalidním. dřív to tak nebylo, ale už několik let to tak je. teda několik, možná 10 let už? při starobním se smí taky. jediný důchod u kterého se nesmí pracovat je předčasný starabní
@slavuska1 píše:
Může se pracovat i při plným invalidním. dřív to tak nebylo, ale už několik let to tak je. teda několik, možná 10 let už? při starobním se smí taky. jediný důchod u kterého se nesmí pracovat je předčasný starabní
Tak jest.
A vím to nabeton, moje známá má plný důchod, už od mládí, a normálně pracovala, na smlouvu, a i jí na základě toho vznikl nárok na mateřskou(dnes už má 3 leté dítě)
Tak to je postavený na hlavu… na co je tedy invalidní důchod, když člověk může vklidu dál pracovat???
@geilens píše:
Tak to je postavený na hlavu… na co je tedy invalidní důchod, když člověk může vklidu dál pracovat???
Nám to bylo vysvětlováno tak, že se nepředpokládá výdělečná činnost u člověka pobírajícího plný invalidní důchod. Pokud ale přesto je schopen výdělečnou činnost vykonávat /je schopen si vzhledem ke svým omezeným možnostem práci najít/, je mu to v plné výši umožněno.
Pokud si chceš zachovat plný invalidní důchod, tak bys pracovat neměla, protože při dalším přezkoumání by ti mohla být snížena neschopnost a mohla bys být přeřazena do nižší skupiny nebo by ti inv. důchod mohl být odebrán. Vím to, sama má plný invalidní důchod.
@Livlin píše:
Nám to bylo vysvětlováno tak, že se nepředpokládá výdělečná činnost u člověka pobírajícího plný invalidní důchod. Pokud ale přesto je schopen výdělečnou činnost vykonávat /je schopen si vzhledem ke svým omezeným možnostem práci najít/, je mu to v plné výši umožněno.
No ale v tom případě by mu snad měli ten důchod vzít ne?
@geilens píše:
No ale v tom případě by mu snad měli ten důchod vzít ne?
No právě že ne, protože se mu vůbec podařilo něco sehnat, tak mu ho nechají i s tím platem.
Jako já chápu, co tě čílí. U některých lidí to cítím stejně. Já jen prodávám, jak jsem koupila…
@Livlin píše:
No právě že ne, protože se mu vůbec podařilo něco sehnat, tak mu ho nechají i s tím platem.
Jako já chápu, co tě čílí. U některých lidí to cítím stejně. Já jen prodávám, jak jsem koupila…
Jasně, jen mě to je hlava nebere
aspon jsem zase o něco chtřejší
@Livlin píše:
tomu se mi nechce věřit, teď je to přísný, mnoha lidem odebírají plné důchody a nedělají a že by někoho nechali dělat
Jo můžeš dělat, ale když máš míň procent neschopnosti, teď už není plný nebo částečný důchod, teď jsou tři stupně podle procent. V prvních dvou si můžeš přivydělat, ale v třetím ne.
Prosím o zachování anonymity, chodí sem známá ze zaměstnání a dokud není nic jistého, nechci vířit vodu. Mám poměrně šikovnou práci, kterou bych již nesehnala a částečný invalidní důchod, nyní dlouhodobě v neschopnosti. Má mi být přiznám plný, což bych již nesměla pracovat. Chtěla bych si tuto práci udržet, to znamená, napsat jí na někoho z rodiny - resp. přenechat. Jenže co když zaměstnavatel odmítne mou práci přenechat někomu z mé rodiny a co kdyby mě za čas důchod sebrali, tak bych již neměla šanci se vrátit.( myslím kdyby tam pracoval cizí člověk ) I když je to málo pravděpodobné, má nemoc se zlepšit nemůže, ale nerozumím tomu. Nebylo by lepší se raději plného důchodu v tomto případě zřeknout? Nevíte, jak to funguje? Mám 10 let do starobního důchodu.