Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak nám stanovili termín u rozvodovéhou soudu. Žádost jsem podávala já, z důvodu manželovi nevěry. On se odstěhoval. Rozvod chceme oba, ale nemáme dohodu o vypořádání majetku. Syna mám svěřeného do své péče. Zajímalo by mě, jak to u soudu probíhá, na co se připravit a jaká je šance, že nás rozvedou na první stání.
A podotázka - za jakou dobu jste byly schopné se s rozvodem smířit, udělat tlustou čáru a jít dál, příp. si najít nového partnera? Není den, abych pořád dokona nepřemýšlela, proč to dospělo až sem, co jsem dělala špatně, jak to, že se mi během pár měsíců život úplně obrátil a hlavně, jak to mohl udělat našemu synovi. Byli jsme spolu 12 roků.
když souhlasíte s rozvodem oba,bylo by dobré se na všem domluvit a u soudu vás tím pádem rozvedou hned .vím že to tak udělal můj bývalý přítel když se rozváděl se ženou,byli na všem dohodnutý a měli i rozdělěný majetek,tak je soud rozvedl během 15 minut .
Kdyby jste chtěli tzv. rychlý rozvod, to je rozvod, kde se nezjišťujou příčiny rozvratu manželství, museli byste předložit onu dohodu o vypořádání SJM po rozvodu a měli byste mít uzavřenou dohodu o výchově a výživě dítěte pro dobu po rozvodu (nepíšeš, jestli jste se dohodli, pokud ne, tak je vám dohoda o vypořádání SJM na prd a budete se rozvádět klasicky). Tzn., že soud zjišťuje příčiny rozvratu manželství - zeptá se, od kdy nežijete ve společné domácnosti, nehospodaříte spolu a zda považujete obnovu manželství za vyloučenou a toť vše. Dneska už se většinou rozvádí na první stání, je to rychlý, teda ve většině případů. Dál radit nemůžu, nejsem rozvedená, ale držim palce. ![]()
Valkil - nechápu, jak to myslíš, ale dokud nemáte rozsudek o výchově a výživě dětí pro dobu po rozvodu, tak vám žádný soudce rozvod ani nenařídí. To je to, co je nutný k rozvodu, takže když ho máte, při prvním jednání vás většinou rozvedou.
My neměli děti, takže to je asi jiný případ, ikdyž pokud vím, děti se řeší před rozvodem, takže to už asi máte vyřízené. Na vešem jsme se písemně dohodli, k žádosti o rozvod jsem přiložila SJM. Pak se nás jen soudce zeptal, jestli na rozvodu trváme a stále se vším uvedeným souhlasíme. První a poslední stání trvalo 5 minut a bylo po všem
Smiřovala jsem se s tím dlouho, rok určitě, dokonce jsme se pak ještě zkusili dát dohoromady. V prosinci to byly dva roky a až teď můžu říct, že je tato kapitola tak nějak za mnou a beru to jako fakt a součást mojí minulosti.
ahoj,
měla jsem rychlej rozvod ,ale musel ajsme mít svěřené už dítě do své peče .A taky sme musely mít vypořádanej majetek.U nás to nebyl problém, protože během manželství jsme si nestihli koupit nic všechno bylo před manželstvím, takže já jen napsala že během manželství jsme nenabyly žádného společného vlastnictví. šla jsme na obecní uřad i s byvalym nechaly jsme si to potvrdit ještě podpisema aqrazítkama pro jistotu .-) a já sepsal ai žádost o rozvod.no všehcno podle holek tady z emimina.Byla jsem do týdne rozvedená.-) nemněli co řešit. o všem jsme byl ydohodnutí a vše jsme měly vypsane nebylo co řešit,ale vypořádanej majetek musíš mít jinak se ti to potáhne. Většinou bojujou lidi jen o majetek.Proto te duž vím ikdyž mám vztah dva roky že cokoliv si koupim a ikdyž partnera miluji všechno co koupím necham napsat na sve jmeno a co koupí on nechám napsat na jeho jméno.Tím by to bylo snadnější,ale snad k tomu nedojde.-).
p.s. pohnis tím vypořádáním majetzku než si začne s nějakou ženskou zařizovat hnízdečko.Vím že ikdyž unas vše bylo dohodou tak většinu nábytku mi vzal protože měl babu se kterou si zařizoval hnízdečko.Chlapi když se zabouchnou jsou hrozně bezcitní a nehledí ani na ty roky co si jim posluhoval a ani an ditě
Rozváděla jsem se v roce 2008. Děti jsme neměli. Museli jsme mít vypořádání majetku - bez toho by nás nerozvedli.
Samotné soudní líčení trvalo asi 30 min - bylo to nepříjemné (i když manžel tam za sebe měl advokátku). Rozvedli nás na první stání.