Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Na kyčel se dělá snímek zvlášt, aby byl dostatečně průkazný. Myslím, že potíže vysvětluje ta diskopatie, což ovšem nevylučuje podíl napr. artrosy kyčle. Dr. si podle popisu potíží a vyšetřrní řekne, jaké snímky je potřeba udělat.
Takže tam je vidět jen ta pánev?
Mě ta bolest „v zadku“ začala už u prvního těhu, v roce 2009, a bolí to kolikrát i když ležím v noci na té straně na boku…tak mě napadla ta kyčel, nevím, jestli by to takhle v leže bolelo od těch zad. Trochu se mi to táhne až do lýtka pod kolenem…
Nevím, jestli by i od kyčle mohla bolet noha. V třísle mě nebolí, i když mám lupavý kyčel a lupe mi v něm kolikrát, bolí to vysloveně na tom zadku někde na kosti, dokáži si možná najít i místo největší bolesti, které při zatlačení bolí, je to kousek od bederní páteře, třeba 10cm od sředu, furt někde na tvrdé kosti (pánvi?)…taková bolest uvnitř…ještě mám spondylozu, dorzalgii (trpím akutními lumbagy cca 2× za rok)…
trochu mě děsí právě osteosarkom na kyčli…(je mi 32let)..
Tak osteosarkom je jedna z najnepravděpodobnějších diagnos, podle toho, co popisuješ, Podle příznaků to vypadá na tu páteř, ale vzhledem k věku tam může být i nějaká počínající artrosa v kyčli. Na snímku sice je vidět i kyčel, ale není ve vhodném postavení pro popis snímku. Rentgenuje se z jiného úhlu. Takže by bylo dobré udělat ještě jeden snímek.
@Anonymní píše:
Takže tam je vidět jen ta pánev?
Mě ta bolest „v zadku“ začala už u prvního těhu, v roce 2009, a bolí to kolikrát i když ležím v noci na té straně na boku…tak mě napadla ta kyčel, nevím, jestli by to takhle v leže bolelo od těch zad. Trochu se mi to táhne až do lýtka pod kolenem…
Nevím, jestli by i od kyčle mohla bolet noha. V třísle mě nebolí, i když mám lupavý kyčel a lupe mi v něm kolikrát, bolí to vysloveně na tom zadku někde na kosti, dokáži si možná najít i místo největší bolesti, které při zatlačení bolí, je to kousek od bederní páteře, třeba 10cm od sředu, furt někde na tvrdé kosti (pánvi?)…taková bolest uvnitř…ještě mám spondylozu, dorzalgii (trpím akutními lumbagy cca 2× za rok)…
trochu mě děsí právě osteosarkom na kyčli…(je mi 32let)..
Na spravnem snimku jde videt jen pater a ne panev. Na panev a i kycel existuji samostatne projekce (snimky). Tak popros doktora jeste o zadanku na rtg kycle popripade panve.
Ok…a když by náhodou někdě „něco“ bylo, např. ten osteosarkom…poznala by se nějaká odchylka z krve? Nemyslím přímo, že poukáže konkrétně na co, ale že by nějaká hodnota byla snížena či zvýšena - mám před půl rokem Krevní obraz plus diferenciál, elfo bílkoviny, na podzim další krevní obraz na nějaký ten základ, minerály, CRP, plus na dimery, RTG krční a bederní páteře…RTG srdce i plic…v té krvi, bylo vše ok, vše v normě, žádná dysbalance ani odchylka…
V laboratoři bývají nespecifické příznaky…zvýšená sedimentace, anémie, některé jaterní enzýmy- ale ne u všech pacientů. Z příznaků- horečky, hubnutí, noční pocení, bolesti, otok a zduření v postižené oblasti..Osteosarkom na 99,9 procent nemáš. vyskytuje se většinou v dětském a adolescentním věku. Nevím, proč tě to vůbec napadlo.
@kamiste neví, pprotože mě to teď střídavě poboliva už asi tři týdny. Sice mě bolí v bedrech, ale někde jsem na to narazila v článku a nějak na to furt myslím…
Asi tak, kdybys měla osteosarkom od r.2009, už jsi mrtvá, takže klid. Pokud tě bolí obě kyčle, tak to taky osteosarkom není, při RTG bed. páteře je vidět i část pánve a někdy i např. kyčelní kloub-u drobnějších lidí, ale je to velmi špatně hodnotitelné, je to prostě jiná projekce, jiná tvrdost…To bolestivé místo 10cm od středu je nejspíše SI skloubení-bolí často, nepříjemně a na dotek hodně. Všechny diagnosy, které jsi vyjmenovala v úvodu mohou být příčinou tvých potíží, jediná rada a pomoc je trvalé, správné cvičení-to ti řekne fyzioterapeut. Osteosarkom z odběrů které jsi měla nezjistíš. 100% z žádných krevích testů.
A hlavně, nečti takové články, protože z osteosarkomu bude příště něco jiného. chápu, že tě to trápí, jso mladá, ale cvič a bude líp, nebo minimálně nebude hůř. ![]()
@kamiste a nevíš, prosím Tě, jestli je na ty moje záda vhodné běhání? Chtěla bych se rapidně začít hýbat, když cvičím doma, v tu ránu po mně lezou děti a je to na prd…
jak jsem psala, mám diskopatii L5/S1, sponylozu, artrosu ls, snížená etáž L4, dole ten oblouk, jak má být spojený, tak ten nemám..
Nevím, proč nezajdeš k doktorovi. Nejsem léčitel na dálku, bez vyšetření.
Ahoj,
když se dělá RTG bederní páteře, je na tomto snímku vidět i kčyl nebo jen pánev?
Bolí mě bederní páteř (asi už 4 roky) a bolí mě jako by v zadku vzadu na kostrči nebo na kosti pánvi, nevím jak to popsat a jde to trochu přes vnější stranu stehna, je to od kyčle nebo páteře?
mám diskopatii obratle L5/S1), lehce i L4, artrozu LS…
prosím o info, děkuji.