Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo vysvětlit zprávu od Ortopeda? Šla jsem kvůli bolestem lokte, Dr mě skontroloval a říkal ze to bude tenisový loket. A než půjdu na rtg mám se rozmyslet jestli obstrik nebo rehabilitace.
Poslal mě na rtg a když uviděl rtg pažní kosti- pposlal mě znovu i s levou rukou. Řekl že tam něco je. Poslal mě na krevní testy a volal na Rtg aby veškeré snímky odeslali vedoucímu lékaři k posouzení. Řekl ze teď obstrik nebude resit. Vzal si na mě kontakt a ze bude volat. Ptala jsem se jestli to je špatný, říkal doufejme ze to bude dobré.
Docela mě vystrasil. Předem Dekuji za odpovědi.
Rtg dx lokte- atypicky mutvarena straktur seletu v oblasti metafysy Humetu, kde jsou neztluštělé příční trámce kosti, dřeňová dutina končí kulatým projasněním v meztafyse o průměru 24mm n later straně jakoby lehce aroduje vnitřní kortikalis, oproti spongose diustalně končí ostře, bez skleritickeho projasnění. V proximální části tohoto kulovitého nezakončení dřeňové dutiny jsou 4 příčné trámce zřetelnější, jdou nof jední korzikalis šikmo distálně a nedosahují druhé kortikalis, v BP jsou tyto příčné trámce přes celou šířku dřeň dutiny, jsou asi 2mm široké
Rtg sin. Lokte- nález příčné trámčiny a projasnění v metafyse je podobný i když méně zřetelný
Příspěvek upraven 11.10.24 v 21:19
Ahoj, chápu, že tě celá tahle situace vyděsila. Zkusím ti to vysvětlit jednodušeji. Původně měl ortoped podezření na tenisový loket, což je celkem běžný problém, kdy bolí šlachy kolem lokte. Proto ti nabídl, jestli chceš jít cestou obstřiku (injekce kortikoidů), nebo začít rehabilitací.
Pak ale na rentgenu objevil něco, co ho zarazilo, a proto tě poslal znovu na rentgen i s druhou rukou. V rentgenové zprávě se píše o nějakých změnách v kosti v oblasti lokte (přesněji pažní kosti). Na snímku viděl, že tam je kulaté projasnění – což znamená, že je tam část kosti, která vypadá trochu jinak než zbytek, jako by byla slabší nebo méně hustá.
Ty trámce, o kterých se tam mluví, jsou v podstatě struktury uvnitř kosti, které normálně podporují její pevnost, ale tady se zdají být jinak uspořádané nebo slabší, což by mohlo znamenat nějakou abnormalitu.
Ortoped tě poslal na krevní testy a chce, aby rentgen posoudil vedoucí radiolog, což znamená, že chce mít jistotu, co to přesně je, než se rozhodne, jak dál postupovat. Proto taky zatím odložil možnost obstřiku, dokud nemá všechny výsledky. Řekl, že “doufejme, že to bude dobré”, což znamená, že tam něco vidí, ale chce to mít potvrzené, než ti řekne něco definitivního.
Nemusí to být nic hrozného – často jsou takové nálezy třeba jen nezhoubné cysty nebo podobné věci, které se sledují. Je ale fajn, že je pečlivý a nic nepodceňuje. Teď ti asi nezbývá než počkat na další výsledky a pak se dozvíš víc.
Neboj se na cokoli zeptat, až budeš s lékařem mluvit. Je lepší vědět víc a mít jasno, co se děje. Držím ti palce
@dva_chlapi_v_chalupe píše: Více
Moc Dekuji za vysvětlení a odpověď.
Nejhorší je to čekání, ale snad to bude vše v pořádku. Ještě jednou Dekuji ![]()