Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pokud bych neměla imunitu ok a nechtela něco lapit, roušku bych si vzala.
Mít slabou imunitu, tak bych si jí brala.
Proč jít nemoci zbytečně naproti ![]()
Pokud chci chránit zvláště sebe, tak respirátor. Rouška spíše ochrání šíření infekčního aerosolu do okolí.
@selmicka223 píše: Více
Ne, je to k ničemu. Vem si kvalitní respirátor, ty fejky z Číny jsou k ničemu.
Když se necítím fit, beru si respirátor klidně i do MHD, prostě všude, kde je víc lidí. Takže ano, do čekárny plné nemocných lidí bych si s pocitem, že mám na nic imunitu, rozhodně respirátor vzala.
Já si beru, když jdu třeba s dětmi na pohotovost a jsem zdravá, proč tomu jít naproti.
Beru rovnou respirátor.
U me dr. je to stále v době nemocných povinnost.
Imunitu mam snad v normálu, takže jsem to nikdy udělat nemusela. Ale už jsem letela s respiratorem, a když jsem byla několikrát v posledních letech na pohotovosti, obcas tam někdo s respirátorem byl. Moje myšlenka směřovala spíš k tomu, ze ma on nejaky problem, ale klidne to mohli být naopak. Přijde mi to úplně pochopitelne.
Když jdu zdravá k obvoďákovi, kde v čekárně sedí chřipky vedle angín, tak si respirátor vezmu. Stejně tak bych si ho brala, kdybych šla s tou chřipkou.
Vzala bych si respirator (rozdil proti rousce si pamatuji od covidu), kdybych ho blbka mela s sebou, jak ho clovek nema erar v kabelce tak si v duchu zacnu nadavat hned jak nekdo zakasle ![]()
Bohužel si respik a ani roušku neberou návštěvníci LSPP s respiračním onemocněním. Vnímám to jako bezohlednost k dalším pacientům, kteří přišli třeba s hypertenzí nebo zánětem močových cest. Člověk by řekl, že předchozí roky zanechaly alespoň nějaké povědomí a ono ne. Všude jsou cedule a stejně je to prd platný. A ještě se ti dotyční po upozornění cítí dotčeni.
Od Covidu mám roušky i respirátory vždy v batohu. Pokud bych šla jako zdravá (nebo třeba s bolestí kolene) k lékaři, kde jsou v čekárně i lidé nemocní, brala bych respirátor.
Pokud bych šla někam sama a měla rýmu, kašel, či nějaké jiné respirační onemocnění, brala bych roušku. Když mi je blbě, tak to v respirátoru těžko udýchám, rouška je snesitelnější a pořád aspoň trochu chrání okolí ![]()
Nejvíc mě štvou lidi, kteří jsou nachlazení a musí do práce (to chápu, nejde se hodit marod s každou rýmičkou), ale na cestu nacpaným autobusem, nebo tramvají si tu blbou roušku nevezmou a kašlou a prskají na všechny okolo
![]()
@Anonymní píše: Více
Pokud nemám akutní onemocnění, tak na ORL chodím pouze po objednání a tedy nikoli mezi nemocné.
Bez objednání chodím pouze s akutním onemocněním a pak si roušku samozřejmě beru.
Zajímá mně, když jdete třeba na ORL a nemáte akutní onemocnění, ale víte, že nemáte silnou imunitu, zda si berete mezi nemocné do čekárny roušku, abyste případně nic nechytili…?