Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte těhulky, chci se zeptat jestli nemáte některá zkušenost, že vám vyšla pozitivní hodnota na rubeolu? IGM mám negativní. doktor mi nějak nebyl schopný vysvětlit co to znamená.
děkuji
To jsou zarděnky - že jsi je v dětství prodělala, což je ok, žádný strach. Pozitivní znamená, že máš protilátky.
A IGM negativní znamená, že nemáš žádnou probíhající infekci - což je taky dobře
.
IgM je imunoglobulin typu M. Pokud je negativní, nikdy jsi rubeolu neprodělala. Pokud máš platné očkování, nemusíš se ničeho bát (ani po očkování nemusí být v séru pozitivní IgM.) Pokud je prošlé, nesmíš se v těhu nakazit, ani očkovat.
IgM jsou protilátky akutního infektu, čili jestli jsou negativní tak momentálně neprobíhá infekce. Pokud jsou přítomny IgG pozitivně je pravděpodobné, že buď jste byla očkována nebo jste v dětství zarděnky prodělala a jste vůči nim imunní, takže v těhotenství se nemusíte bát. Lucie
Háta_x píše:
IgM je imunoglobulin typu M. Pokud je negativní, nikdy jsi rubeolu neprodělala. Pokud máš platné očkování, nemusíš se ničeho bát (ani po očkování nemusí být v séru pozitivní IgM.) Pokud je prošlé, nesmíš se v těhu nakazit, ani očkovat.
NENE. IGM znamená, že Rubeolu právě nemáš - známka probíhající infekce.
IgG jsou paměťové protilátky - znamoná, že jsi jí v minulosti buď prodělala nebo jsi byla očkovaná. A jsi vůči Rubeole imunní (nechytneš jí).
NENE - to je jak v MŠ
Pobavila jsi mě ![]()
Jinak IgM je sice zjednodušeně řečeno imunoglobulin právě probíhajícího infektu - nejen zarděnek (od inkubaci, přes propuknutí, až po doléčení), ale někteří proočkovaní na rubeolu mají pouze IgM-jako by byli stále aktivně nemocní, někteří jen IgG, někteří obojí a někteří nic. Je to dáno dobou po prodělání/očkování, proběhlými či právě probíhajícími virovými infekcemi, reaktcí imunitního systémemu daného jedince atd. Při IgM u rubeoly, abychom tedy byly přesné, je potřeba udělat náběr a minimálně jeden kontrolní náběr za 14-21 dní a porovnat hladiny IgM a IgG v séru, odečíst výsledky jiných virových nákaz, hlavně akutních, a pak se dá mluvit o skutečném stavu imunoglobulinu v souvislosti s rubeolou ![]()
To, co jsem odpovídala zakladatelce, je zjednodušené pro laiky a dle toho by se měla řídit. Jen mě mrzí, že tohle nevysvětlí lékař a těhule pak tápou. Přitom stačí, aby lékař zkontroloval platnost očkování proti zarděnkám a řekl buď hlídejte se a vyvarujte se toho a toho, nebo je to všechno ok.
No jo, to je hudba jen některých lékařů…ale to už jsme u jiného tématu.
Alpaka píše:Háta_x píše:NENE. IGM znamená, že Rubeolu právě nemáš - známka probíhající infekce.
IgG jsou paměťové protilátky - znamoná, že jsi jí v minulosti buď prodělala nebo jsi byla očkovaná. A jsi vůči Rubeole imunní (nechytneš jí).
Ahoj četla jsrm tuto starou diskuz a je vidět, že tomu rozumíte. Prosím vás tedy o vysvětlení mého případu.
Ve vyšetřeni mi vyšlo IgM protil 0,90 a IgG +. jsem ve 20tt.
Doktroka říkala, že je to hraniční na rubeolu a nabrala mi krev znova. na výsledky čekám. jsem očkovaná ve 12 letech a je mi 31.
moc děkuji.
IgG + znamená, že máš paměťové protilátky - jsi očkovaná nebo jsi jí prodělala.
jediné, co mi napadá za tu hraničnos - možná je to odstupňované na + nebo ++ nebo +++ ![]()
Ahoj holky, otevírám diskuzi, i když jsem dlouho přemýšelela, jestli to udělat. Už jsem tak dost vyhukaná a bojím se co se tady dozvím. Jsem ve 12tt. Minulý týden jsem byla na odběru krve na gynekologii, včera na poradně. Krev dopadla dobře, až na výsledek rubeoly (zarděnek) - obě hodnoty pozitivní.
Sestra mi to řekla stylem: „Tak kde jste to chytla?“ - „Jste očkovaná“ - do včerejška jsem ani nevěděla o jakou nemoc se jedná, nikdy jsem se s tím nesetkala.
Doktorka pak řekla, že jsou to hraniční hodnoty, ať zjistím to očkování a zavzpomínám, jestli jsem nebyla v kontaktu s nakaženým dítětem. Že to nemusí nic znamenat, ale za měsíc uděláme další testy a uvidíme co dál.
Od té doby to jde z kopce - samozřejmě na internetu jsem našla jenom to nejhorší.
Vůbec tomu nerozumím - očkovaná jsem (ověřovala jsem v oč. průkaze), v kontaktu s dětmi jsem minimálně (navíc žádné tuto nemoc neprodělalo nebo nebylo očkované), pravidelně daruji krev.
Jsem z toho fakt špatná, na mimčo se hrozně těšíme a mám už černé myšlenky, že všechno dopadne špatně.
Jediné co mě uklidnilo je, že jedna lékařka tvrdí, že tyto testy občas výjdou falešně pozitivní.
Těšila jsem se na těhotenskou průkazku, na to až uvidím prcka, ale vůbec nejsem schopná se z toho radovat…
Máte s tímto zkušenosti?
Na druhý den mi brali krev před NT screeningem (jdu příští týden), testuje se v něm také rubeola?
Nás na škole učili, že vzhledem k tomu, že se v těhotenství jistým způsobem přizpůsobuje imunitní systém plodu, tak se může stát, že se znovu vytvoří IgM protilátky (proti jakékoli prodělané nemoci) aniž by ji člověk znovu chytil. IgM protilátky ukazují na aktuální průběh nemoci, IgG pak na nemoc prodělanou nebo jsou po očkování. Pokud jde o hraniční hodnoty, byla jsi očkovaná a s dětmi jsi v kontaktu minimálně, tak bych byla mírně optimistická, že je to falešně pozitivní. Jinak z odběrů za měsíc se uvidí, jak se změnily jednotlivé hodnoty a dá se o tom říci víc.
@Sinquinita normálně se zarděnky při I.trim.scr. netestují, ale určitě by vm měli udělat kontrolní odběry. otzkou pak je, co přesně za serologii udělali, jestli to nejsou jen staré IgG protilátky po proběhlé infekci, či čistě naopak protilátky ještě jako pozůstatek očkování. navíc by se měla diagnoza zarděnek staonovit nejen z izolovaného odběru, ale i ze symptomatologie atd… no určitě prostě bych šla ješět na jedny odběry- už jen, aby byl vidět vývoj v čase.
a pak doufat, že vše bude v pořádku, určitě jo! i když stresu se vůbec nedivím.
Kdy jsi byla naposledy očkovaná proti zarděnkám?
Držím palce! Vím že se to lehce řekne, ale trápení se ničemu nepomůže. ![]()
Ahojky, v pátek 17. června jsem byla opět na kontrolní test zarděnek, potom co v prvním testu vyšly pozitivní hodnoty na akutní (právě probíhající) infekci v těle i na protilátky.
Srovnání hodnot - akutní infekce (dnes) 0,0, prvně 1,0 (mez normálu 0,0-1,0), protilátky (dnes) 43, prvně 46.
Takže naprosto vše v pořádku. Holky děkuji za podporu.
Píšu to tady proto, kdyby se někomu vyskytl stejný problém a nikdy se s infekcí nesetkal, tak nemusí plašit (jako já), vše se vyřeší. Pokud bych se pohybovala na emiminu, tak klidně napište a můžeme o tom v budoucnu pokecat.
Těhotenství zdar! ![]()
@Sinquinita ahoj, dnes jsem byla u obvoďáka a jsem na tom stejně - obě hodnoty na zarděnky jsou pozitivní. MUdr. se domnívá, že na 99,9% to vyšlo falešně pozitivně, ale musíme to prověřit. Očkovací průkaz nemám (kdysi jsem ho ztratila), tak zítra mám zkusit obvolat svého bývalého pediatra, jestli nemá záznam. Ale jsem ročník 1989 a na netu jsem vyčelta, že všechny děti po roce 1986 byly povinně očkovány… Mám z toho nervy v kýblu, jsem v 15 tt. Jak jsi nakonec dopadla?