Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojte,
Dostala jsem za úkol naškrobit krejzle (součást historického kostýmu). DoDoporučeno mi bylo ruční škrobení tekutým škrobem, ale já jsem nikdy neškrobila a tak nevím jak na to. Budu ráda za každou radu☺
Já když škrobím kroje holkám do školky a kroužku, tak vždy vyperu, protože to mají jako čuňata. A pak si rozmíchám v kýbli škrob na ruční škrobení, nechám namočené podle doby, co je napsána na pytlíku od škrobu. Potom vyždímu v ruce, proklepnu a nachám sušit. Ale nesmí to být úplně suché, jelikož se potom kroje špatně žehlí.
Jak zhruba dlouho to máčíte, na mém škrobu to není napsané. Děkuju za radu
Tak já mám napsáno 3 minuty, ale nechávám většinou déle. Tak těch 5 minut. chci aby bylo naškrobeno pořádně a sukně pořádně držely.
@Arwen_Horan já škrobím kroje pšeničným škrobem „za studena“ tzn. suché plátěné spodničky namočím ve vodě kde je rozpuštěný škrob a špetka Boraxu, zabalím do plíny, ručníku a nechám tak 3 hodinky odpočinout, aby to trochu obeschlo, pak se to za mokra žehlí a tím se ten škrob vytvrdí, pak se dá látka ještě vytvarovat, jak je potřeba
Ahoj ja si vždy uvařila solamil do huste kaše dala do vody a ponořila pradlo. škrobila jsem si taneční kroj a musím říct že spodnička i samostatne stala ![]()
Holky, myslíte, že by se to dalo použít i na klasickou bílou zavinovačku s krajkou pro mimčo?