Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím maminky a prosím vás o radu. Mám ročního synka, který má 4.den nemoc ruka-noha-ústa, teploty pominuly, to nejhorší máme za sebou.. Teď jsou pro mě největším problémem afty, které má malý v pusence, odmítá se kvůli nim kojit, přisaje se nadšeně a okamžite se s hrozným řevem odvrátí od prsa. Chytá si do pusenky a pláče. Byl problém i s jídlem a pitím, vodu si vezme pouze ze stříkačky, jídlo opět jen kašičky a to vlažné. Co jsem vyčetla, tak ty afty a pupínky po těle se zhojí do 14 dnů. Máte některá zkušenost, vydrží mi tak dlouho mléko, nebo o něj přijdu? Kojila jsem již jen dvakrát denně, ráno večer, ale chtěla jsem kojit ještě do jara, aby měl malý přes zimu lepší imunitu. Odstříkávám alespoň trošku ručně a dávám to malému ve stříkačce, ale okolí mě zrazuje, že se na to mám vybodnout a být ráda, že se mi takto sám odstavil. Co myslíte vy, využít toho, že nechce prso a odstavit nebo ještě bojovat, ale jak? Díky.
@Tercovka Já bych „bojovala“. Nakonec - na UM můžete přejít kdykoliv a nad MM prostě není! Kupte Ricinus Comunis CH5 (homeopatika na podporu laktace - me pomohly mockrat! 1 kulicka pod jazyk při kazdem kojeni. Vyborna věc). Pro malého - odkud jste? Mam z Rakouska perfektni lek na ty aftiky. U nas v CR není k dostani, zili jsme tam tedy mam odsud a uz pomohl nejen nam ale i mnoha kamaradkam. Popr. se zeptejte u Dr., jmenuje se to Herviros Losung a aftiky jsou pryc během chviličky… třeba budeme mit něco obdobneho (my prodelali nemoc tam)
Ahoj, s touto nemocí zkušenosti nemáme, ale pokud chceš kojit dále a nejsi přesvědčená, že už chceš sama přestat, tak se od toho nenech od nikoho zrazovat, je to jen tvoje rozhodnutí. Já kojila obě děti do 2 let a vůbec toho nelituju. A myslím si, že pokud budeš dost odstříkávat, tak by ti to mohlo vydržet. Každopádně bych dále nabízela prso a uvidíš. Hodně štěstí..
Ty afty bolí nejvíc první 3 dny, pak už by to mělo být mnohem lepší. Takže bych nabízela co nejvíc a dávala i hodně stříkačkou, ať není dehydratovaný. Vydrž, určitě se to za pár dní zlepší a pak to bude dohánět a bude sát jak divý. Co se týče odstavení, rozhodni se jenom podle sebe a dítěte, pokud chceš kojit dál, tak koj, pokud chceš přestat, tak přestaň, ale rozhodni se SAMA, na rady ostatních se vybodni
![]()
Ještě na ty afty se v lékárně prodává vitamín B, ten zabírá, a mají tam určitě i nějaké mastičky na znecitlivění, název už si napamatuju, ale poradí Ti.
Určitě bych se nenechala odradit okolím, odstavit v nemoci (i když teď nechce, protože ho to bolí) mi nepřijde vůbec dobrej nápad. Odstříkávala bych po každým neúspěšným pokusu o přiložení a až opadne ta bolest, jak píšou holky, tak zkus nabízet častěji, za A kvůli rozkojení a za B jako psychickou podporu ![]()
Ahoj, nas syn ted prodelal cosi podobneho, dva dny horecka 39,pak afty, bolest v puse a odmitani jidla piti, pak vyrazka cele telo, na nohou svediva.po tydnu se mu jeste zacla loupat kuze na prstech rukou i nohou. nevime zda to byla taz nemoc, mudr tvrdila ze spis jina viroza, ale proc to pisu…ty afty ho trapily dost kratce, jen necele dva dny a ten druhy den uz pil celkem dobre…takze je sance, ze uz treba zitra pozitri bude pit normalne a kojeni to neohrozi…
Hurá, tak už zase kojíme! U nás to teda trvalo 4 dny, 4 dny se nekojil a až dneska 5.den se chytil, ale pije už opět krásně
Díky za podporu. Lavanilka, podle popisu jste měli to samé. Jinak u nás jsem to už chytila já i moje mamka- babička, ale naštěstí zatím jen bolest v krku, snad to nebude horší. Ale to už nějak dáme, hlavně že prcek je ok.