Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
Mam otazku pro vysoke holky. Kolik jste tak vyrostly po zacatku menstruace? Vim, ze je to u kazde jine, ale zajima me hlavne, kolik cm vyrostly holky, ktere byly vysoke cele detstvi.
Dcera ma potencial byt velmi vysoka, uz ma tak 177 cm v necelych 13 letech. Menstruaci uz ma asi pul roku, tak si rikam, jestli se to zastavi nebo jestli jeste cekat velky prirustek.
Já jsem byla celé dětství nejmenší ze třídy, MS mám od 14 let, kdy jsem měla 160 cm, a vyrostla jsem na 174 cm.
A znám paní, která byla vždycky strašně vysoká, MS dostala v 9 letech, kdy měřila 150 cm. A vyrostla na 152 cm ![]()
@stinga píše: Více
V čem? Svoje čísla znám bezpečně. A s tou paní jsem se kdysi bavila o výšce a ona mi řekla to, co jsem napsala. Dobře, nebyla vždycky strašně vysoká, ale v ránem dětství ano, prý jí říkali žirafa. A nakonec je maličká.
Já jsem přestala růst ještě před menzes. 177cm ve třinácti letech, menzes ve 14ti. Sestra to samý a je vyšší než já. Neřiď se současnou výškou a menzes, ale výškou rodičů, to má větší vypovídací hodnotu.
@Janli
Ahoj, diky za odpoved. A tech tvych 177 odpovida vyskam rodicu?
Teorie praví, že se roste dva roky po začátku menstruace a konec.
Menstruovat jsem začala ve 13, měřila jsem cca 160cm, v 15 měla 162cm a mezi 20 a 21 lety jsem vyrostla o 9cm, dnes mám 171. Rodiče 168 a 180cm, takže moje výška je tak odpovídající. A vyrostla jsem v době, kdy bývali kluci na vojně a kdy ještě měli poslední růstové období. ![]()
@7654 To ma asi kazdy jinak, ja vyrostla od menstruace asi 3-4cm konec. Dcera dostala menstruaci az v 15, měřila 165 a nevyrostla uz nic.
Já teda dostala MS někdy ve 14 a ještě jsem rostla, tak do 17, bych řekla. Zastavila jsem se na 182 cm
Vždycky jsem si přišla vysoká, nicméně poslední roky vnímám, že mladé holky jsou vysoké jako já - denně jich potkám několik, další desítky jsou jen o pár cm nizší. Strašně se to posunulo, stačila jedna generace a průměrná výška holky je úplně jinde. Takže tvá dcera rozhodně nijak vyčnívat nebude.
@Janli píše: Více
A jak to může jako mít vliv? Kdy ty i sestra máte výšku jinou a přitom rodiče máte stejné
Ptám se, protože to mám taky tak, já 182, ségra 165, rodiče logicky stejní.
Moje dcera se zastavila na 187 cm
Měsíce si už nepamatuju, ale tak ve 13 růst nepřestala
Odhaduji tak 2 roky.
@hopsahejsa Ani to nemusí mít vlil. Jeden z našich synů má aktuálně 201 cm. A nohu 48/49. Manžel má 190 cm. Druhý syn cca 185cm.
@Snopy123 píše: Více
A jak to bere? Kolik mohla mit v tech 13ti?
Ja ma 179 a v puberte to nebylo zrovna prijemne..