Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moc neporadím, ale dcera 10 v prosinci má viditelné prsenka…ty maličké dětské.nic nebolí.jen už mi dospívá
vidím vní pořád tu malou
Neteř 12 let zatim NIC…bude to individualni mě taky začly ve 13 zatímco některe spolužačky už měly trojky ve 3 tříde
Ještě bych dodala že jsem omezila (hodně omezila) kuřecí maso…je napěchované hormony a ztoho je ten růst…
Mi říkala dr., že puberta přichází asi o 2 roky dříve, já měla první menstruaci ve 12, tak můžu u dcery počítat, že v 10 bude jasno.
Chodíme s dcerou na endokrinologii pro vysoký vzrůst a dr (žena) pokaždé prohmatá prsa a ptá se jestli si nestěžuje.
Asi ve třetí třídě. Pamatuju si, že mě strašně bolelo, když jsme na parketách při tělocviku museli dělat kolíbku.
No já se přidám…dcera za měsíc bude mít 9 let, a teď se jí asi 2m zpět začali častěji mastit vlasy(dříve stačilo umýt 1×tydne) a má zdurene dvorce, tedy náznak růstu prsou. Nevim, zda je to brzo, či normální…
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj maminky. Ráda bych udělala anketu ohledně růstu prsou u dívek.
Moje dcera - v květnu 8 let - si loni v říjnu stěžovala na bolestivost prsa. Nahmatala jsem zduřeninu pod bradavkou, doktorka me uklidnila, ze se to nekdy deje.
O mesic později se přidal neustálý pocit hladu, zima a před týdnem jsme objevili bouličku i v druhém prsu. V poslední době přibrala, vytáhla se od loňského května o 6 cm a prsa začínají opravdu vypadat, že rostouBudeme odesláni na endokrinologii na speciální pracoviště, ale byla jsem upozorněna doktorkou, že v dnešní době ta puberta začíná i takto brzy. Proto prosím o vaše zkušenosti. Děkuji.
Ve 12 z niceho behem roku na 3-trojky.
Tak ja az ve 14, behem prazdnin pred nastupem na gympl. Sem si tehdy rikala,ze sem to stihla jen tak tak ![]()
Dcera 9 let a 2 měsíce - náznak růstu prsou už zblízka vidět je (malinko), přišlo mi to normální. Nic jiného nepozoruju ![]()
Mně prsa začala růst v 9 letech, v 10 jsem dostala první menstruaci. Maso jsem nejedla.
Starší dcera asi od 10 let nosila ty sportovní podprsenky a chvíli před 12. narozeninami jsme byly pořizovat teda už normální dívčí podprsenku, kdy už někdy od 11,5 let byly znaky dospívání vidět
, bavily jsme se o tom tak průběžně, ale ona sama projevila zájem o koupi až v asi 11 a třičtvrtě. Menstruovat začala zhruba o rok později.
Dcery 8,5 let si na žádné bolesti nestěžují, za půl roku vyrostly teď o 5cm, ale ony celkově rostou dost, různě tak skáčou po tom růstovém grafu, jsou sledované, ale vše je dle odborníků v pořádku, byla bych ale ráda, aby se někde zarazily
.
G
Dcera má devět let a zatím teda vůbec nic, ale ona je celkově taková drobnější a ještě dětská, to já zase naopak vyspěla brzy ![]()
Ahoj maminky. Ráda bych udělala anketu ohledně růstu prsou u dívek.
Budeme odesláni na endokrinologii na speciální pracoviště, ale byla jsem upozorněna doktorkou, že v dnešní době ta puberta začíná i takto brzy. Proto prosím o vaše zkušenosti. Děkuji.
Moje dcera - v květnu 8 let - si loni v říjnu stěžovala na bolestivost prsa. Nahmatala jsem zduřeninu pod bradavkou, doktorka me uklidnila, ze se to nekdy deje.
O mesic později se přidal neustálý pocit hladu, zima a před týdnem jsme objevili bouličku i v druhém prsu. V poslední době přibrala, vytáhla se od loňského května o 6 cm a prsa začínají opravdu vypadat, že rostou