Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, vás zkušenějších bych se chtěla zeptat. Naší malé (14 měs.)se už asi dva měsíce prořezávají všechny čtyři první stoličky, už je má skoro venku. Celou tu dobu má večer mírně zvýšenou teplotu (asi 37,2), ale podle dr. je zdravá, sedimka byla negativní. Teď se jí k těm stoličkám přidaly špičáky a Terezka nám přes víkend v podstatě přestala jíst. Dostaneme do ní vždy jen pár lžiček, většinou se scénou, a to do víkendu v pohodě spořádala celý jogurt, v poledne 250 g zeleniny s masem, odpoledne přesnídávku a k večeři skoro hrnek kaše. Zájem má jen o kojení a šťávu nebo čaj a nebo o něco pro ni móóóc zajímavého, co zrovna jíme my.
Myslíte, že je to těmi zuby, nebo je to nějaký vzdor? I když zatím to, že je přes den protivnější a uvztekanější přičítám zubům. Měly vaše děti, když jim rostly zoubky taky tak dlouho zvýšenou teplotu?
Nechci to lámat přes koleno a jídlo jí zprotivit, ale stejně ve mně hlodá červík, abych něco nezanedbala. Prostě matka prvorodička, jak něco není tip ťop, stresuju ![]()
Děkuju za rady a zkušenosti, Martina
Ahoj,
muj syn teda teplotu nemel, ale mel vzdycky prisernou rymu a to nechutenstvi samozrejme taky. Ja byt Tebou, to urcite nelamu pres koleno a hlavne ji nenutim, at pije a zbytek se podda, vzdyt ona hlady neumre. A jestli v Tobe hloda cervik, mel by hlodat, abys nepokazila jeji vztah k jidlu. Pokud dite par dni neji, neni to nic neobvykleho ani skodliveho, ale pokud rodice dite par dni nuti a vynucuji si jezeni silou, zadelavaji si na pekne problemy.
Preji krasne zdrave zoubky a brzky navrat chuti k jidlu
Jana
Ahojky,
připojuji se k názoru Jany - hlavně do jídla nenutit.
Malé (18m) se prořezávají spodní špičáky a nechutenství to provází taktéž. taky mám občas nutkání (hlavně, když ráno ani v poledne pořádně nic nesní) za každou cenu do ní něco nacpat. Můžu se přetrhnou v předkládání rozmanitých dobrůtek. Většinou pochopitelně bez úspěchu. Však, kdyby mělo velký hlad, tak se určitě samo přihlásí.
Pevné nervy a hlavně klid.
Petra
Ahoj holky mam pár dotazů k zoubkům přořezávájí se nám prvni 2 zuby dole. malej jedl predtim normalne krasne jidlo a ted si v pohode vezme svacinku ovoce i vecer kasi ,ale proste nechce vubec zeleninu, je to kvuli zubum? jeste porad teda kojim tak dostane mleko a zkusim nabidnout pozdeji ,ale vetsinou taky nechce. zeleninu dostava domaci.Vecer mam na chvili brigadu a jeste nez mu zacali rust zuby tak dostal kasi a sel spat, ted dostane kasi a hysterak a proste chce mliko a ja jsem pryc a neusne. dneska jsem mu dala kasi i mliko a odjela jsem a proste zase neusnul, myslite ze to jsou ty zuby? ze az se poradne proklubou tak to zase bude v pohode?
tak já si osobně myslím, že zoubky to být můžou. Oni jak je to bolí, tak se chovají trošičku jinak, teda alespoň ten můj, teď už 14 dní trpíme, rostou nám 4 zuby najednou nahoře. Dřív večer stačilo dvakrát pohoupat v náručí a položit do postýlky a sám usnul, teď ani ťuk a usíná večer jedině u maminky
. Mlíko si nechce vzít taky od nikoho jiného než ode mě, jídlo úplně stejně. Takže asi vydrž a doufejme, že se to vrátí do starých kolejí.
MMartina: a taky je tak protivnej pres den? on je normalne moc hodne a pohodar a usmevavy dite , ale tedka chvili v pohode a pak rve, u jidla rve pak zas klid , pomaha ten calm gel? nebo je to na to neco jinyho? on ani moc neslinta. jeden uz je malinko prorezanej. ach jo je to boj, musim to s nim nejak vymyslet. kdyz mu dam mliko a jsem doma tak usne v pohode, a v noci se taky vic budi? nas malej jo tak urco 3× za noc
Přesně, jak u nás doma nedávno. Rostou jí stoličky, už se 2 prořezali, tak začala jíst, a snědla by cokoli. Ale jak se drali přes dásna, tak katastrofa, i průjmy celej týden, výtěr v pořádku. Děsně mě to taky rozhodí, když nechce jíst, páč řve, jen uvidí lžičku. Naštěstí jsou to jen období..
pannda: no on dopoledne ji v pohode treba skoro vse sni, nebo u toho zacne rvat, pak je klid pak zas rve , ze ma hlad. cert , aby se v tom vyznal, jsem z toho fakt na nerva. jsem zvedava za jak dlouho mu vyrostou
no jéžiš, chce se furt jenom nosit, pořád za mnou leze (
to nemyslím zle, ale vůbec si nepohraje sám, jenom na mě visí) umrčenej, chvíli je jako sluníčko, ale za chvilku už mrčí. Normálně, když se vzbudí tak je do usměvava, teď vstává s brekem a musíme ho ještě chvíli nosit, aby byl aspoň trochu k světu. Spánek v noci jako na vodě, hází sebou v posteli, brečí ze spaní, takže k němu vstáváme, pochováme a položíme a furt dokola. No a Calgel je u nás pasé, protože nás vůbec nepustí do pusinky, takže marné. Ostatní jako Nurofen apod. jsme ještě nedali, tak nějak válčíme. Jo a mám vůbec problém mu dát flašku, hrozně se bojí si něco vzít do pusinky, takže ho musím zabavit a pak už tu pusu otevře.
jo a malej se k tomu ještě strašně nadavuje a po ránu má vůbec problém něco sníst, i zvracel.
lovelytelle píše:
pannda: no on dopoledne ji v pohode treba skoro vse sni, nebo u toho zacne rvat, pak je klid pak zas rve , ze ma hlad. cert , aby se v tom vyznal, jsem z toho fakt na nerva. jsem zvedava za jak dlouho mu vyrostou
Mě nechtěla ani polykat, držela jídlo v puse i půl hod, dokud jsem jí ho nevytáhla. Uřvaná, protivná, v noci problém nikdy nebyl, ale jídlo a průjmy, hrůza. Teď dohání minulej týden, a snědla by mrtvýmu z ucha ![]()
Holky, náš malej má 10 měsíců ,klubou se mu už asi měsíc řezáky, nejdřív 4 dny 40tky a nechtenství, pak slintání a kousání, ted je protivný a pláče a má agresivní stoličku. Každá plenka po…, prdelku má úplně rudou,když ho myju tak řve a vidím jak by bolestí nejradši lezl po zdi
je mi ho strašně líto.Mažu mu to imazolem,ale to se prý nemůže pořád, nevíte co na to?
kámoška si nechala namíchat něco přímo v lékárně, jak se to jmenovalo nevím, ale určitě budou lékárnice vědět. Co obyčejnej zásyp, nám to funguje líp než mastičky.
zuzice píše:
Holky, náš malej má 10 měsíců ,klubou se mu už asi měsíc řezáky, nejdřív 4 dny 40tky a nechtenství, pak slintání a kousání, ted je protivný a pláče a má agresivní stoličku. Každá plenka po…, prdelku má úplně rudou,když ho myju tak řve a vidím jak by bolestí nejradši lezl po zdi![]()
![]()
je mi ho strašně líto.Mažu mu to imazolem,ale to se prý nemůže pořád, nevíte co na to?
Nám vždy, ale opravdu vždy pomohl Sudokrém
na prcku nám vždy zabere téměř okamžitě černý čaj (buničinové čtverečky a poťupat to tím)