Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máte někdo zkušenosti s rybím olejem? U staršího dítěte jsem dávala Eye q, ale žádný efekt jsem neviděla. Mladší dítě ma potíže s výslovnosti některých hlásek. Hledala jsem různé informace a narazila jsem na to, že nejlepší a non tisíc je olej rosita. Ale ta cena
. Jaké máte kdo zkušenosti a s čím? Jak dlouho se to musí brat? Mělo efekt i něco levnějšího?
Jak by mohl rybi olej ovlivnit vyslovnost?
O tom slysim poprve. Brala jsem ho oboje tehotenstvi, abych mela za deti inteligenty. A vyslo to, jsou to vychytrale bestie ![]()
@Dobrej_tym možná když se namaže na panty u pusy, že se pak lépe mluví ![]()
Ne vážně, taky nechápu, jak by olej měl působit na výslovnost. Ta se musí trénovat.
@janickaIII píše:
@Dobrej_tym možná když se namaže na panty u pusy, že se pak lépe mluvíNe vážně, taky nechápu, jak by olej měl působit na výslovnost. Ta se musí trénovat.
I logopedka nám doporučila rybí olej. V nekterych případech pry může pomoci. Nikdo asi nečeká, že dítě se po rybím oleji probudí a umí vše vyslovovat.
@Sára 1 píše:
I logopedka nám doporučila rybí olej. V nekterych případech pry může pomoci. Nikdo asi nečeká, že dítě se po rybím oleji probudí a umí vše vyslovovat.
Jasně, já to nemyslela špatně. ![]()
Tak obecně rybí tuk obsahuje látky pro spávné dozrávání mozku. A vyzrálost nervové soustavy je pro vývoj řeči klíčová. Proto ho doporučují u dětí se špatnou vyslovností. Syn bere eye q, asi půl roku, efekt jsem nezaznamenala.
Eye q je děs, ale ma dobrý marketing
. o dost lepší a cenově přijatelný je mollers, pak třeba lysi. hodně chválená je neurotreska, ale to už je cenově jinde,. vliv na tělo dítěte je velký, i na výslovnost a podporu mluvení.
Já třeba zvolila eye q proto, že potřebuju kapsle. Tekutý rybí tuk do něj nedostanu, a po tom co jsem to ochutnala se nedivím. Jenže ty kapsle jsou dost velké a jedině eye q dělá tak malé, že je 4leté dítě dokáže bez obtíží spolknout.
Syn bere EyeQ a mollers, co se vlivu tyče těžko říct, nežijeme druhy život palarelne bez těchto doplňku, ale vývoj kupředu jde…
@Dobrej_tym píše:
Jak by mohl rybi olej ovlivnit vyslovnost?O tom slysim poprve. Brala jsem ho oboje tehotenstvi, abych mela za deti inteligenty. A vyslo to, jsou to vychytrale bestie
Rybí olej díky svým obsaženým látkám urychlí vývoj a dozrávání příslušných center v mozku. Obsahuje vitamíny skupiny B, dále vit. A, D, E, K. Působí blahodárně pro vývoj mozku.
My máme olej od značky Nutravita, omega Marine kapsle(pro starší děti a bereme i my, dospělí) a Omega Marine Rybičky.
@debra.morgan píše:
Eye q je děs, ale ma dobrý marketing. o dost lepší a cenově přijatelný je mollers, pak třeba lysi. hodně chválená je neurotreska, ale to už je cenově jinde,. vliv na tělo dítěte je velký, i na výslovnost a podporu mluvení.
No právě. Všude jen diskuze na eye q. Ale už jsem tak četla, že zrovna není moc dobrý a na to takový efekt. I o Mollers. Teď jsem narazila na rybí olej od Energy. Ale nevím, jestli je to tak dobre. Ve složení se nevyznám.
Já si myslím, že každý rybí tuk pro dítě je dobrý. Dávat dětem rybí tuk beru jako to, co má smysl a dochovalo se z dob našich babiček
Před nějakými 10 lety jsem dětem kupovala rozlévaný rybí tuk z lékarny. Teď už se to nesmí prodávat. Mají to jen pro svoji potřebu, výroba léků a mastí. 250 ml lahvička stála asi stovku a věřím, že i tento výrobek měl nějaký efekt. Dětem jsem začala dávat rybí tuk cca v 1,5 roce-ve 2 letech, po ukončení Vigantolu. Ten jsem dávala déle než 1 rok, ještě minimálně v zimě po prvních narozeninách.
Jaký kdo zvolí rybí olej, záleží na finančních možnostech. Někde jsem četla, že by se měl střídat. Některý je olej z tresek, z lososa buď čistý nebo v různém poměru, z třesčích jater, zraločích jater a od toho se odvíjí složení.
Tak já dávám druhému synovi rybí olej od 5 měsíců, plus vyšší dávky jsem užívala celé těhotenství. Syn sice mluví ve větách od necelých 2, ale výslovnost má také horší. Má 3 a 3 mesice.
Starsi syn rybí olej do dvou let nepozrel, az cca od 2.5 a nikdy potíže s výslovnosti neměl, mluví také ve větách od 22 mesicu, R uměl kousek po 3.narozeninach..
Myslim, že výslovnost určitě neovlivní, to spíš jiné faktory. Ale na vývoj mozku a CNS je určitě skvělý
jo a dávám mollers citron ![]()
@Sára 1 píše:
No právě. Všude jen diskuze na eye q. Ale už jsem tak četla, že zrovna není moc dobrý a na to takový efekt. I o Mollers. Teď jsem narazila na rybí olej od Energy. Ale nevím, jestli je to tak dobre. Ve složení se nevyznám.
ja studovala složení než jsme koupila první balení, eye q šptaný, mollers a lysi tak nastejno, neurotreska by měla být nej, energy nevím a ještě je jedno, ted si nemuzu vzpomenout jak se jmenuje… jsou na to tabulky a články na netu, stačí trochu googlit, pak víš co porovnávat ve složení.
Nemáte někdo zkušenosti s firmou NaturaMed? Je to kvalitní nebo jen reklamní tahák peněz?