Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Přeji krásný večer všem,
prosím prosím nic o tom nevím a tak se ptám zkušenějších. Je tu někdo kdo pořizoval startovaci set na rybičky a popřípadě kde a jak byl spokojený?
Chci to pro dceru. Pět let. ![]()
@longed-for-dream Já bych spíš vyrazila na nějakou rybí výstavu a nebo burzu a poradila se přímo s chovateli. Dostaneš k tomu veškeré informace a nakoupíš, co bude potřeba,
@longed-for-dream Upřímně, rybičky pro dítě jsou velká blbost. Ono to zdánlivě láká svou jednoduchostí a nenáročností, ale je to opravdu jen zdánlivé. Dítě může rybičky nakrmit (otázka pár sekund denně), případně jim vyčistit sklo akvária (což se po chvíli zařadí do kategorie uklízení, takže nuda) a jinak se lze na rybičky jen dívat. Mnohem, mnohem více je to práce pro rodiče a není to práce jednoduchá - je třeba si nastudovat vše okolo kvality a úpravy vody, osvětlení, filtraci, jak správně akvárium čistit, jak bojovat s výskytem řas, jaké druhy ryb pořídit a kolik vzhledem k velikosti akvária, jaké druhy rostlin atd. atd. A čím menší akvárium, tím je péče o něj náročnější. A ne, nejde to ošulit, pokud má to akvárium jakž takž vypadat, fungovat a pokud nechcete ryby, kterým tam nebude dobře a brzy vám chcípnou. A ani sebelepší startovací set za vás tu práci neudělá. To říkám jako majitel akvária a matka dětí.
Už jste opravdu napevno rozhodnutí pro rybičky? Jsou to „galeje“ a dítě to rozhodně dělat nebude. Pokud to jen trochu ošulíte, je to hned vidět. My to nezvládli, a to máme doma zvěřinec, psa, tři kočky, morčata, křečky a s ničím není tolik práce jako bylo s akvárkem- už ho dávno nemáme.
Klidně ti pošlu svůj set. Stalo to tři litry a za pětikilo je tvoje. Používané měsíc. Rybičky jsou hovadina. Já to pořídila bráchovi, za dva týdny to doma páchlo jak v močálu, za další dva se akvárium rušilo. Většina rybiček se sežrala navzájem.
No mi si koupili start set 60l akvarka ve finala jsme stejne museli menit filtr a svetlo takze je lepsi jit do obchodu a tam koupit vse zvlast rybicky super na okrasu ale jak rikali holky narocny na udrzbu kazdy tyden cistime aby vydrzelo ciste a je to otrava jinak mi ten set kupovali v superzoo a pak jsme tam I vse menili maji tam super pracovniky teda aspon I nas o opravdu hezky se vsim poradili akorat jsme byli hloupi ze jsme se neporadili hned na zacatku
Díky moc všem!
jsem ráda že jste mi to vymluvili. Já si fakt myslela jaká to bude legranda a že to svítí v noci
![]()
My koupili bojovnici, pořizovací náklady kolem 500,– sakumprásk. Ale už po 2 měsících se proklínám proč jsem radši nepořídila Křečka. Vodu měníme neustále, navíc jezdíme často pryč třeba i na měsíc a teď vymýšlím koho potěším péčí o naše ryby a jak je přestěhuju. Díky bohu, že jsem nepořídila velké akvárko, vyhozené prachy. Radši morče než ryby. A to jsem do teď nadávala jak je náročný pes, v porovnání s rybičkami nevyžaduje vlastně žádnou péči…
@longed-for-dream ne, legrace to fakt není. Rybičky jsou nuda (oproti jiným domácím zvířatům). Ano, pokud máš dobře založené a udržované akvárko a nějaký vztah k těm živočichům v něm (tzn. není ti lhostejný jejich životní komfort a není ti jedno, jestli ti po pár týdnech chcípnou), tak je to moc hezká záležitost, je to radost, je to uklidňující se do něj dívat, i pro děti to může být poučné a zajímavé. Naši kluci se na akvárko rádi dívají, povídají si s taťkou o rybičkách, okouní při čištění. Ale je to 100 procent práce pro rodiče a pokud dítě netíhne k akvaristice a rodič ho svým příkladem k tomu nenadchne, bude ho to zajímat nanejvýš pár dní.
Když už nějaké „nenáročné“ zvíře pro dítě, tak z osobní zkušenosti můžu doporučit nějakého hlodavce, třeba já jsem měla od necelých 6 let křečky, ale i tam platí jako u KAŽDÉHO zvířete, nejdříve si pořádně nastudovat, jak se o to zvíře pečuje, co potřebuje, kolik to bude stát. Že to není tamagoči, takže se o to člověk musí starat POŘÁD, ne jen když se mu chce a že to není plyšák, takže si s tím člověk nemůže dělat, co on chce, ale jen to, co je tomu zvířeti milé.
Taky když už se najde náhodou nějaký dlouhověký jedinec, komu ho svěřit, když už to akvárko opravdu nechceš. Můj superodolný sumeček putoval asi po 6 letech k synovci, ten ho ještě dochoval.
Ale náhodou to bylo pěkné, jen opruz čistit to, ale já teda tak 3× ročně měnila vodu. A i to bylo prý hodně. Teprve po letech jsem zjistila, že údajně stačí ryby krmit 2× týdně, nikoliv denně ![]()
Nejlepší zvíře je kočka. Ta je samoúdržbová ![]()
Stačí vykastrovat, jednou za tří měsíce kapku za krk a odčervovací tabletku a je pohoda.
Když se naučí používat kočičí dvířka, žije si svůj život v podstatě nezávisle na vás. Člověk leží u TV, usíná a najednou hup, má na sobě kočku.
Nicméně chce to nějaké chytré zvíře, ne každá to tak zvládá, to je fakt.
@dedrichov píše:
Ale náhodou to bylo pěkné, jen opruz čistit to, ale já teda tak 3× ročně měnila vodu. A i to bylo prý hodně. Teprve po letech jsem zjistila, že údajně stačí ryby krmit 2× týdně, nikoliv denně
To s tím krmením neplatí úplně paušálně, ale v podstatě ano. A většina lidí má tendenci ryby překrmovat, což způsobuje kažení vody. Voda by se taky měla měnit co nejméně, v podstatě se jen doplňuje, protože ryby nepotřebují čistou vodu z kohoutku, ale vodu s vhodnou biologickou rovnováhou. Ale potom už je věda kontrolovat a udržovat vhodné PH, teplotu, vzduchování, poměr obsažených látek…Jsem ráda, že partner je chemik a pižlá se s tím sám. ![]()
Naše slečna se stará o betu, teď je jí devět let, rybičku má už od předškolního věku a zvládá to. Pořizovací náklady byly do dvou stovek se vším, možná i méně.
Tak já mám set cca 50 l a super. Funguje bezúdržbově už… kolik… tak 10 let. Akorát podezřele často odchází zářivka, kupuju novou tak 2× ročně.
Ale před pořízením jsem se hecla a nastudovala toho o akvaristice spoustu, protože do té doby mi akvárko nikdy nefungovalo. Ono není naškodu zjistit, co to opravdu potřebuje a jak to pak člověk zajistí, tak to jede a nemusí se na to moc sahat.