Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, potřebovala bych poradit jak se zbavit pocitu, že je člověk rychlým porodem o něco okraden
Přijde mi jako kdybych si pro malou šla jako pro housku na krám, narodila se 11 minut po projetí branou areálu nemocnice.
Nedokážu přesně definovat co mi vlastně chybí, ale pocitově je prostě něco „špatně“
Máte někdo podobnou zkušenost?
@Hanule Podobnou zkušenost mám a nemám
sice jsem měla taky rychlý porod (tedy v nemocnici jsem byla celkem dlouho, asi 3 hodiny, ale to jen protože mě odchytili na kontrole, já jim nevěřila že budu rodit) nicméně vlastní „akce“ trvala taky asi 20 minut, ale špatné pocity z toho nemám
Prostě jsem byla ráda, že to bylo rychlé a bez problémů a dodatečně jsem byla ráda, že se ten doktor nenechal ukecat, že ještě nutně potřebuju jet domů ![]()
holky, jak já vám závidím
ale všechno má své pro a proti, při porodu bych dala nevím co za 20-ti minutový porod, ale teď s odstupem se mi těch 12 hodin nezdá tak hrozných (a že byly neskutečný!)
No jo,ale porod nezačíná projetím branky v porodnici
někde si tu první část porodu musela zažít ne?
No přišla jsi fakt o hodně
O hodiny bolestí při kterých jsi přesvědčená že je to tvůj konec, o poznání že prodýchávání je k ničemu a vůbec nezabírá, o vyšetřování od PA nebo Dr. při kontrakcích což je fakt lahůdka, o hodiny bez jídla a hlavně pití atd. Ale nepřišla jsi o to nejdůležitější, když se prcek narodí ![]()
Holka neblázni, buď ráda že sis to nemusela vyžrat, protože to, co jsem napsala platí jenom v případě hladkého a bezproblémového porodu. Spousta holek by ti mohla vyprávět jinačí zážitky.
@Bajča píše:
No jo,ale porod nezačíná projetím branky v porodniciněkde si tu první část porodu musela zažít ne?
Nemusela, já si ji „nezažila“ nebo tedy samozřejmě, že proběhla, ale já o tom nevěděla, přijela jsem na kontrolu otevřená na 8 cm aniž bych to tušila, vyplnila všechny papíry, kontrakce nikde, pak příprava, stále nic, první nepravidelné po klystýru a to jsem si nebyla jistá zda to kontrakce jsou (poslíčky jsem předtím vůbec neměla) a silné začaly až na porodním sále a bylo jich pár.
fiali krásně si to napsala,hlavně tu větu že o to nejdůležitější přeci nepřišla
Jani a tobě tedy můžeme jen závidět.ale já vlastně ne,můj porod byl taky suoer,hned bych si dala další ![]()
Ahoj já mám podobnou zkušenost po císaři, nevadil mi teda ten císař, ale to že jsem dceru viděla až po více než 48 hodinách od chvíle kdy se narodila. Pak jsem jí ani nebyla schopná plně kojit, protože mi jí prostě nenosili s tím, že jsem nějaká přešlá - myšleno dobitá po operaci.
Každá si nějak ten porod představujeme, bohužel je to pak úplně jinak. Porod je velice intimní záležitost, zasazená v našich podmínkách do nemocnice a často jsme při něm odkázány na zkušený, přepracovaný, ale nikoliv empatický a cituplný personál porodnic.
Vyrovnala jsem se s tím tak, že je prostě důležité dostat na dení světlo zdravé dítě a to hezké jsem si užívala pak s miminkem doma.
To je jasný, protože když se řekne porod, tak si vždycky vzpomenu na tu vteřinu kdy se mimi narodilo
a to si chci pamatovat napořád. A na to před tím zase zapomenout, takže Hanule, nebyla jsi okradena vůbec o nic, naopak, to nejdůležitější sis prožila stejně jako my ostatní ![]()
@Hanule možná to „špatně“ není kvůli rychlému porodu ![]()
já jsem po porodu měla taky divný pocity…nějak jsem si to vysvětlila tím, že asi neprobíhal podle mých představ (vyvolávačka, dlouho trvalo než se to všechno rozjelo a potom najednou šíleně rychlej konec a malá byla venku)
Tak samotné bolesti trvali asi 3 hodiny, z toho jen hodinu a půl ty při kterých se „leze po zdi“ (při výjezdu z domu jsem muži zakázala zavřít vrata, koukal na mne jak tele, neb nezavřel psa
), následně jsem mu zakázala vysadit děti u babičky a ještě měla chuť mu říkat ať jede skrz auta a podobné absurdity (to mi naštěstí došlo že je nesmysl, takže to se dozvěděl až poté).
Jen jak jsem byla připravena že mi řeknou že to jsou jen poslíky (jako u prvního, to byly podobné bolesti asi 6 hodin) a že jsem ještě zavřená…
A ono místo toho první věta na příjmu - chce se mi tlačit
A řečena asi přesvědčivě, neb sestra ztuhla a ani se se mnou nepokoušela hádat ![]()
Já vím že to nejdůležitější mi teď leží v postýlce, dokonce je to první dítko které jsem viděla jak leze ven a hned po porodu mi ho dali, ale prostě „něco“ chybí
Až do předpokládaného TP jsem měla problém si uvědomit, že už jsme opravdu spolu doma (je o 11 dní dřív).
@petulja píše:
Ahoj já mám podobnou zkušenost po císaři, nevadil mi teda ten císař, ale to že jsem dceru viděla až po více než 48 hodinách od chvíle kdy se narodila. Pak jsem jí ani nebyla schopná plně kojit, protože mi jí prostě nenosili s tím, že jsem nějaká přešlá - myšleno dobitá po operaci.
Každá si nějak ten porod představujeme, bohužel je to pak úplně jinak. Porod je velice intimní záležitost, zasazená v našich podmínkách do nemocnice a často jsme při něm odkázány na zkušený, přepracovaný, ale nikoliv empatický a cituplný personál porodnic.
Vyrovnala jsem se s tím tak, že je prostě důležité dostat na dení světlo zdravé dítě a to hezké jsem si užívala pak s miminkem doma.
Také jsem rodila císařem a prcka neviděla. Dala bych nevím co, abych mohla vidět a mít prcka hned po porodu u sebe!! ![]()
Já to měla za hodinu od přijezdu do nemocnice, bolesti cca 15 minut. U mě spíš úleva, že nebyl 40ti hodinový porod s 3 hodinovým tlačením, jako si zažila známá…
@Hanule píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit jak se zbavit pocitu, že je člověk rychlým porodem o něco okradenPřijde mi jako kdybych si pro malou šla jako pro housku na krám, narodila se 11 minut po projetí branou areálu nemocnice.Nedokážu přesně definovat co mi vlastně chybí, ale pocitově je prostě něco „špatně“
Máte někdo podobnou zkušenost?
tak mně se obě děti narodily cca hodinu po přijetí do porodnice… Ale okradená se teda necítím…
První trval celkově asi 4 hodiny, druhej 3
![]()
Spíš si furt říkám, že bych to chtěla zažít ještě jednou
![]()
Kate 02 - to je fakt, pokud je porod rychlý a nekomplikovaný, bez nějakých větších poranění, tak je to spíš výhoda než, že by jste toho měli litovat
. Kámoška porodila sice po 6 hodinách, ale bez jedinýho zásahu i bez nástřihu chlapečka 2750g jak já jí to záviděla.