Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chci se zeptat,co dáváte mrňatům, když mají zelenou rýmu…já si nejsem 100% jistá, manžel tvrdí, že je to žlutá, ale mně se to moc nezdá
máme doma nasivin pro děti od 1roku, malému je 20měsíců,ale nevim, jestli to je to pravé ořechové…když jsme měli naposledy hustou rýmu, tak nám doktor předepsal nějaké namíchané kapky z lékarny, ale ty nám moc nezabraly.
odsáváme, proplachujeme mořskou vodou, ale nerada bych něco zanedbala… ![]()
já dávám na žlutou rýmu nasivin nebo otrivin. vždycky mi to doporučí i Dr. jako podpůrnou léčbu rýmy k ATB, která holky občas dostanou na nějakou komplikaci s rýmou spojenou (zánět ucha, angína…) 3×-4× denně stříkám dokud rýma neustoupí. bacha nasivin se nesmí používat déle jak 1 týden v kuse. mořskou vodu a odsávačku samozřejmě k tomu.
Ahoj, my jsme teda vždycky rýmu zvládli mořskou vodou tak 5× denně, k tomu Vincentkou před každým kojením, pak když se tak často nekojilo tak třeba co 2 hodiny. Odsávat jsme nemuseli nikdy, naštěstí
Žádný jiný kapky do nosu jsme zatím na rýmu nepotřebovali, tohle vždy zabralo na 100%. Ale faktem je, že aby splaskla sliznice, tak nám DR psala Fenistil v kapkách, používá se při alergiích, ale taky nově při rýmě a je teda jen na předpis, ale zabere super, malá se v noci nedusila, mohla v pohodě dýchat.
saja1 píše:
já dávám na žlutou rýmu nasivin nebo otrivin. vždycky mi to doporučí i Dr. jako podpůrnou léčbu rýmy k ATB, která holky občas dostanou na nějakou komplikaci s rýmou spojenou (zánět ucha, angína…) 3×-4× denně stříkám dokud rýma neustoupí. bacha nasivin se nesmí používat déle jak 1 týden v kuse. mořskou vodu a odsávačku samozřejmě k tomu.
jenže já si nejsem jistá, jestli není nazelenalá…v tomhle případě platí to stejné?
Haňulka žabulka píše:
Ahoj, my jsme teda vždycky rýmu zvládli mořskou vodou tak 5× denně, k tomu Vincentkou před každým kojením, pak když se tak často nekojilo tak třeba co 2 hodiny. Odsávat jsme nemuseli nikdy, naštěstíŽádný jiný kapky do nosu jsme zatím na rýmu nepotřebovali, tohle vždy zabralo na 100%. Ale faktem je, že aby splaskla sliznice, tak nám DR psala Fenistil v kapkách, používá se při alergiích, ale taky nově při rýmě a je teda jen na předpis, ale zabere super, malá se v noci nedusila, mohla v pohodě dýchat.
on mi malej spinká, celou noc má čistej nosík, jak mu celý den proplachuju mořskou vodou, jinak taky nepoužívám nic jiného než právě tu vodu..ale jakmile je náznak něčeho do zánětu, tak mam strach… ![]()
no my měli poslední super rýmu v březnu, kdy se to cácoře vyvinulo v zánět středního ucha a když jí to na ORL píchali, tak kromě ATB, které dostala nám dr. vysloveně poručila stříkat 3-4 denně nasivin, tak 3-4 dny než rýma ustoupí díky ATB. a to měla fakt hnusnou zelenou rýmu.
jo a jinak na zelou rýmu jsou také na předpis jakési ATB kapky, tuším pamycon se to jmenuje.
Zkus Stérimar, ten obsahuje měď-napomáhá infekční rýmě, virové i bakteriální, vhodný pro celou rodinu
My teď válčíme také, odsávám a stříkám toto, doktorka říkala, že je nejnutnější hlavně odsávání, takže sice Nasivin máme doma, ale nepoužitý. Rýma mu jde ven pěkně, sice zelené sople, ale jde. ![]()
NO my jsme i s hloupou rýmou šli vždy k DR, protože mi několikrát říkala, že radši přijít x-krát zbytečně než něco zanedbat. Takže bych se vydala k DR. Prcka poslechne, koukne do krku, abys měla jistotu, že je to jenom ta rýma, ne něco víc.
saja1 píše:
no my měli poslední super rýmu v březnu, kdy se to cácoře vyvinulo v zánět středního ucha a když jí to na ORL píchali, tak kromě ATB, které dostala nám dr. vysloveně poručila stříkat 3-4 denně nasivin, tak 3-4 dny než rýma ustoupí díky ATB. a to měla fakt hnusnou zelenou rýmu.
a z jakého důvodu se to dostane v zánět ucha?to je přesně to, čeho se obávám, jen jsem to nechtěla „říkat nahlas“.
ten nasivin neleci zelenou rymu?
Když rýma zůstane v dutinách, tak se to rádo dává do oušek, proto se má odsávat, odsávat a odsávat, teď mi to mudra zase opakovala
ale některé děti jsou náchylnější a jde to prý zpravidla ruku v ruce ![]()
Haňulka žabulka píše:
NO my jsme i s hloupou rýmou šli vždy k DR, protože mi několikrát říkala, že radši přijít x-krát zbytečně než něco zanedbat. Takže bych se vydala k DR. Prcka poslechne, koukne do krku, abys měla jistotu, že je to jenom ta rýma, ne něco víc.
no nechci být vymlouvačná matka, ale v našem případě se toho poslechnout moc nedá, malej řve, jen přijdeme do čekarny a nemluvím o výstupu, když vidí doktora (asi u něj ztratil cenu po tom co mu řezal pindika)…kašlik mame opravdu slabej a malokdy zakasle, pouzivame sirup…třeba delam z komara velblouda…ja prave pri kazde ryme sedela v cekarne a to byla asi ta chyba… ![]()
kozisek píše:
Zkus Stérimar, ten obsahuje měď-napomáhá infekční rýmě, virové i bakteriální, vhodný pro celou rodinuMy teď válčíme také, odsávám a stříkám toto, doktorka říkala, že je nejnutnější hlavně odsávání, takže sice Nasivin máme doma, ale nepoužitý. Rýma mu jde ven pěkně, sice zelené sople, ale jde.
no ono samotne odsavani ma take sve podminky a musi se neustale proplachovat morskou vodou pred i po…a spis mi tedy doktor tvrdi, ze je nejlepsi, kdyz ryma odteka sama a kdyz se ucpe, tak teprve potom odsavat…ja odsavam podle toho, jak uznam za vhodne…
Tak ono stačí používat Libenar jako FR, to mě ani nenapadlo psát
ale já dávám ten Stérimar a zatím dobrý. U nás tedy vždy odtékala, ale i tak některé ty sople jdou blbě a tímhle to urychlíš a vytáhneš ven, oni jak nedovedou smrkat, tak se jim to tam hromadí a to je ten problém, kdy se „bacil“ může přestěhovat do uší (omlouvám se za „terminologii“ )
![]()
kozisek píše:
Tak ono stačí používat Libenar jako FR, to mě ani nenapadlo psátale já dávám ten Stérimar a zatím dobrý. U nás tedy vždy odtékala, ale i tak některé ty sople jdou blbě a tímhle to urychlíš a vytáhneš ven, oni jak nedovedou smrkat, tak se jim to tam hromadí a to je ten problém, kdy se „bacil“ může přestěhovat do uší (omlouvám se za „terminologii“ )
![]()
no my to ted meli 3dny vodovy a dneska koukam nic netece, tak mu to prostrikavam a nic tak jsem mu to odsala a bylo to barevny, tak to mam hned nahnano…
hlavne mame jit na druhe ocko zloutenky A a doktor tvrdi ze ryma nevadi, ale ja z toho nemam moc dobrej pocit. ![]()