Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, vím, že na tohle téma už toho tu bylo hodně ale potřebuji poradit.
Malá minulou sobotu dostala rýmu asi dva dny potom se k tomu přidal kašel, nejdřív takovej ten suchej a pak ten zahleněnej. Do nosu kapu libenar a nasivi, odsávám - teď už jsme se propracovali k takovým těm hustým žlutým nudlím (pardón za ten popis). Na kašel dávám mucosolvan junior. Ale nepřijde mi že by se to nějak zlepšovalo. Je mi jasné že rýma i u dospělého trvá týden. Teplotu nemá jen pořád pokašlává a chrčí, já odsávám a jsme z toho hotové obě. Já už to od ní chytila takže je to fakt záhul. Takže otázka myslíte že má smysl jít s ní k doktorce? Nebo ještě počkat?
díky všem za rady, je to naše první rýma ![]()
My to měli, Když byli Lindě dva měsíce. K dr. jsem šla radši hned. Do nosu jsme kapali to co vy, na kašel nám řekla stoptusin. Pozor na volný nos, aby měla dost kyslíku. Dr. nás varovala na možné modrající rtíky a nehtíky. To právě kdyby bylo málo kyslíku. Podložit postýlku, zvlhčovat vzduch, jo ještě radila u nosíku stříkat vincentku…
Tak ať je vám brzo líp
Ahoj, já bych řekla, že pokud nemá teplotu, tak to bude fakt jen ta rýma. Našemu malýmu se z toho taky po dvou třech dnech vyklube kašel, jak popisuješ. Myslím, že mudr. ti na to nic jinýho nedoporučí, než kapičky a odsávání. Hodně zvlhčuj vzduch v pokojíčku. Jinak asi nic. Ale pro klid duše k mudr. klidně zajdi ![]()
holky díky, právě že si říkám, že mi dr. taky nic moc jinýho nedoporučí. Ten stoptussin mám doma teda taky tak můžu ještě vyzkoušet to. Asi jsem spíš potřebovala jen uklidnit. Malá je veselá hraje si, papá dobře. Jinak vzduch zvlhčuju, postýlku máme podloženou. Jen v noci je to děs, to jí ten kašel trápí asi nejvíc. Já do toho asi mám i teplotu tak je to trochu náročné ale tak po víkendu už nám snad bude oběma líp.
Teď mi v jiné diskusi poradili nakrájet cibuli na kousíčky, zavázat do látkové plínky (nebo jiné látky) pověsit k postýlce.
Připrav se že v pokoji bude smrad hrůza, ale opravdu to pomáhá … malé se mnohem lépe dýchalo a spala celou noc.
Ahoj, taky jsme před 2 týdny měli stejný problém. Julka dotáhla ze školky nějaký virus, ona měla jen slabší kašel bez teplot a stačil jí na to jitrocelový sirup s mateřídouškou a medem. Za 5 dnů byl kašel pryč. Jenže od ní to chytl Saša a měl rýmu (naštěstí ne moc silnou) a kašel. Ten ho trápil mnohem víc. Dny i noci prokašlal a chrčel, teploty neměl. Dávala jsem mu Hedelix, ale po týdnu bylo jen malé zlepšení, tak mi v lékarně magistra poradila klasický Mucosolvan (ne Junior), nevěděla jsem, že je i pro kojence - ale je. Za 3 dny byl pak kašel pryč
Taky jsem mu hodně zvýšila postýlku. Já když mám rýmu nebo kašel, tak spím v sedě
Nejhůř jsem s nemocí dopadla já - silný zánět nosohltanu, zánět hrtanu a dostalo se to až do ucha, takže jsem nakonec po týdnu boje dostala ATB ![]()
Jo a ještě - malému Libenar až tak moc nepomáhal, tak jsem mu koupila Vincentku sprej junior - má šetrnější aplikaci a zabralo to na rýmu mnohem víc ![]()
Ahoj Panuško,
pokud malá kašle hodně v noci, dala bych na noc Stoptussin, ať se aspoň vyspí, přes den bych nechala Mucosolvan, obzvlášť jestli má chrčivý kašel a odkašlává… Tuším, že jste na UM, že? Já při nachlazení dávám dětem do UM aspoň malinko Vincentky, to by mělo taky rozpouštět hleny. Ještě můžeš zkusit s malou cvičit - dáš ji přes velký míč, hlavou dolů (nebo přes koleno) a poklepávat na zádíčka, aby se ty hleny hnuly a vykašlala je (vím, zní to drsně, ale pomáhá to
). Pokud by kašlala dál, mazat k MUDr., my vždycky končíme na Spiropentu na roztažení průdušek… Jinak už máte asi všechna opatření vychytaná. Tak ať jste brzo v pořádku. M.
Ahoj,tak Vincentka je opravdu dobrá,ale mucosolvan je hnus.Kluk se po něm nemohl zbavit kašle (byl nemocný ve 3 měsících) pořád kašlal,byl z toho hrozně unavený,plakal až hrůza.Byl víkend a zhoršilo se to.Jela jsem s ním na pohotovost,kde mi jiný pan dr. řekl,že mucosolvan je dobrý tak na první 2-3 dny,aby se protrhly hleny a dítě začalo vykašlávat,jinak mucosolvan sám o sobě vytváří hleny pořád a nutí dítě kašlat.Tak at okamžitě změním léky na sinecod.Pak se to opravdu zlepšilo a když jsem to řekla dětské dr.,proč mi tohle neřekla,tak mlčela a řekla:No tak hlavně,že je mu ted už líp!A od té doby mi už sama říká,že mucosolvan jen na první dva dny a pak mám přijít na KO,aby ho poslechla a změnila léky.Jarka
ježiš děkuju moc za všechny rady ani jsem nečekala že se jich tolik sejde. Přes den jí dávám hodně na bříško to mi přijde že jí taky pomáhá a zkusím teda vy:,–(it ten mucosolvan. Snad už to po víkendu bude dobré.
Jste zlata, tady člověk fakt najde vždycky dobré rady ![]()
mucosolvan je dobrý na husté hleny, které se obtížně vykašlávají, sinecod je na suchý dráždivý kašel. když by se u zahleněného dítěte začal dávat, tak může situaci zhoršit, protože dítě se neodkašle. mukosolvan může prodloužit to kašlání, ale v zá:,–(ě nic nepokazí. kdyžtak bych ho zkusila vy:,–(it, ale antitusika (sinecod) bych bez porady s dr určitě nenasazovala.
jinak s kašlem bych možná k dr zašla, aby ji poslechla, s rýmičkou nevim, normalne jiste ne,ale vsude se pise, ze rymicka u malinkateho ditete muze byt dost vazna nemoc. ale to co popisujes je normalni prubeh rymy, takze pokud se j pohode, nedusi se, tak bych mozna pockala.
Panuško,ještě mi dr. na pohotovosti vysvětlil,jak se dělá drenáž,když je dítě zahleněné.Položíš holčičku na kolena bříškem na tvé nohy,naklon malou hlavičkou trochu dolů a poklepávej jí prstama mezi lopatky,uvolnují se tím hleny.Ukazoval mi to na klukovi,když ho bouchal do zad,tak to trochu dunělo,ale malej byl spokojený,vůbec neplakal.Jarka
Pudli,nemyslím to tak,aby Panuška dala malé sinecod bez porady lékařky,jen jsem popsala,jak to bylo s kašlem a mucosolvanem u nás. A jak píšeš,že mucosolvan může prodloužit kašel,ale nic nepokazí,no já teda koukám na to,aby se dítěti ulevilo a ne aby mi pořád kašlalo.Přece jenom to pro něho není nic příjemného.A nemyslím to zle.Jarka
ahojky rýma a kašel na denním pořádku i u nás. Malý chodí do školy tak si bacili přehazujou s terkou.
Zkuste vyrazit do solný jeskyně, potom můžeš použít aromaterapii, od olympu , je od 3. měsíců, já používám od Justu aerosol. určitě podložit hlavu aby bal výš, my podkládali postýlku, zvlhčovat vzduch a hodně pít.
U takhle malých dětí bohužel netrvá rýma týden, ale většinou 14 dnů. Stejně tak kašel trvá déle.
My na rýmu stříkali Sterimar a před spaním na uvolnění Otrivin. Libenar nepomáhal vůbec. Na kašel Stoptussin, aby se alespoň trochu vyspal.
Martina
Ahoj, pokud se ti na kašli cokoli nezdá, šla bych k Dr. Po našich zkušenostech. Malá po dvou dnech „hlubokého“ kašle měla začínající zánět průdušek. Před těmi dvěma dny přitom byla na poslechu u Dr. čistá ![]()
Rýmu bych neřešila. Je hodně nepříjemná, ale léčit moc nejde. Pomoct ji - pokud je to nutné, odsát, kapkat kapky či mořskou vodu.
Ať je to brzy za vámi! ![]()