Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
CHtěla bych se zeptat.. Malému je šest let a docela často má rýmy… KDyž má rýmu fakt hodně, tak ho nechám doma (pracuju doma, takže to lze)do té doby než je bez, tzn. týden.. Ale setkala jsem se s názorem, že by mělo dítě i přes silnou rýmu chodit do školky aby si rychleji vybudovalo imunitu.. Je to pravda? Jaký na to máte názor…Ještě doplním, že malý dost trpěl na záněty středouší, takže mám fakt strach rýmu u něj přecházet…
@hanisv myslim,ze jako ucitelka ze skolky bych dite se silnou rymou rano nevzala…
@hanisv rýmu jsem řešila u doktorky nedávno, mám sice mimčo ale bylo mi řečeno, že pokud nejsou teploty, tak máme chodit ven i mezi lidi normálně. A dokonce že je vhodné na rýmu dýchat chladný vzduch..
@hanisv já bych asi matku co přivede unudlaný dítě do školky zaškrtila. Obzvlášť pokud není problém aby si ho nechala doma. Nikdy nevíš co se z té rýmy vyvrbí a může pak nakazit ostatní.
Já takhle minulý rok nakazila polovinu školky (asi 5 dětí) Syn měl kašel a mě se to nezdálo tak jsem ho vzala k doktorce a ta řekla, že je nález čistý a je to od alergie tak jsem ho dala do školky a za týden lehli ostatní. Fakt mi to bylo děsně líto ![]()
@vally píše:
@hanisv rýmu jsem řešila u doktorky nedávno, mám sice mimčo ale bylo mi řečeno, že pokud nejsou teploty, tak máme chodit ven i mezi lidi normálně. A dokonce že je vhodné na rýmu dýchat chladný vzduch..
ven ano, do školky ne. Tam jsou dět v uzavřeným prostoru
@Katulinka88 já také ne
, myslím, že lepší je nechat dítě doma, kor když nemusíš hledat hlídání, nech ho doma, ¨
S velkou rýmou taky nechávám doma.. Beru to podle sebe.. Když mám velkou rymu tak sice sice do prace jdu, ale ryma me obtěžuje a většinou jsem celkove unavena.. Tak proc nechávat dite trápit.. Malou rymu neresim, s tou supajdi do školky. Syn má čtyři a půl roku..
A taky se bojim ze když je Velká ryma a oslabeny tělo, tak aby snáze ne pochytil něco horšího ve školce..
Určitě bych nechala doma. Ráno v šatně úplně nesnáším, když vidím dítě se silnou rymou nebo kašlem, protože vím, že to kluk hned chytí. Ale bohužel nemám tu možnost zůstat s ním doma, takže starosti navíc.
Myslim, ze pokud je to jen trochu mozne, melo by se kazde onemocneni lecit a soucasti lecby by mel byt klidovy rezim, alespon v te akutni fazi. Mne prijde, ze naopak vsechna ta prechozena onemocneni se cloveku v organismu nastradaji a vyusti v neco vetsiho, ze se prechazenim nemoci imunita spis horsi, protote telo nema dost klidu se vyhoupnout zpet na tu pomyslnou caru zdravi a furt se tak nejak kodrca pod ni.
Ale mne celkove vadi prechazeni a ignorovani nemoci i u dospelych, dnesni doba to tak casto zada, ale spravne to neni. Nemam rada uderniky nadopovane modafenem, kteri „zvladaji“ a vesele kolem sebe rozsevaji bacily.
@Katulinka88 My jsem hned 1.9. potkali v šatně holčíčku s nudlí až na bradě a z učitelky strany žádná reakce… Bohužel.. ![]()
@vally Když nemá teploty a celkově krom rýmy se mi nezdá nemocný, tak přesto ven chodíme na procházky a tak, ale mám lepší pocit z toho, že to jednak nepřenáší dál a že ho mám pod kontrolou a že se nebude honit s dětma ve školce do té doby dokud nepadne vyčerpáním…
Jeste jeden rymovy „aspekt“, doma si dite pohlidam, aby smrkalo, protoze i ten sestilety je schopen popotahovat a nejit se vysmrkat
Takze riziko toho stredousi, dutin, plus mu to tece do krku, sup uz je z toho kasel… Kdyz si dite ohlidam, je ryma fakt jen ryma.
Děkuju moc holky.. Připadala jsem si trošku jako úzkostlivá matka a měla jsem strach, jestli malému spíš ještě neubližuju, že ho i s rýmou nechávám doma.. Moc děkuju za všechny názory.. ![]()
@Bibi239 přesně takhle to beru i já.. Tak moc děkuju za názory… ![]()