Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mamky, poraďte prosím nějaké tipy na dárky pro skoro dvouletou holčičku. Mám první dítě a nevím co tak bývá oblíbená hračka pro dvouletky. Napište třeba co bylo u vás favoritem. Díky za všechny odpovědi ![]()
Tak u dcery je hitem vše co obsahuje mašinku Tomáše nebo Medvídka Pú ![]()
Nejoblíbenější hračky, co vytahuje denně je duplo, dřevěná vláčkodráha, teď je v oblibě modelína, puzzle
Občas vaření v kuchyňce, promenádování se s kočárkem a panenkou nebo s nákupním vozíkem ![]()
Plastelína, koloodrážedlo, puzzle, hračky do vody (jakékoliv), pastelky (tabule na kreslení, barvičky do vody), knížky, panenka s kočárkem, bábovičky (teď jaksi neaktuální:-)
Momentálně pexeso se zvířátkama (ne že by ho hrála, ale vyrovnává si ho obrázkama nahoru a pak hledá dvě stejný a dává do krabičky). Knížky. Kreslící tabulka, co jde pak čudlíkem smazat. Skákací slon od Fatra Napajedla. Panenky vůbec. Záleží, jaká holčička je, to musí každá máma vědět:-)
Přesně, každé je jiné, ale některé dárky chytnou většinu dětí - třeba taková plastelína - prostě asi to, co děsí matky, baví děti
. moji malou taky panenka nezajímala do doby, než se nám narodilo mimčo, ale teď je panenka běžně zmazaná od bepantenu apod. a ještě, že ji máme, jinak by pebalovala mimino ![]()
@El-Brno píše:
Přesně, každé je jiné, ale některé dárky chytnou většinu dětí - třeba taková plastelína - prostě asi to, co děsí matky, baví děti. moji malou taky panenka nezajímala do doby, než se nám narodilo mimčo, ale teď je panenka běžně zmazaná od bepantenu apod. a ještě, že ji máme, jinak by pebalovala mimino
nebudu rypat, ale není toho bepathenu škoda??
@tumpach píše:
nebudu rypat, ale není toho bepathenu škoda??
no je, té panenky taky
ale né vždy všechno uhlídám tak, jak bych si přála…
trošku jsem to nadnesla a neděje se to nijak často a ani toho tolik nevyplácá, jak to možná vyznělo ![]()
@El-Brno píše:
no je, té panenky takyale né vždy všechno uhlídám tak, jak bych si přála…trošku jsem to nadnesla a neděje se to nijak často a ani toho tolik nevyplácá, jak to možná vyznělo
no vyznělo, tak se právě divím ![]()
Tak u nás „frčí“ kuchyňka, modelína, koupání panenky ve vaničce, veškeré pastelky, fixky, stříhání nůžkama, lego, kostky, piáno. Přemýšlím co na vánoce, protože všechno toto má už po starší dceři
…
@tumpach píše:
no vyznělo, tak se právě divím
občas tak trošku nadsadím
ale obecně krémy miluje. místo Bepantenu mě třeba (někdy) maže Sudokremem na záda, když kojím, přišla jsem o drahé krémy na obličej apod., takže ono když se to nasčítá, tak „kémiky“ u nás vážně mizí šílenou rychlostí
![]()
což mě napadá další tip na dárek ![]()
U nás jelo u obou v tomle věku lego duplo, dřevěný vkládačky, panenka s kočárkem, kuchyňka. a b-panthen je ještě dobrej, mě takle starší ve dvou letech vytáhla rybilku a pulku ji naplácala na ratanovou výplň čela postele ![]()
@Neluš promin, ale pobavila jsi me, v tomto veku, uz nelze snad byt „prvomatka“, sama dobre nejlip vis, co tvoji dceru ted zrovna bavi a podle toho bych vybirala.
treba Duplo u nas by uspech moc nemelo, nic nestavi, ted jsem teda poridila dve krabice, tak jsem zvedava. Hrozne moc ale frcel playmobil, vsechny ty maly casti, u toho na zacatku vydrzela hodiny a hodiny.
ke dvou letum dostala kreslici magnetickou tabuli, to je taky velkej hit.
panenky jsou propadak, jednu mensi obcas protahne s kocarkem, to je tak vsechno a to mame doma miminko.
ted nejvic miluje Auta - ten film a nejvic Buraka, to se muze radosti zvencnout, kdyz ho vidi na obrazovce. Takze dostane jednoho vetsiho. Vubec figurky ze serialu ji dost bavi, treba krtek.
vlackodraha taky.....nebo naradi, spis ty klucici veci.
Taky souhlasím s plastelínou, nejlepší je Play Doh, prodávají se myslím k tomu i různá vykrajovátka a rádýlka… Eliška (24 měs.) letos k ježíšku dostane taky kuchyňku, u kamarádky si s ní ráda hraje, tak snad jí udělá radost
Jinak bych volila i třeba podle toho, jestli má ráda nějakou pohádku nebo nějakou postavičku. Sousedky holčička (2,5 roku) miluje Šmouly a Krtečka, takže si hodně vyhraje s čímkoliv s tímto tématem. U nás zase vede Peppa Pig a Elmo - ty už má Ela 3 a se všemi si hraje, vozí je v kočárku místo mimina, kouká se s nimi na televizi, papá s nimi, dává je vyčůrat na nočník…
A hodně si také Eliška hraje s kreslící tabulkou (http://www. mall. cz/kreslici-tabule/fisherprice-kreslici-tabulka), dá se sehnat i levnější nebo s touto knížkou: http://www.arara.cz/t/product.php?…, píše se že je vhodná až od 3 let, ale Elinka si s ní strašně ráda hraje už teď, knížka je totiž z takové pěny a kromě říkanek jsou uvnitř vyndavací zvířátka, pod kterými je vždy nakreslené jiné zvířátko (protiklady, např. velký slon a pod ním je drobná myš), je to napůl taková vkládačka, podporuje jemnou motoriku a děti se u toho i učí ty zvířátka - díky tomu se Elinka naučila pojmenovávat hodně zvířat, které dřív neznala…
a přikláním se i k nějakým kostičkám, duplo a podobně… fakt hodně zálež na tom, co tvojí holčičku nejvíc baví…
S bráchovýma hračkama ![]()
Oblíbené z jeho hraček jsou lego mini kostičky mozaika (pro děti od 4 let), Ikea vláček, zatloukačka z kladívkem, ale frčel i kočárek s panenkou, fixy a voskovky a úplně unešená je z vodových barev, ale já už kvůli úklidu méně…