Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, máte někdo přímo zkušenost se salmonelou u dítka? Jak to probíhalo a kdy bylo vše v pořádku?
Dcerce se snažím dávat „batolecí“ stravu, přesto někde tento bacil chytla. V pondělí nad ránem zvracení+vysoké horečky, druhý den se přidal průjem a večer jsme raději jeli na pohotovost a hospitalizovali nás, dcera už nechtěla pít, byla úplně vyřízená
v nemocnici měla kapačku, také ATB, pak již zjistili co o je, tak ATB zrušili, malá se rychle postavila na nohy a včera jsem přijeli domů. Máme jít až na první výtěr až za měsíc, že prý dříve to nemá cenu. Máme dávat jen probiotika + dietu a až poději zkoušet po troškách bílý jogurt
Tak já jsem takové dítě štěstěny, že jsem si se synem ve 3 letech odkroutila salmonelu a dcerka v 1,5 roce campylobacterus, v obojím případě několikadenní hospitalizace. Dcera hned 1.kontrolní výtěr po byla ok, syn měl po 3 měsíce pozitivní nález a nemohl do školky a já do práce, dělala jsem v kavárně.
Holka jí měla v 16 měsících, naše super doktorka nás doma trápila týden, než někoho napadlo jí udělat výtěr
,málem tenkrát umřela, dávala jsem jí doma pít injekční stříkačkou, aby se aspoň trochu napila, stejně všechno vyzvracela, skončily jsme ve špitále s těžkou dehydratací
Tři měsíce potom jedla laktobacily.
Ahoj nevím jak na salmonelu a my jsme si stříhli toho campilobaktera, doktorka mi tenkrát poradila abych nedávala synovi dlouhodobě nic sladkého a naopak zařadila hodně kyselé, že se toho prevíta rychleji zbavíme. No a zabralo to, dávala jsem hodně citronu do čaje, kyselé okurky…druhý výtěr byl už negativní. Stani
Holky a co okolí? Víte přeji si, aby byla malá co nejdřív ok, ikdyž vím, že to bude pár týdnů vylučovat, paní dr říkala, že můžem mezi děti, ale
dbát na hygienu, že se to přenáší akorát stolicí, ale mám taková blbý pocit, jak to třeba kamarádkám, rodině vysvětlovat, že se nemusí bát, že si po každém přebalování desinfikujeme ruce…
@Kacenka1987 píše:
Holky a co okolí? Víte přeji si, aby byla malá co nejdřív ok, ikdyž vím, že to bude pár týdnů vylučovat, paní dr říkala, že můžem mezi děti, aledbát na hygienu, že se to přenáší akorát stolicí, ale mám taková blbý pocit, jak to třeba kamarádkám, rodině vysvětlovat, že se nemusí bát, že si po každém přebalování desinfikujeme ruce…
No bráchova tchýně když se dozvěděla že malá měla salmonelu okamžitě posílala celou rodinu na výtěry, včetně mých rodičů, přitom to bylo neinfekční
okolí to fakt nebere dobře, aspoň u nás to tak bylo.
Dvouletá dcera už je 2 měsíce po akutním průběhu, ale každotýdenní výtěr je pořád pozitivní. Do kolektivu normálně chodíme-to nám téměř od začátku povolila doktorka, dokonce i na hygieně říkali, že normálně můžeme - jde opravdu jen o důslednou hygienu po stolici, jinak se člověk od člověka nakazit nemůže. Zkoušeli jsme kdeco - kyselé, lactobacily, enterol, dokonce už jsem i dle babské rady dala trochu rumu do čaje..a nic. Teď nám doktorka nasadila homeo léčbu - na další výtěr máme přijít až za měsíc..Léčit se to prý nedá, musí to vyjít samo..u dospělých se prý občas používá projímadlo, ale do toho bych u dcery opravdu nešla
A jak to dopadlo u vás? Je tam nebo jste se jí zbavili?
PS: prej se to někoho drží i půl roku až rok ![]()
![]()
Tak to držím palce, my měli hned první výsledek po 4 týdnech negativní (já nakonec byla také pozitivní bez příznaků) a už na další nemusíme.
U malé 2 roky zjistili salmonelu koncem Června a od té doby máme stále pozitivní test!
Užíváme probiotika každý den a je to stejně k ničemu! Taky bych chtěla vědět jak nejdéle to může ještě trvat? ![]()